Unesite pojam vaše pretrage

Mini-škola neformalne edukacije 2020

Fondacija za unapređenje obrazovanja i kulture “Izvor nade“, u periodu od 19.12. do 27.12. 2020. godine, će organizovati ciklus radionica u sklopu projekta “Mini-škola neformalne edukacije o emocionalnoj inteligenciji i pojmu identiteta „Razumi sebe da bi razumio druge“.

“Mini-škola neformalne edukacije o emocionalnoj inteligenciji i pojmu identiteta” je projekat koji se kontinuirano održava već petu godinu. Projekat je namijenjen srednjoškolcima Općine Ilidža, čiji je cilj utjecati na razvoj svijesti učenika/ca srednjih škola i mladih sa područja Općine Ilidža kroz interaktivna predavanja i vršnjačke radionice, interaktivan grupni rad i neformalnu edukaciju srednjoškolaca.

Projekat obuhvata ukupno 5 modula u kojima će učešće uzeti srednjoškolci iz svih srednjih škola Općine Ilidža.

Negativni utjecaj društvenih mreža i okoline dovodi do niskog nivoa empatije kod mladih. Shodno tome, mladima su danas potrebne razne edukacije na temu emocionalne inteligencije i pojma identiteta kako bi znali donijeti prave odluke te ispravno postupiti u raznim životnim situacijama. Namjera je učenicima srednjih škola ponuditi interaktivna predavanja i vršnjačke radionice, interaktivan grupni rad i neformalnu edukaciju. Aktivirati ih i ponuditi im priliku za društveni angažman i volontiranje, putem školskih aktivnosti i organizacije vršnjačkih predavanja nakon seminara.

Po okončanju projekta planirano je održavanje svečanosti na kojoj će učesnicima biti dodijeljeni certifikati za učešće u projektu u mini školi. U situaciji kakva i jeste, želimo nastaviti promovisati neformalnu edukaciju kao bitan segment sveobuhvatnog obrazovanja te samu temu koja je upravo odgovor na sva dešavanja sa kojima se mladi nose skoro godinu dana.

Općina Ilidža je finansijski podržala ovaj projekat, a pomoć u organizaciji i realizaciji radionica tokom cjelokupnog trajanja projekta pružili su mentori i stipendisti Fondacije “Izvor nade”.

“Kao individue smo različiti, imamo različite psihološke sklopove. Teme kroz sesije su dale upute za primjenjivanje različitih metoda kako bi se učvrstili na polju ličnog razvoja. Obrađivali smo razne probleme kroz pristup pronalaska rješenja, gdje sam naučio kako bolje sagledati problem, saslušati druge i njihove stavove, jer svako mišljenje daje drugu percepciju“, rekao je prošlogodišnji učesnik Nedim Ahmetspahić.

Napominjemo da se program održava shodno svim epidemiološkim mjerama donijetih od strane svih nivoa vlasti o okupljanju i boravku u zajedničkim prostorijama za zaštitu zdravlja!

Iz kategorije izdvajamo

Uspješno okončan projekat Iftari ‘22

U Fondaciji Izvor nade osjećamo se zahvalno i ponosno, što 13. godinu za redom, zajedno sa Vama i našim aktivistima ...

2 Maja, 2022

KONKURS za dodjelu stipendija u akademskoj 2022/2023. godini

FONDACIJA “IZVOR NADE” SARAJEVO Butmirska cesta 18d 71000 Sarajevo raspisuje K O N K U R S za prijem kandidata i dodjelu stipendija u akademskoj ...

29 Aprila, 2022

Mind Games II - Kviz znanja za naše stipendiste

Mind Games je jedan od projekata koji nastoji kroz zabavu i međusobnu suradnju pružiti priliku našim stipendistima da prošire i ...

25 Aprila, 2022