Unesite pojam vaše pretrage

Proslavljena 10. godišnjica doma

Ovog utorka, 1. novembra, bilo nam je svečano u Fondaciji. S početkom u 19h započela je ceremonija obilježavanja posljednjih 10 godina putovanja kreiranja jednakih početnih uslova za mlade, one na putu plemenitog odgoja svoje duše, sticanja korisnog znanja. A uz tradicionalnu ceremoniju potpisivanja ugovora sa stipendistima i stipendisticama iz nove generacije. Dobra energija i otvorenost prisutnih, te ukusna zakuska, zaista je učinilo da imamo lijepu noć, u susret novim godinama ispred nas.

Skupina vizionara koji su htjeli učiniti nešto više za našu zajednicu, nešto veće, okupila se u misiji dobra za budućnost. Za jučer, za danas i sve ono što će biti sutra, posijali su sjeme nade.

Davne 2012. otvoren je naš studentski dom, koji će kasnije biti preimenovan u “Prof.dr. Fikret Hadžić”. Dobročinitelj je uvijek na dobitku, dunjalučkom ili ahiretskom. Ima zagarantovano da mu nagrada neće propasti. Dobro djelo uzdiže dobročinitelja, a onima u potrebi budi nadu i osjećaj sigurnosti. Jedan takav insan, upućen na druge ljude čija je srca osvajao ljepotom svoje naravi, bio je i istaknuti, rahmetli prof.dr. Fikret Hadžić. U spomen na doprinos, rukovodstvo Fondacije Izvor nade tokom 2019. godine posthumno preimenovalo je naziv studentskog doma “Izvor nade“ u Studentski dom “Prof. dr. Fikret Hadžić“. 


Sala prepuna emocija, na koje čovjek ne može ostati imun i koje iznova podsjećaju na našu misiju i svrhu, ugostila je prijatelje Fondacije Izvor nade i njene stipendiste i stipendistice. Prisjetili smo se svega onoga što je obilježilo naš put. Uz nadu, za još puno godina uspješne vizije.

Kad čovjek uspije utišati buku vanjskog svijeta, čut će zvuk tišine. U mnoštvu ideja, misli i stavova, priklonit će se jednoj. A srca se ne mogu liječiti sa nečim što je kratkog i ograničenog dejstva, što će srcu na trenutak dati snage, pa ga ubrzo zatim ostaviti i napustiti.

Svjedočimo riječima da će pomoć onima koji su na Pravome putu doći. A dobra djela koja vječno ostaju – biće bolje nagrađena i ljepše uzvraćena.Kroz retrospektivu putovanja u postavci fotografija “naših deset godina”, koje svjedoče jednom vremenu, instalaciji “Dom 2032” gdje su prisutni mogli zapisati svoje želje, dove, misli, poruke za budućnost, za Fondaciju i njenih, u nadi, narednih 10 godina rada, i prigodnim programom na kojem su se prisutnima obratili alumnista Nermin Đuzić, stipendisti Sarah Arnautović i Tarik Buljubašić, htjeli smo sumirati i iskazati zahvalnost svima onima koji vjeruju u jednu od najuspješnijih priča u Bosni i Hercegovini, koja opstaje zbog ljudi koji su se okupili oko nje, u misiji dobra. Uz zakusku i neformalni dio večeri, družili smo se i s ponosom osjećali pripadnost upravo tome gdje jesmo.

Direktorica Fondacije Izvor nade, predstavila nam je presjek dosadašnjih aktivnosti, programe koji su aktivni kao i nove perspektive za sve naše stipendiste i stipendistice. Studentski dom “Prof.dr. Fikret Hadžić” ostaje krov obrazovanju studentima i studenticama iz cijele Bosne i Hercegovine uz održavanje prepoznatih standarda, s fokus na razvoj mehanizama koji omogućavaju dodatan razvoj i tržišnu konkurentnost sa prilikama za prakse, poslovne angažmane i sticanje novih znanja i vještina.

