Unesite pojam vaše pretrage

Završena peta po redu Mini-škola neformalne edukacije

U periodu od 19.12. do 27.12.2020. godine, za srednjoškolce Općine Ilidža, organizovan je ciklus radionica u sklopu projekta “Mini-škola neformalne edukacije o emocionalnoj inteligenciji i pojmu identiteta – Razumi sebe da bi razumio druge“ . Cilj je utjecati na razvoj svijesti mladih kroz zanimljiva predavanja, radionice i interaktivan grupni rad sa temama koje će im pomoći u kriznim situacijama, konkretno u teškim vremenima kao što je vrijeme pandemije, ali prije svega u svakodnevnom snalaženju i u profesionalnom životu. 

Učesnici su srdačno dočekani od strane koordinatora i volontera na projektu,  koji su im tokom cijele Mini-škole bili podrška. Nakon dočeka i otvaranja, učenici su u pet setova radionica i predavanja učili o ovogodišnjim temama. “Emocionalna inteligencija” i izlaganje na temu “Mi i svijet oko nas” slušali su od studentske savjetnice fondacije Merjem Salihagić. Uspješni alumnista fondacije Kemal Nedžibović govorio je o svojim iskustvima kroz temu “Budi promjena koju želiš vidjeti”. O pojmu identiteta i kritičkom razmišljanju govorila je psihologinja Merima Imamović. Zatim su uslijedile radionice, debate i panel diskusije.

Učesnici su za pojedine dijelove programa izrazili želju da se stavka sa agende produži bar za pola sata, čime se i sam program morao modifikovati. S tim u vezi su i utisci učesnika pozitivni i vrlo motivirajući.

“Za mene Mini-škola predstavljala nešto poučno i jako zanimljivo. Pružili ste nam priliku da se upoznamo, družimo i naučimo nešto novo što će nam biti korisno u daljem razvoju. Spoznali smo sebe,  a i naučili jedni o drugima nešto što nismo možda ni pomišljali. Itekako da ćemo doći ponovo i radujemo se ponovnom susretu sa volonterima u prostorijama Fondacije Izvor nade.” – Amela Žigo (učesnica)

“Mini-škola me je naučila mnogo stvari koje do sada nisam znala. Osim predivne organizacije i prijatne atmosfere upoznala sam mnogo predivnih ljudi, a ujedno sam iskoristila vikend za neke korisne stvari. Želim doći i sljedeće godine.” – Aida Haznadar (učesnica)

Izvršena je evaluacija pete generacije polaznika, a vrijedne informacije iz feedback-a će se koristiti pri kreiranju i planiranju sljedeće Mini-škole neformalne edukacije 2021.

“Tradicionalno, već evo petu godinu za redom, i ovaj kraj godine je rezervisan za projekat Mini-škola neformalne edukacije. I ove godine smo imali priliku ugostiti srednjoškolce, koji su izrazili želju za učešće na jednom ovakvom projektu. Kroz set od 5 radionica, gdje su se bavili sobom i svojim identitetima, kako percipiraju svijet oko sebe, da li kritički razmišljaju, koliko rade na svojoj emocionalnoj inteligenciji te da li žele biti pozitivna promjena u svom okruženju, imali su priliku dobiti znanje koje će svako od njih moći iskoristiti kao instrument za djelovanje u svom životu. Interakcija, grupni rad i pristup prilagođen učesnicima su samo neke od benefita ovih radionica. Odvojenost od online svijeta, pogotovo u trenutom periodu pandemije, srednjoškolcima je dobro došla, kao i prilika da uživo razgovaraju na teme koje su za njih veoma važne. Drago nam je da su mladi otvoreni ka znanju i učenju, jer su te dvije stvari ključ ličnog i poslovnog uspjeha. Svako znanje je moć, a ko se posvećuje znanju, iz dana u dan postaje sve veći. Srednjoškolci su ovdje pokazali da oni žele biti promjena koju žele vidjeti u svijetu, a na nama je da im budemo podrška na tom putu.”  – Ajdin Karić (koordinator)

“Bila mi je čast koordinisati ovogodišnju Mini-školu neformalne edukacije. Raditi sa srednjoškolcima koji su otvoreni, komunikativni i već dovoljno zreli da prepoznaju probleme i potrebe u svom društvu je zaista bilo lijepo i interesantno. Teme su bile dobro prihvaćene od strane djece, prvenstveno jer su shvaćene kao potreba da se o njima razgovara i radi na sebi i razumijevanju sebe. Predavači su upoznali učesnike sa važnim pojmovima identiteta, emocionalne inteligencije, kritičkog mišljenja.
Vrijeme koje sam uložila u ovaj projekat je zaista vrijedilo svake sekunde. Upoznala sam sebe bolje, unaprijedila svoje organizacijske vještine i provela kvalitetno vrijeme na radionicama sa srednjoškolcima. Projekat doista ima mnoge benefite, a posebno želim istaći pomoć u osnaživanju srednjoškolaca i kreiranju jakih ličnosti. Zahvalna sam Općini Ilidža, pedagozima škola i donatorima koji su prepoznali vrijednost Mini-škole i pružili svoju podršku, te se nadam da će i druge općine i kantoni prepoznati ove benefite te omogućiti realizaciju Mini-škole i na širem području.” – Samira Aličić (koordinatorica)

Na koncu je svečano obilježen kraj ovogodišnje Mini-škole sadržajnim kulturnim programom, a učesnicima su dodijeljeni certifikati za uspješno sudjelovanje.

Projekat je realiziran u saradnji sa Općinom Ildiža.

Iz kategorije izdvajamo

KONKURS za dodjelu stipendija u akademskoj 2023/2024. godini

FONDACIJA “IZVOR NADE” SARAJEVOButmirska cesta 18d71000 SarajevoraspisujeKONKURSza prijem kandidata i dodjelu stipendija u akademskoj 2023/24. godiniFinansijska sredstva osigurava Fondacija “Izvor ...

18 Maja, 2023

Iftari '23 – Dijelimo nadu: Solidarnost i ljubav širom Bosne i Hercegovine, Turske i Sirije

U sklopu akcije "IFTARI '23 – DIJELIMO NADU", Fondacija "Izvor nade" je tokom svetog mjeseca Ramazana posjetila povratnička mjesta širom ...

21 Aprila, 2023

STEM Meetup Vol. 3

Studentski dom “Prof.dr. Fikret Hadžić” ponovo je bio mjesto gdje se slavi i razgovara o nauci. Treću godinu zaredom, okupljamo ...

22 Marta, 2023