Unesite pojam vaše pretrage

Sulejman Abazović, stipendista Fondacije Izvor nade, pohađa Akademiju za političke lidere BiH

Sulejman Abazovic, stipendista Fondacije Izvor nade, učesnik Akademije za politicke lidere BiH

Sulejman Abazović, stipendista Fondacije za unapređenje obrazovanja i kulture “Izvor nade“ i student četvrte godine Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije primljen je na Akademiju za političke lidere BiH.

Prvi modul Akademije uspješno je realiziran u Banjoj Luci od 28. novembra do 1. decembra ove godine a mladi politički lideri, njih ukupno 20 iz 13 političkih stranaka i 14 lokalnih zajednica usvojili su vještine na temu ”Mediji, zagovaranje i liderstvo”.

Tokom ovog modula učesnici su imali priliku razgovarati sa parlamentarcima iz Narodne skupštine Republike Srpske, Davorom Šešićem i Denisom Šulićem, kao i sa zastupnikom u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine , Irfanom Čengićem. U cilju približavanja rada institucija i uspostavljanja održivog modela saradnje mladih, civilnog sektora i organa izvršne i zakonodavne vlasti organizovani su prijemi kod predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljka Čubrilovića i potpredsjednika Vlade Republike Srpske i ministra pravde, Antona Kasipovića.

Učesnici ovogodišnje Akademije imali su priliku slušati predavače kao što su  Igor Davidović, Igor Radojičić, prof. dr. Miloš Šolaja, prof. dr. Srđan Dušanić, Ermin Hajder, Milijana Kos, urednica i novinarka te Slobodan Blagovčanin.

Predstavljene su teme zagovaranja i liderstva, kao i praktične vježbe simulacije pregovaranja.

Polaznike u narednim mjesecima očekuju još 3 modula na kojima će se obrađivati teme iz oblasti politike, ali i političke teorije koje su od važnosti za njihov daljnji angažman. Ove godine novina u Akademiji je „SOPˮ (Sustainable Online Platforma) prva održiva online platforma u regionu za učenje. Platforma omogućava slušanje predavanja online instrumentima s mogućnošću reprezentativnog aspekta pohađanja i analize činjenica, te međusobne otvorene diskusije sa ostalim polaznicima.

„Perpetum Mobile – Institut za razvoj mladih i zajednice“ Banja Luka provodi program “Akademija za političke lidere/ke u BiH“ koji, u kontinuitetu, traje od 2007. godine i ima za cilj da osposobi mlade lidere/ke političkih partija i da podrži novu generaciju političara/ki koji će sarađivati u cilju unapređenja njihovih zajednica i društva u cjelini. Program se realizuje uz pomoć Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Do sada je “Akademiju za političke lidere/ke u BiHˮ završilo 214 mladih političara iz 45 lokalnih zajednica i iz 30 političkih stranaka. Utvrđeno je da je od tog ukupnog broja njih 45% napredovalo u raznim unutarstranačkim i organima vlasti na različitim nivoima u BiH.

“Ovo je jedan vrlo važan korak koji vodi ka liderstvu i preuzimanju važnih uloga u našem društvu koji su izazovniji, teži i ozbiljniji“, kazao je po okončanju prvog modula Sulejman Abazović.

Dokaz je ovo da Abazović svojim predanim radom radi na promociji međusobnog dijaloga mladih u Bosni i Hercegovini, a pohađanje Akademije dodatno bi trebalo usavršiti i unaprijediti znanja i vještine koje ovaj mladi student iz Gornjeg Vakufa neosporno posjeduje.

Iz kategorije izdvajamo

Trening vršnjačkih mentora i mentorica

Domski život Fondacije Izvor nade vodi se idejom važnosti podrške, kreiranja zajednice, saradnje i vršnjačkog mentorstva kao resursa za ostvarenje ...

3 Oktobra, 2022

Teen Talks - Vikend povjerenja

PRIJAVI ME Znamo, tempo u kojem živimo postao je prebrz za savladati sve što se od nas očekuje. A znamo li ...

13 Septembra, 2022

Privedena kraju Ljetna škola M.R.E.Ž.A. ‘22

Ponekad se svi nađemo u periodu, kada nam ponestane motivacije. I to je prirodan proces. Onaj, u kojem tražimo svoje ...

9 Augusta, 2022