Unesite pojam vaše pretrage

Tarik Džindo osvojio drugo mjesto na Kantonalnom takmičenju iz Njemačkog jezika

Tarik Džindo, stipendista Fondacije Izvor nade

 

Tarik Džindo, stipendista Fondacije Izvor nade

Tarik Džindo, učenik drugog razreda Gimnazije Obala Sarajevo, na nedavno održanom Kantonalnom takmičenju iz Njemačkog jezika osvojio je drugo mjesto.

Džindo, koji je rodom iz Vlasenice, kaže kako je njemački jezik njegova velika ljubav te da je rezultat s takmičenja zapravo rezultat ljubavi prema ovom jeziku.

Džindo je stipendista Fondacije “Izvor nade” već skoro dvije godine. U kraćem intervjuu za oficijelnu stranicu Fondacije, govori o razlozima zbog kojih je svoje srednjoškolsko obrazovanje odlučio nastaviti u Sarajevu.

“Jedan od glavnih razloga zbog kojih sam odlučio školovati se u Sarajevu jeste što u mom rodnom gradu, Vlasenici, nema velikog izbora za školovanje, a Sarajevo nudi puno veći izbor škola i puno kvalitetnije obrazovanje. U ovoj odluci me podržala i Fondacija ”Izvor nade” pružajući mi ugodan smještaj u internatu za srednjoškolce. Ovom prilikom bih želio da im se srdačno zahvalim na svoj podršci i pomoći koju su mi do sada pružili”, kaže Džindo i ističe da je za Fondaciju saznao putem prezentacija koje su provodili aktivisti Fondacije.

Kada se i otkud javila ljubav prema njemačkom jeziku?

“Njemački jezik sam počeo učiti još od malih nogu uz razne TV programe na njemačkom jeziku. Često sam bio u posjeti svojoj familiji u Njemačkoj i tako dodatno učio jezik i usavršavao govorne sposobnosti. Pošto u osnovnoj školi nisam imao Njemački kao drugi strani jezik učio sam ga privatno, najviše gledajući razne video-klipove na njemačkom jeziku i pričajući preko Skype-a sa prijateljima iz Njemačke. Te prijatelje sam stekao preko raznih video-igrica. Štaviše, neke od tih prijatelja sam čak upoznao i privatno i sada smo skoro svakodnevno u kontaktu”, ističe Džindo.

Kako ste se pripremali za takmičenja i koliko Vam znači podrška Fondacije?

Tajna dobre pripreme i uspjeha jeste u tome da svaki dan vježbam njemački jezik bilo to planski ili ne, tj. mobitel mi je postavljen na njemački jezik kao i sve ostale društvene mreže. Moram istaći da se i svakodnevno odričem dijela svog slobodnog vremena te to vrijeme provodim učeći njemački jezik.

Podršku u učenju mi pružaju moji roditelji, profesori, prijatelji, ali i aktivisti Fondacije Eldin Nišić i Azur Selimović, koji mi svakodnevno obezbjeđuju uslove za vježbanje i učenje.

 

Šta očekujete na budućim takmičenjima?

Na budućim takmičenjima očekujem također veliki uspjeh i nadam se da ću to i postići, ali naravno ništa od ovoga ne bih postigao da ne ulažem veliki trud i napor pri vježbanju i učenju jezika.

 

Šta bi ste poručili današnjoj omladini, vašim vršnjacima?

Vršnjacima bih preporučio da što više uče strane jezike pogotovo njemački i engleski jer su to sada svjetski jezici i gdje god da se nađemo uvijek se možemo sporazumijeti s jednim od navedenih jezika. Narodna poslovica kaže: “Koliko jezika znaš, toliko vrijediš.” Također želim poručiti mladima da moraju već sada sticati radne navike jer bez truda nema ni rezultata.

 

 

Iz kategorije izdvajamo

Tarik Ibrahimpašić: Pronaći strast

Tarik Ibrahimpašić je alumnista naše Fondacije, trenutno na doktorskom studiju iz oblasti hardverske sigurnosti (Hardware Security) na Tehničkom Univerzitetu u ...

11 Juna, 2021

Aldin Kovačević: Konstantna želja za napretkom!

Aldin Kovačević, stipendista i aktivista fondacije Izvor nade, za profesiju, bez dileme, odabrao IT. To mu je strast koju gaji ...

16 Februara, 2021
Halid i Fadil Merdic, stipendisti Fondacije Izvor nade

Braća Halid i Fadil Merdić, stipendisti Fondacije: Poticati sebe i druge na društveni aktivizam

  Braća Halid i Fadil Merdić iz Bihaća za svoj studentski put izabrali su studije u Sarajevu. Halid je trenutno student ...

15 Aprila, 2020