Unesite pojam vaše pretrage

Utjecaj mentalnog zdravlja na duhovnost

Zadovoljstvo je predstaviti vam ciklus predavanja pod nazivom Mjesec inspiracije i duhovnosti. Ciklus smo započeli temom “Utjecaj mentalnog zdravlja na duhovnost” sa našom uvaženom gošćom Azrom Ibrahimović.

Briga o mentalnom zdravlju je važan dio brige o sebi, o svom ukupnom zdravlju, kvalitetu sopstvenog života. To podrazumijeva zainteresovanost za sopstveni rast i razvoj, za unapređenje svog psihičkog funkcionisanja, emocionalno opismenjavanje, ostvarivanja kvalitetnih partnerskih i međuljudskih odnosa. Razvijanje svoje autentičnosti, spontanost i kreativnost. Jer, mi smo kao ljudi sposobni da brinemo o svom životu i ponašanju. Da budemo svjesni svojih senzacija, misli i osjećanja. Sposobni da samosvjesno biramo i budemo odgovorni za svoje izbore. Imamo potencijal da živimo efikasno i zadovoljno. Ukratko, mentalno ili psihičko zdravlje je stanje ili bolje reći blagostanje u kojem osoba koristi svoje pune potencijale, može da se bori sa svakodnevnim stresovima i ostvari sebe kao osobu.

“Kroz rad sa ljudima sa mentalnim poteškoćama, naišla sam na dva problematična fenomena. Prvo, teze da produhovljen čovjek ne može osjećati tjeskobu i drugi fenomen, da nose jako veliki teret svoje prošlosti.”

Srž mentalnog zdravlja, a samim time i duhovnosti je briga čovjeka o sebi. Teško je zamisliti mentalno sazrijevanje i produhovljenost, ako nemamo svijest o sebi, ako ne volimo sebe, i ako nismo zadovoljni sobom. Također, nema stanja ugode, bez zahvalnosti. Mi trebamo više nade i svijesti da je prirodno da čovjek griješi. Rad i trud umjesto brige i suvišnog analiziranja.

Nakon izlaganja uvažene gošće,  svi prisutni i oni koji su pratili predavanje online, imali su prilike postavljati pitanja.
A nakon sesije pitanja uručena je zahvalnica našoj gošći, a prisutni stipendisti su se lično zahvalili na temi koja je odabrana, jer pomjera granice razmišljanja, pogotovo kad je u pitanju pojedinac, njegovo mentalno zdravlje, duhovnost i zadovoljstvo samim sobom.

“Svaki put mi je zadovoljstvo gostovati u vašem domu, biti u vašem društvu, hvala vam na pažnji i odvojenom vremenu.”,  kazala je uvažena gošća Azra Ibrahimović.

 

O predavačici

Azra Ibrahimović

Trenutno radi u Centru za edukaciju i istraživanje Nahla kao koordinatorica međureligijskih projekata i predavačica na programu Škole islama. Prepoznata je mirovnjakinja, angažirana kao mirovna aktivistkinja i učesnica projekata međureligijskog dijaloga na području zemalja Zapadnog Balkana, kao i trenerica nenasilne komunikacije. Po zanimanju psihologinja.

 

Iz kategorije izdvajamo

Teen Talks - Vikend povjerenja

PRIJAVI ME Znamo, tempo u kojem živimo postao je prebrz za savladati sve što se od nas očekuje. A znamo li ...

13 Septembra, 2022

Privedena kraju Ljetna škola M.R.E.Ž.A. ‘22

Ponekad se svi nađemo u periodu, kada nam ponestane motivacije. I to je prirodan proces. Onaj, u kojem tražimo svoje ...

9 Augusta, 2022

Ljetna škola M.R.E.Ž.A.

Za savršeno jelo uvijek se traže savršeni recepti koji prave baš taj savršeni blend i balans oplemenjujućih okusa i kvalitetnih ...

14 Jula, 2022