Unesite pojam vaše pretrage

Trening vršnjačkih mentora i mentorica

Domski život Fondacije Izvor nade vodi se idejom važnosti podrške, kreiranja zajednice, saradnje i vršnjačkog mentorstva kao resursa za ostvarenje organizacijskih ciljeva. Već nekoliko godina, za mentore/ice, studente/ice starijih godina fakulteta, pripremamo treninge za jačanje vještina koje su im potrebne u radu. U pripremi tema ove godine vodili smo se procesom mentorisanja koji ističe značaj aspekta komunikacije, kompetencija, motivacije i inspiracije. 

Trening za vršnjačke mentore/ice realiziran je od 28.9. do 30.9.2022. godine za 19 studenata/ica različitih studijskih grupa. Prvi dan treninga je bio usmjeren na osnaživanje konekcija između članova tima mentora/ica. Merima Imamović, savjetnica i psihologinja Studentskog doma, obradila je temu važnosti povjerenja u kreiranju zajedništva. Koordinatori Ajdin Karić i Samira Aličić, na kreativan i interaktivan način prenijeli su svoje savjete za timski rad i planiranje vremena. Kroz zabavne aktivnosti, team building je u fokusu programa za međusobno upoznavanje i ekipno zbližavanje za dobre temelje i cjelokupnog domskog života.

U prostorijama hotela Hills smo proveli korisne sate sa psihologinjom Azrom Ibrahimović s kojom smo učili o umijeću komunikacije, odnosno aktivnom slušanju, “ja” govoru, parafraziranju i drugim vještinama. Istakli smo i važnost autentičnosti u pristupu prema ljudima, što je drugačija percepcija čestog straha od neprihvatanja. Aziz Đipa, psiholog i voditelj odjela za monitoring, evaluaciju i istraživanje Instituta za razvoj mladih Kult, podijelio je s nama korisne uvide o emocionalnoj inteligenciji, stilovima odlučivanja i povjerenju. 

Na putu ka kreiranju i ostvarivanju ciljeva nužno je otkrivanje vlastitih kompetencija. O značaju postavljanja pitanja i analize životnih iskustava u otkrivanju vlastitih ali i kompetencija drugih, govorila nam je Amina Šljivo-Bečić, stručna saradnica za rad sa mladima. Pored toga, dotakli smo se i teme mentalnog zdravlja kao i savjetovanja sa stručnjacima u slučaju izazova u procesu mentorisanja. 

Zabave na našem treningu nije manjkalo: super interesantna team building igra ekipe Fox in a box, kuglanje, film u Cinestaru, scavenger hunt i naravno puno smijeha. 

Malik Huremović, novi član mentorskog tima Fondacije Izvor nade, podijelio je svoje utiske i zahvalnost: 

“Želio bih se iskreno zahvaliti fondaciji “Izvor Nade” na organizaciji treninga čiji je cilj da pomogne interakciju i zbližavanje mladih ljudi. Uz kombinaciju bogatih radionica i zabavnih sadržaja, vjerujem da je doprinos načinu razmišljanja veliki, te da će se odraziti pozitivno na atmosferu studenata, kako u boravku u domu, tako i u njihovim svakodnevnim životima. Mogu reći da se radujem vašim narednim programima.Hvala vam na jednom nezaboravnom iskustvu!” 

Armela Mehdin, o treningu je pisala sljedeće: 

“Tokom treninga sam stekla nove vještine, te doradila postojeće, koje će mi pomoći da što bolje razumijem i izvršavam svoju ulogu. Biti mentor znači biti prijatelj kojem se možeš obratiti za pomoć, za podršku, znači biti prisutan, ali i pun razumijevanja. Sve te vrijednosti koje smo dalje istraživali na treningu su bitan dio našeg ličnog razvoja. Sa treningom, ne samo da ćemo pomagati drugima, već ćemo bolje shvatati jedni druge i načine razrađivanja i rješavanja problema. Radujem se druženju kako sa mentee-jima tako i sa mentorskom grupom koja će biti moja podrška u ovom procesu.” 

Ovakvi i slični projekti imaju za cilj da studentima/cama omoguće podršku stručnjaka kroz njihovo iskustveno učenje, kako bi adekvatno odgovorili na izazove angažmana u kojima su uključeni. Vještine na kojima smo radili, i planiramo i u budućnosti, mogu im pomoći i u kasnijem radu na različitim radnim pozicijama.

Iz kategorije izdvajamo

KONKURS za dodjelu stipendija u akademskoj 2023/2024. godini

FONDACIJA “IZVOR NADE” SARAJEVOButmirska cesta 18d71000 SarajevoraspisujeKONKURSza prijem kandidata i dodjelu stipendija u akademskoj 2023/24. godiniFinansijska sredstva osigurava Fondacija “Izvor ...

18 Maja, 2023

Iftari '23 – Dijelimo nadu: Solidarnost i ljubav širom Bosne i Hercegovine, Turske i Sirije

U sklopu akcije "IFTARI '23 – DIJELIMO NADU", Fondacija "Izvor nade" je tokom svetog mjeseca Ramazana posjetila povratnička mjesta širom ...

21 Aprila, 2023

STEM Meetup Vol. 3

Studentski dom “Prof.dr. Fikret Hadžić” ponovo je bio mjesto gdje se slavi i razgovara o nauci. Treću godinu zaredom, okupljamo ...

22 Marta, 2023