Unesite pojam vaše pretrage

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Untitled-1

U vremenu kada se naša zemlja susreće sa velikim brojem problema i svakodnevnih izazova, sretni smo da kroz rad i misiju Fondacije dajemo lijek jednom od najvećih problema: odlasku mladih iz Bosne i Hercegovine i tako učestvujemo u kreiranju održive budućnosti.

 

Prema podacima koje smo dobili od Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, mladi koji nisu nastavili obrazovanje nakon završene osnovne škole, imaju najveći udio u siromašnoj populaciji, njih čak 57%.

 

Svjesni smo da jedino ulaganjem u obrazovanje naših mladih ljudi, te odgojem novih generacija možemo popraviti i dati značajan doprinos razvoju našeg društva.

 

Fondacija Izvor nade je do sada ispratila preko 200 studenata iz univerzitetskih klupa, i većina su pronašli svoje mjesto na tržištu rada, što dovoljno govori o našim rezultatima i ispunjenju naših ciljeva.

 

Trenutno Fondacija Izvor nade stipendira 250 studenata i srednjoškolaca iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Veliki broj njih ostvaruje zapažene rezultate na svim poljima u Bosni i Hercegovini ali i ponosno predstavljaju boje naše države na međunarodnim takmičenjima.

 

Pored rada sa studentima ističemo i naš rad sa srednjoškolcima, gdje im pružamo sve mogućnosti za kvalitetno i uspješno obrazovanje na prostoru Federacije BiH.

 

Nastojali smo se uključiti u što više projekata u kojima je neophodna pomoć narodu BiH, kao u slučaju poplava koje su uzrokovale mnoge materijalne i finansijske problem velikom broju ljudi, a pored navedenih, izdvajamo i sljedeće projekte Fondacije Izvor nade:

 

  1. Najveće naučno srednjoškolsko takmičenje u Bosni i Hercegovini (Bosnian Science Olympiad 2016), koje smo kao nosilac projekta, a uz saradnju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, održali na Burč univerzitetu

 

  1. Četvrti “BHOI” (BiH informatička olimpijada), zimski kamp mladih informatičara koji se održao u prostorijama studentskog doma Izvor nade i Internacionalnog univerziteta Sarajevo (IUS)

 

  1. Želim bolju Bosnu i Hercegovinu”, konkurs u kojem su učestvovali učenici završnih razreda osnovnih škola i učenici srednjih škola sa područja BiH

 

  1. IFTARI 2016, projekat u kojem smo podijelili 3.530 iftara u 25 gradova širom BiH

 

U narednoj sedmici, u saradnju sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, počinje realizacija projekta za mlade iz dijaspore pod nazivom: BOSANSKA LJETNA ŠKOLA “Putujući upoznajmo domovinu”.

 

Ovim putem želimo najaviti i održavanje “Ljetne škole za djecu iz povratničkih mjesta”, koja će se održati u Sarajevu, uz posjete značajnim kulturnohistorijskim mjestima.

 

Želimo naglasiti da svi članovi Upravnog odbora Fondacije Izvor nade kao i stipenditori jesu ljudi sa područja Bosne i Hercegovine, te sve donacije kojima Fondacija raspolaže ulaže u domaće ljude, tako da prilikom pružanja pomoći ne diskriminiramo ljude po vjeri, naciji ili bilo kojem drugom osnovu.

 

Osobe koje smatraju da je rad Fondacije Izvor nade nepotreban, neka se zapitaju šta su oni doprinijeli državi i da li je Bosna i Hercegovina država kojoj, kako kažu, ne treba pomagati na način na koji Izvor nade pomaže.

 

Želimo poručiti svima onima kojima smeta uspjeh naših stipendista da mi kao odgovorni građani naše države nećemo i ne smijemo stati pomagati mlade ljude, te da ćemo dati sve od sebe u daljnjem periodu kako bi još više pomogli društvo i zajednicu i na taj način značajno doprinijeli razvoju Bosne i Hercegovine.

 

Također, poručili bismo onima koji koriste priliku da kroz neosnovane optužbe i bez dokaza narušavaju ugled Fondaciji Izvor nade, s ciljem izgrađivanja vlastitog imena radi ličnih interesa, da ćemo biti primorani preduzeti sve pravne korake i pokrenuti tužbu protiv istih.

 

Pozivamo sve zainteresovane i dobronamjerne ljude da nas posjete i lično se uvjere u ono za što se mi zalažemo. Također, naš rad i aktivnosti možete pratiti preko web stranice https://izvornade.com, kao i preko Facebook stranice “Izvor Nade”.

 

Fondacija Izvor nade

Iz kategorije izdvajamo

Teen Talks II - Nedjelja povjerenja

PRIJAVI ME U prvom ciklusu smo savladali tehnike na relaciji “učnik vs. nastavnik”, odnosno tehnike za kvalitetno predstavljanje sebe i saradnju ...

27 Novembra, 2022

Proslavljena 10. godišnjica doma

Ovog utorka, 1. novembra, bilo nam je svečano u Fondaciji. S početkom u 19h započela je ceremonija obilježavanja posljednjih 10 ...

5 Novembra, 2022

Trening vršnjačkih mentora i mentorica

Domski život Fondacije Izvor nade vodi se idejom važnosti podrške, kreiranja zajednice, saradnje i vršnjačkog mentorstva kao resursa za ostvarenje ...

3 Oktobra, 2022