Unesite pojam vaše pretrage

Završena peta po redu Mini-škola neformalne edukacije

U periodu od 19.12. do 27.12.2020. godine, za srednjoškolce Općine Ilidža, organizovan je ciklus radionica u sklopu projekta “Mini-škola neformalne edukacije o emocionalnoj inteligenciji i pojmu identiteta – Razumi sebe da bi razumio druge“ . Cilj je utjecati na razvoj svijesti mladih kroz zanimljiva predavanja, radionice i interaktivan grupni rad sa temama koje će im pomoći u kriznim situacijama, konkretno u teškim vremenima kao što je vrijeme pandemije, ali prije svega u svakodnevnom snalaženju i u profesionalnom životu. 

Učesnici su srdačno dočekani od strane koordinatora i volontera na projektu,  koji su im tokom cijele Mini-škole bili podrška. Nakon dočeka i otvaranja, učenici su u pet setova radionica i predavanja učili o ovogodišnjim temama. “Emocionalna inteligencija” i izlaganje na temu “Mi i svijet oko nas” slušali su od studentske savjetnice fondacije Merjem Salihagić. Uspješni alumnista fondacije Kemal Nedžibović govorio je o svojim iskustvima kroz temu “Budi promjena koju želiš vidjeti”. O pojmu identiteta i kritičkom razmišljanju govorila je psihologinja Merima Imamović. Zatim su uslijedile radionice, debate i panel diskusije.

Učesnici su za pojedine dijelove programa izrazili želju da se stavka sa agende produži bar za pola sata, čime se i sam program morao modifikovati. S tim u vezi su i utisci učesnika pozitivni i vrlo motivirajući.

“Za mene Mini-škola predstavljala nešto poučno i jako zanimljivo. Pružili ste nam priliku da se upoznamo, družimo i naučimo nešto novo što će nam biti korisno u daljem razvoju. Spoznali smo sebe,  a i naučili jedni o drugima nešto što nismo možda ni pomišljali. Itekako da ćemo doći ponovo i radujemo se ponovnom susretu sa volonterima u prostorijama Fondacije Izvor nade.” – Amela Žigo (učesnica)

“Mini-škola me je naučila mnogo stvari koje do sada nisam znala. Osim predivne organizacije i prijatne atmosfere upoznala sam mnogo predivnih ljudi, a ujedno sam iskoristila vikend za neke korisne stvari. Želim doći i sljedeće godine.” – Aida Haznadar (učesnica)

Izvršena je evaluacija pete generacije polaznika, a vrijedne informacije iz feedback-a će se koristiti pri kreiranju i planiranju sljedeće Mini-škole neformalne edukacije 2021.

“Tradicionalno, već evo petu godinu za redom, i ovaj kraj godine je rezervisan za projekat Mini-škola neformalne edukacije. I ove godine smo imali priliku ugostiti srednjoškolce, koji su izrazili želju za učešće na jednom ovakvom projektu. Kroz set od 5 radionica, gdje su se bavili sobom i svojim identitetima, kako percipiraju svijet oko sebe, da li kritički razmišljaju, koliko rade na svojoj emocionalnoj inteligenciji te da li žele biti pozitivna promjena u svom okruženju, imali su priliku dobiti znanje koje će svako od njih moći iskoristiti kao instrument za djelovanje u svom životu. Interakcija, grupni rad i pristup prilagođen učesnicima su samo neke od benefita ovih radionica. Odvojenost od online svijeta, pogotovo u trenutom periodu pandemije, srednjoškolcima je dobro došla, kao i prilika da uživo razgovaraju na teme koje su za njih veoma važne. Drago nam je da su mladi otvoreni ka znanju i učenju, jer su te dvije stvari ključ ličnog i poslovnog uspjeha. Svako znanje je moć, a ko se posvećuje znanju, iz dana u dan postaje sve veći. Srednjoškolci su ovdje pokazali da oni žele biti promjena koju žele vidjeti u svijetu, a na nama je da im budemo podrška na tom putu.”  – Ajdin Karić (koordinator)

“Bila mi je čast koordinisati ovogodišnju Mini-školu neformalne edukacije. Raditi sa srednjoškolcima koji su otvoreni, komunikativni i već dovoljno zreli da prepoznaju probleme i potrebe u svom društvu je zaista bilo lijepo i interesantno. Teme su bile dobro prihvaćene od strane djece, prvenstveno jer su shvaćene kao potreba da se o njima razgovara i radi na sebi i razumijevanju sebe. Predavači su upoznali učesnike sa važnim pojmovima identiteta, emocionalne inteligencije, kritičkog mišljenja.
Vrijeme koje sam uložila u ovaj projekat je zaista vrijedilo svake sekunde. Upoznala sam sebe bolje, unaprijedila svoje organizacijske vještine i provela kvalitetno vrijeme na radionicama sa srednjoškolcima. Projekat doista ima mnoge benefite, a posebno želim istaći pomoć u osnaživanju srednjoškolaca i kreiranju jakih ličnosti. Zahvalna sam Općini Ilidža, pedagozima škola i donatorima koji su prepoznali vrijednost Mini-škole i pružili svoju podršku, te se nadam da će i druge općine i kantoni prepoznati ove benefite te omogućiti realizaciju Mini-škole i na širem području.” – Samira Aličić (koordinatorica)

Na koncu je svečano obilježen kraj ovogodišnje Mini-škole sadržajnim kulturnim programom, a učesnicima su dodijeljeni certifikati za uspješno sudjelovanje.

Projekat je realiziran u saradnji sa Općinom Ildiža.

Iz kategorije izdvajamo

Literarno takmičenje - Moje životno obrazovanje

Pošalji rad Pozivaju se svi zainteresovani da se prijave na Konkurs za najbolji esej 2023. Pobjednicima obezbijeđene novčane nagrade. Dragi mladi ljubitelji ...

6 Februara, 2023

Ad Astra

Još jedno zimsko januarsko veče proteklo je u toploj i ugodnoj atmosferi Studentskog doma „Prof.dr. Fikret Hadžić“. Studentski tim karijernog ...

23 Januara, 2023

Uspješno održana Mini škola kodiranja

Imamo nove buduće Tech lidere, koji su ovog zimskog raspusta odlučili započeti kodiranje svog puta do uspjeha! Jer raspusti sa ...

17 Januara, 2023