S uvjerenjem i pouzdanjem u naše namjere, i hrabrog srca za plodove istinskog rada, truda i zalaganja, svjedočimo malim koracima, koji su ostavili traga na preko 1000 mladih iz cijele Bosne i Hercegovine. Svjedočimo ideji koja je rasla, širila svoje grane u želji da se vine i prigrli sve one koji su vjerovali u nju i željeli biti promjena. Jer promjena je jedina konstanta.
Lideri se grade, velike društvene promjene se događaju promjenom stanja pojedinca. A mi vjerujemo da osnaženi mladi, bivaju društveno odgovornim individuama. Nosiocima humanog domoljublja na djelu. Nosiocima duhovnog kompasa i primjera na koji se drugi ugledaju. Ove godine, njih 126 iz cijele Bosne i Hercegovine, Fondaciju naziva svojim domom.

A mi vjerujemo da je lijepa riječ kao lijepo drvo: korijen mu je čvrsto u zemlji, a grane prema nebu. Vjerujemo u riječi koje pozivaju ukoliko bi u ruci, na kraju vremena, imali sadnicu, ako smo u mogućnosti, da je zasadimo. Poruka ovih riječi jeste da oni koji vjeruju moraju uvijek biti aktivni i moraju sa optimizmom, nadom i pozitvnošću gledati na život i učestvovati u njegovoj izgradnji. Tako smo poželjeli ovog utorka da zajedno uradimo zajedničko dobro. Lijepe riječi pretvorimo u lijepo djelo. Za potvrdu. Za sjećanje. Zajedno sa prijateljima, stipendistima i gostima, zasadili smo drvo generacije 22/23, koje će svjedočiti o jednoj mladosti. A projekat sadnje mladica, nastavit ćemo i kroz generacije koje dolaze. I svaka će imati svoju. Za uspomenu. Za podsjetnik na vrijeme. I život u vremenu.

Utjecaj koji smo ostvarili zajedno je velik — i nastavit ćemo ga stvarati za generacije koje dolaze — odraz je snage i naše predanosti pozitivnom utjecaju.

Ovim povodom, u sklopu desete godišnjice od otvranja vrata našeg doma, koristimo priliku biti zahvani svima onima koji su sebe ugradili u Fondaciju Izvor nade. U misiju dobra za druge. Zahvalni smo za filantropiju, što volite ljude, mlade, njegujete nadu u čovjekove vrijednosti i humanost! Hvala Vam za domoljublje koje sadite u ovako oskudnim vremenima i uslovima, te što vjerujete u domovinu i ljepšu budućnost! Hvala Vam najzad za motivaciju za dobro, jer pokrećete jedan veliki niz pozitivnih nastojanja i djelovanja!

Radujemo se velikom dobru koje možemo zajedno pisati. Da budni sanjamo. Da živimo nadu. Budemo nada. Molimo da nas ovo što činimo učini još boljim i dostojnim dobra. Pogledajte šta smo zajedno uspjeli, a zamislite šta još i koliko toga, zajedno možemo. Jer promjena je jedina konstanta.

Vaša Fondacija Izvor nade.

Iz kategorije izdvajamo

STEM Meetup Vol. 3

Studentski dom “Prof.dr. Fikret Hadžić” ponovo je bio mjesto gdje se slavi i razgovara o nauci. Treću godinu zaredom, okupljamo ...

22 Marta, 2023

Akcija Iftari 2023 - Dijelimo nadu

Dragi donatori, stipendisti, aktivisti i prijatelji fondacije Izvor nade. Dolazi nam mjesec, dašak milosti, duhovnog uzdizanja i preporoda. Mjesec povratka, kako ...

13 Marta, 2023

Sretan Dan nezavisnosti

Jer postali smo pametni iz prkosa.“Zatvoren u mozak zarobljen u srce. U toj tamnoj jami vječno sanjaš sunce” - Mak ...

1 Marta, 2023