Unesite pojam vaše pretrage

Utjecaj mentalnog zdravlja na duhovnost

Zadovoljstvo je predstaviti vam ciklus predavanja pod nazivom Mjesec inspiracije i duhovnosti. Ciklus smo započeli temom “Utjecaj mentalnog zdravlja na duhovnost” sa našom uvaženom gošćom Azrom Ibrahimović.

Briga o mentalnom zdravlju je važan dio brige o sebi, o svom ukupnom zdravlju, kvalitetu sopstvenog života. To podrazumijeva zainteresovanost za sopstveni rast i razvoj, za unapređenje svog psihičkog funkcionisanja, emocionalno opismenjavanje, ostvarivanja kvalitetnih partnerskih i međuljudskih odnosa. Razvijanje svoje autentičnosti, spontanost i kreativnost. Jer, mi smo kao ljudi sposobni da brinemo o svom životu i ponašanju. Da budemo svjesni svojih senzacija, misli i osjećanja. Sposobni da samosvjesno biramo i budemo odgovorni za svoje izbore. Imamo potencijal da živimo efikasno i zadovoljno. Ukratko, mentalno ili psihičko zdravlje je stanje ili bolje reći blagostanje u kojem osoba koristi svoje pune potencijale, može da se bori sa svakodnevnim stresovima i ostvari sebe kao osobu.

“Kroz rad sa ljudima sa mentalnim poteškoćama, naišla sam na dva problematična fenomena. Prvo, teze da produhovljen čovjek ne može osjećati tjeskobu i drugi fenomen, da nose jako veliki teret svoje prošlosti.”

Srž mentalnog zdravlja, a samim time i duhovnosti je briga čovjeka o sebi. Teško je zamisliti mentalno sazrijevanje i produhovljenost, ako nemamo svijest o sebi, ako ne volimo sebe, i ako nismo zadovoljni sobom. Također, nema stanja ugode, bez zahvalnosti. Mi trebamo više nade i svijesti da je prirodno da čovjek griješi. Rad i trud umjesto brige i suvišnog analiziranja.

Nakon izlaganja uvažene gošće,  svi prisutni i oni koji su pratili predavanje online, imali su prilike postavljati pitanja.
A nakon sesije pitanja uručena je zahvalnica našoj gošći, a prisutni stipendisti su se lično zahvalili na temi koja je odabrana, jer pomjera granice razmišljanja, pogotovo kad je u pitanju pojedinac, njegovo mentalno zdravlje, duhovnost i zadovoljstvo samim sobom.

“Svaki put mi je zadovoljstvo gostovati u vašem domu, biti u vašem društvu, hvala vam na pažnji i odvojenom vremenu.”,  kazala je uvažena gošća Azra Ibrahimović.

 

O predavačici

Azra Ibrahimović

Trenutno radi u Centru za edukaciju i istraživanje Nahla kao koordinatorica međureligijskih projekata i predavačica na programu Škole islama. Prepoznata je mirovnjakinja, angažirana kao mirovna aktivistkinja i učesnica projekata međureligijskog dijaloga na području zemalja Zapadnog Balkana, kao i trenerica nenasilne komunikacije. Po zanimanju psihologinja.

 

Iz kategorije izdvajamo

Literarno takmičenje - Moje životno obrazovanje

Pošalji rad Pozivaju se svi zainteresovani da se prijave na Konkurs za najbolji esej 2023. Pobjednicima obezbijeđene novčane nagrade. Dragi mladi ljubitelji ...

6 Februara, 2023

Ad Astra

Još jedno zimsko januarsko veče proteklo je u toploj i ugodnoj atmosferi Studentskog doma „Prof.dr. Fikret Hadžić“. Studentski tim karijernog ...

23 Januara, 2023

Uspješno održana Mini škola kodiranja

Imamo nove buduće Tech lidere, koji su ovog zimskog raspusta odlučili započeti kodiranje svog puta do uspjeha! Jer raspusti sa ...

17 Januara, 2023