Unesite pojam vaše pretrage

Završena 7. Mini škola neformalne edukacije

Fondacija „Izvor nade“ djeluje u skladu sa potrebama studenata i učenika širom Bosne i Hercegovine i nastoji da svojim aktivnostima doprinese što kvalitetnijem i efikasnijem obrazovanju u našoj zemlji.

Srednjoškolci i tinejdžeri se kroz formalno obrazovanje susreću sa ključnim životnim izazovima kao i poteškoćama u procesu odlučivanja. Zbog pritiska društva i porodice, nerijetko su prinuđeni odabire uskladiti spram njihovih očekivanja. Stoga, potrebne su im dodatne vještine kako bi otkrili prilike za sebe i time gradili svoj karijerni put. Upravo ovo je razlog zašto su srednjoškolcima neophodne edukacije na navedenu temu, a sve u cilju profesionalnog osnaživanja mladih.

Raduje nas da smo već sedmu godinu, kroz Mini škole neformalne edukacije, podrška redovnim školskim programima sa temama koje su značajne za njihov razvoj.
Ovogodišnja Mini škola neformalne edukacije pod nazivom “Inkubator snova-moj put do karijere”, bila je usmjerena na karijerno savjetovanje i unapređenje ličnih vještina. Program je realiziran 10., 17. i 18.12.2022. Podršku programu u aplikacijama pružile su srednje škole na području Sarajeva ali i šire.

Cilj projekta je bio omogućiti mladima prostor za spoznavanje ličnih afiniteta i razumijevanje spektra znanja kojima već sada raspolažu a koje mogu koristiti u procesu odlučivanja prema karijeri o kojoj sanjaju. U ovu temu uvela nas je Senida Hadžić, studentica psihologije i mentorica fondacije. Admir Salihagić, talent menadžer na Burch univerzitetu je našim učesnicima predstavio trenutno tržište rada i poslova koji sve više podrazumijevaju interdisciplinarni pristup. Na kraju, koordinator projekta Mini škole i stipendista fondacije, Mirza Mujdžić-Jojić je radio na vještinama kreiranja CV-a, motivacionog pisma i LinkedIn profila.

  • “Analiza i identificiranje ličnih vještina i snaga”- Senida Hadžić
  • “Profesionalna orijentacija, odabir i planiranje karijere”-Admir Salihagić
  • “Pisanje CV-a i motivacionog pisma”-Mirza Mujdžić-Jojić

Drugi vikend programa smo imali priliku raditi na jačanju kapaciteta. Psiholog i voditelj odjela za monitoring, evaluaciju i istraživanje Instituta za razvoj mladih Kult, Aziz Đipa, istaknuo je značaj vještina kao što su kritičko razmišljanje, asertivnost, rezilijencija kao i samopoimanje u domenu razumijevanja kapaciteta na kojima možemo dodatno raditi nakon što smo stekli uvid u razlike između realne slike o nama i idealnog u budućnosti.
Posjetili smo i Homework Hub gdje nas je ugostio Mirza Rastoder, osnivač i direktor Huba, i podijelio s nama priču o svom putu uspjeha. U njihovim prostorijama je održana panel diskusija sa uspješnim mladima fondacije Izvor nade koji su pričali o svom iskustvu odabira fakulteta, prilika, rasta i izazova s kojima se susreću.

U nedjelju, 18.12.2022. je upriličena finalna ceremonija i svečanost na kojoj su podijeljeni certifikati i sumirana iskustva učesnika/ca. Učesnici su pokazali zadovoljstvo odabirom tema kao i radost zbog konekcija koje su ostvarili.

Jedan od koordinatora projekta Mini škole neformalne edukacije i predavač na jednoj od radionica, Mirza Mujdžić-Jojić, za benefite ovakvih programa kaže sljedeće:

“Neformalna edukacija je veoma važna u životu svakog srednjoškolca/ke jer na taj način imaju priliku da se bolje upoznaju sami sa sobom i otkriju stvari za koje se zanimaju. Mi smo i ovaj put kroz Mini-školu nastojali pružiti jedinstven program za mlade na kojem su direktno učili i razgovarali o stvarnim konceptima neophodnim u njihovom putu do stvaranje karijere. Sretni smo jer su škole prepoznale naš rad i omogućile svojim učenicima/icama da budu dio našeg projekta.”

Ovim i sličnim projektima želimo poslati poruku mladima da nisu sami te da je naša podrška njihovim snovima put ka ostvarenju nada za ljepšu budućnost BiH.

 

 

Iz kategorije izdvajamo

KONKURS za dodjelu stipendija u akademskoj 2023/2024. godini

FONDACIJA “IZVOR NADE” SARAJEVOButmirska cesta 18d71000 SarajevoraspisujeKONKURSza prijem kandidata i dodjelu stipendija u akademskoj 2023/24. godiniFinansijska sredstva osigurava Fondacija “Izvor ...

18 Maja, 2023

Iftari '23 – Dijelimo nadu: Solidarnost i ljubav širom Bosne i Hercegovine, Turske i Sirije

U sklopu akcije "IFTARI '23 – DIJELIMO NADU", Fondacija "Izvor nade" je tokom svetog mjeseca Ramazana posjetila povratnička mjesta širom ...

21 Aprila, 2023

STEM Meetup Vol. 3

Studentski dom “Prof.dr. Fikret Hadžić” ponovo je bio mjesto gdje se slavi i razgovara o nauci. Treću godinu zaredom, okupljamo ...

22 Marta, 2023