Unesite pojam vaše pretrage

Bosanska naučna olimpijada: Fondacija “Izvor nade” dodijelila stipendije

[layerslider id=”15″]

Fondacija “Izvor nade” Sarajevo dodijelila je posebne nagrade za osvojeno četvrto mjesto na ovogodišnjem najvećem naučno-srednjoškolskom takmičenju u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Bosanska naučna olimpijada”, koja je održana 9. aprila na Internacionalnom Burč univerzitetu.

Partner u realizaciji bila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, a organizator Internacionalni Burč univerzitet (IBU).

Nagrade Fondacije dobili su: Mirza Ramović u kategoriji inžinjering; Zerin Tursić u kategoriji web dizajn; Erna Beus u kategoriji okoliš; Tarik Bučan u kategoriji imam ideju.

Direktor Fondacije “Izvor nade” Harun Tursanović ističe da Fondacija upravo mladim ljudima, budućim intelektualcima, nastoji obezbijediti zdrave uslove za školovanje.

“Cilj nam je da tokom srednjoškolskog i univerzitetskog obrazovanja mladim ponudimo uslove gdje će moći sačuvati svoje ljudske vrijednosti, gdje će sticati nova znanja, a onda i nesebično primijeniti u našem društvu i time doprinijeti razvoju naše domovine Bosne i Hercegovine”, naglašava Tursanović. Napominje da je Fondacija nosilac projekta “Bosanska naučna olimpijada”.

“U svakom od realiziranih projekata zadovoljstvo je gledati mlade ljude kako se nesebično, sa puno truda i motivacije, zalažu da svoje zadatke urade što bolje. Zato smatramo da trebamo što više ulagati u mlade, dati im šansu da nađu svoje mjesto u ovoj lijepoj zemlji. Siguran sam da ima još mnogo stvari koje se mogu uraditi, zato pozivam mlade da svojim prijedlozima, idejama, sugestijama, daju smjernice za nove zajedničke projekte”, kazao je direktor Fondacije “Izvor nade” Harun Tursanović.

Prva mjesta na “Bosanskoj naučnoj olimpijadi” osvojili su: Kenan Mehinović pod mentorstvom Muamera Halilovića u kategoriji inžinjering; Mirza Imamović pod mentorstvom Dejana Bojića u kategoriji web dizajn; Vedad Burgić pod mentorstvom Saida Sakića u kategoriji okoliš; Haris Muhibić pod mentorstvom Jazida Bajrića u kategorij imam ideju.

Fondacija “Izvor nade” je prvoplasiranim iz četiri kategorija dodijelila punu godišnju stipendiju za smještaj u Studentskom domu “Izvor nade” u iznosu od po 2.500 KM. Drugoplasirani osvajili su 50 posto stipendije, a trećeplasirani 30 posto stipendije.

Prvoplasirani su osvajili punu stipendiju u iznosu 21.000 KM, kojom su pokriveni troškovi dodiplomskog studija na Burč univerzitetu, drugoplasirani osvajili 75 posto stipendije, odnosno 15.750 KM, a trećeplasirani 50 posto stipendije, odnosno 10.500 KM.

Drugoplasirani na “Bosanskoj naučnoj olimpijadi” su: Valentin Stjepić Ćosić mentorstvom Muamera Halilovića u kategoriji inžinjering; Kerim Grbić i Alisa Hadžić pod mentorstvom Samer Fazlić u kategoriji okoliš; Timur Mušić i Sara Margaret Irving pod mentorstvom Ilvane Zukanović u kategoriji imam ideju; Elma Kevilj i Elma Trako pod mentorstvom Emine Šehić u kategoriji web dizajn.

Trećeplasirani su: Amir Hasanbašić i Muhamed Isabegović pod mentorstvom Muamera Halilovića u kategoriji inžinjering, Robert Mlinac pod mentorstvom Amine Hodžić u kategoriji okoliš; Lejla Šarić i Mirela Altumbabić pod mentorstvom Adise Mujezinović u kategoriji imam ideju; Tarik Muharem i Aldin Beriša pod mentorstvom Jazida Bajrića u kategoriji web dizajn.

Iz kategorije izdvajamo

Ad Astra

Još jedno zimsko januarsko veče proteklo je u toploj i ugodnoj atmosferi Studentskog doma „Prof.dr. Fikret Hadžić“. Studentski tim karijernog ...

23 Januara, 2023

Uspješno održana Mini škola kodiranja

Imamo nove buduće Tech lidere, koji su ovog zimskog raspusta odlučili započeti kodiranje svog puta do uspjeha! Jer raspusti sa ...

17 Januara, 2023

Održan trening za mentore i mentorice

Vršnjačko mentorstvo, kao program karijerne, akadamske i socio-emocionalne podrške vršnjacima, čine edukacije, individualni i grupni tematski susreti te treninzi usmjereni ...

10 Januara, 2023