Unesite pojam vaše pretrage

Stipendisti Fondacije u pobjedničkom timu NASA-inog takmičenja

NASA takmičenje - stipendisti Fondacije Izvor nade

NASA takmičenje - stipendisti Fondacije Izvor nade

Tim “Technology versus Fire“ u finalu je NASA Space Apps Challengea u kategoriji “Best use of hardware” (najbolja upotreba hardvera), a to je znači da su među 20 najboljih od preko 2.000 rješenja iz cijelog svijeta.

Tim od devet članova koji čine studenti elektrotehnike i mašinstva iz Tuzle jedan je od dva tima koji su pobijedili na NASA-inom takmičenju održanom krajem aprila u Tuzli. NASA Space Apps Challenge istovremeno je održan u više od 70 zemalja širom svijeta, a najbolji iz svakog grada ušli su u uži krug takmičenja, gdje najbolje bira žiri koji je imenovala Američka svemirska agencija (NASA).

Učesnici takmičenja tokom izrade projekata koristili su bazu podataka od NASA-e.

Projekat koji je proglašen među 20 najboljih koristi algoritam koji na osnovu satelitskih podataka detektira gdje najviše izbijaju šumski požari. Na to mjesto, po zamislima projekta, postavljali bi se nodovi, a to su u stvari lopte napunjene protupožarnim prahom koje na sebi razne senzore temperature i vlage. Ove lopte bi omogućile vatrogascima da odrede kako će se vatra širiti te bi, ukoliko bude potrebno, mogle eksplodirati i spriječiti širenje vatre.

Cilj Space Apps Challengea, koji je ove godine prvi put održan u BiH a širom svijeta se održava od 2012. godine, jeste da kreativni timovi ili pojedinci dijele svoje ideje i nastoje riješiti stvarne probleme vezane uz svemir i Zemlju.

Tim “Technlogy versus Fire” čine: Kenan Mehinović, Valentin Stjepić-Ćosić, Mirza Imamović, Mustafa Spahić, Tarik Omerčehajić, Irfan Brković, Dino Bošnjić, Ajdin Nakičević i Omar Jahić.

Mehinović, Stjepić-Ćosić i Imamović stipendisti su Fondacije “Izvor nade“.

“NASA-ini predstavnici izabrali su 25 timova, podijeljenih u pet kategorija. Ukoliko po mišljenju NASA-inih stručnjaka ovaj projekat bude izabran kao najbolji u kategoriji, to će nam omogućiti odlazak u Houstonu, u NASA-in centar, što bi nam bila dodatna motivacija da nastavimo razvijati projekt“, kaže Valentin Stjepić-Ćosić i dodaje kako je “bilo zadovoljstvo raditi s kolegama iz Tuzle, posebno što ih poznajemo još iz srednjoškolskih dana. Bili smo iznenađeni rezultatom, jer nismo očekivali. Projekat, ukoliko se realizira, bi bio od velike koristi za našu zemlju jer se svake godine susrećemo s požarima. Naravno projekt i sistem bi bili od velike koristi i za druge zemlje u svijetu“, kaže za kraj Stjepić-Ćosić.

Direktor Fondacije “Izvor nade“, Tarik Agetović, izrazio je zadovoljstvo što su stipendisti Fondacije učestvovali u ovom projektu te im poželio uspjeh uz nadu da će uspjeti osvojiti putovanje u Houston.

Iz kategorije izdvajamo

Literarno takmičenje - Moje životno obrazovanje

Pošalji rad Pozivaju se svi zainteresovani da se prijave na Konkurs za najbolji esej 2023. Pobjednicima obezbijeđene novčane nagrade. Dragi mladi ljubitelji ...

6 Februara, 2023

Ad Astra

Još jedno zimsko januarsko veče proteklo je u toploj i ugodnoj atmosferi Studentskog doma „Prof.dr. Fikret Hadžić“. Studentski tim karijernog ...

23 Januara, 2023

Uspješno održana Mini škola kodiranja

Imamo nove buduće Tech lidere, koji su ovog zimskog raspusta odlučili započeti kodiranje svog puta do uspjeha! Jer raspusti sa ...

17 Januara, 2023