Unesite pojam vaše pretrage

Rukovodstvo Fondacije organiziralo sastanak s predstavnicima Asocijacije srednjoškolaca BiH

Asocijacija srednjoskolaca BiH u posjeti Fondaciji Izvor nade, 17.3.2017.

Asocijacija srednjoskolaca BiH u posjeti Fondaciji Izvor nade, 17.3.2017.

Rukovodstvo Fondacije “Izvor nade“ organiziralo je danas sastanak sa predstavnicima Asocijacije srednjoškolaca Bosne i Hercegovine.

U ime Asocijacije srednjoškolaca BiH sastanku su prisustvovale Adna Sokolović, predsjednica Asocijacije i Una Aginčić, zamjenica koordinatora Lokalnog tima Sarajevo.

Predstavnici Projektnog tima Fondacije “Izvor nade“ , Kemal Nedžibović i Ammar Bašić, upoznali su goste s aktivnostima Fondacije “Izvor nade“.

Tarik Agetović, direktor Fondacije “Izvor nade“, predstavio je aktivnosti i rad Fondacije od njenog osnivanja do danas. Posebno je naglašena potreba ulaganja u stipendiranje srednjoškolaca i studenata.

“S tim u vezi Fondacija je 2012. godine izgradila Studentski dom “Izvor nade“. Otvorena su tri ureda Fondacije a sve s ciljem pomoći studentima i srednjoškolcima. S tim u vezi potrebno je kreirati i upoznati druge organizacije koje se bave sličnom tematikom, a jedna takva organizacija je sigurno i Asocijacija srednjoškolaca BiH. Saradnja svakako treba biti na obostrano zadovoljstvo jer ćemo na taj način dati doprinos čitavoj društvenoj zajednici“, kazao je tokom sastanka direktor Agetović.

Merjem Salihagić, savjetnica za odgoj pri Fondaciji “Izvor nade“ zahvalila se na dolasku i svemu što radi Asocijacija srednjoškolaca BiH.

Naglasila je da je glavna odrednica Fondacije volonterizam. Također je istakla jednu od glavnih odrednica Fondacije a koja se ogleda kroz tzv. dobrovoljno mentorstvo gdje se različiti subjekti dobrovoljno uključuju u različite vidove pomoći za srednjoškolce i studente. Salihagić je istakla i značaj vršnjačkog mentorstva koje Fondacija u svom radu svakodnevno realizira.

Adna Sokolović, predsjednica Asocijacije srednjoškolaca BiH predstavila je aktivnosti organizacije na čijem je čelu. Navela je da Upravni odbor ove Asocijacije čini 10 srednjoškolaca, te da organizacija broji preko 1200 članova organiziranih kroz 69 timova po čitavoj Bosni i Hercegovini.

“Cilj je poboljšanje standarda srednjoškolaca u BiH. Trudimo se da je svaki srednjoškolac bude uključen u proces donošenja odluka“, kazala je Sokolović i istakla neke od najznačajnijih realiziranih projekata.

“Projekat ‘Prijatelji bez granica’ radi se već drugu godinu. Odnosi se na međugradsku razmjenu srednjoškolaca, gdje se srednjoškolci druže i uočavaju da ne postoje razlike koje se obično nameću kao glavne prepreke za komunikaciju“, kazala je Sokolović i istakla značaj projekta “Socijalni dan“.

“Prošle godine smo uspješno implementirali projekt ‘Socijalni dan’ u kojem su srednjoškolci zamijenili školske klupe za radna mjesta. 545 srednjoškolaca je radilo na ‘Socijalni dan’. Prikupljeno je oko 8000KM i ta sredstva su raspoređena na projekte koje su pisali srednjoškolci“, kazala je Sokolović.

Kemal Nedžibović izrazio je spremnost da Asocijacija srednjoškolaca BiH bude glavni partner u vezi srednjoškolaca u našoj zemlji.

U narednom periodu očekuje se saradnja na jednom projektu koji se tiče poboljšanja neformalne edukacije u Kantonu Sarajevo, a nakon toga i potpisivanje sporazuma o saradnji u kojem će biti definirana prava i obaveze, te uspostavljena saradnja na obostrano zadovoljstvo.

Nakon sastanka, gosti su u pratnji domaćina, obišli Studentski dom “Izvor nade“ i uvjerili se u kakvim uslovima žive studenti ovog doma.

[URIS id=3129]

Iz kategorije izdvajamo

Posjeta djece iz Konjevic-Polja 19.6.2019a

Učenici iz Konjević-Polja gosti Fondacije “Izvor nade“

  Učenici s područja Konjević-Polja danas su, u pratnji predstavnika Vijeća roditelja,  posjetili Studentski dom “Prof. dr. Fikret Hadžić“ u Sarajevu. Učenici, ...

19 Juna, 2019

85 učenika iz Potočara posjetilo Fondaciju "Izvor nade"

Fondacija "Izvor nade" danas je u Studentskom domu "Prof. dr. Fikret Hadžić" u Sarajevu ugostila učenike Područne škole "Potočari". Učenici su ...

18 Juna, 2019
Posjeta maj 2018 MIZ Bos Brod a

Djeca s područja MIZ Bos. Brod u posjeti Fondaciji “Izvor nade“

Fondaciju “Izvor nade“ i istoimeni studentski dom jučer su posjetila djeca s područja Medžlisa Islamske zajednice Bos. Brod. Domaćin ovoj ...

7 Maja, 2018