Unesite pojam vaše pretrage

Prof. dr. Zuhdija Hasanović ukazao na osnovne karakteristike krize savremenog doba

Zuhdija Hasanovic Fondacija Izvor nade 1

Zuhdija Hasanovic Fondacija Izvor nade 1

Fondacija za unapređenje obrazovanja i kulture “Izvor nade” nastavila je s redovnim mjesečnim predavanjima za stipendiste, prijatelje Fondacije i građane Sarajeva.

U prostorijama Studentskog doma “Izvor nade” sinoć je predavanje održao prof. dr. Zuhdija Hasanović, dekan Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Prof. Hasanović govorio je na temu “Važnost slijeđenja sunneta u vremenu pojave pojave novotarija”. Istakao je da nikada nije dovoljno govoriti o životu poslanika Muhameda a.s.

“Osnovne karakteristike sunneta koje se trebaju ogledati u našem življenju sunneta su: cjelovitost, uravnoteženost, provodljivost”, kazao je prof. Hasanović i dodao da je o ovoj temi treba govoriti posebno ako se uzme u obzir današnji pluralizam mišljenja.

“Različita mišljenja pojavila su se vrlo rano, čak i za vrijeme Poslanika. Koliko god se trudili da uvjerimo druge u svoje argumente to nikada nećemo moći postići. Moj je savjet da čovjek ne treba gubiti vrijeme na to. Čovjek treba ukazati na prave vrijednosti islama a rasprave ostaviti po strani”, poručio je prisutnima prof. Hasanović i dodao da “Mišljenje je otisak mozga. Kao što se svi razlikujemo po otiscima prstiju, na isti način se razlikujemo i po otiscima našeg mozga”.

On je u svom predavanju naveo i osnovne karakteristike krize savremenog doba.

“Nepostojanje istinske duhovnosti, narušen sistem moralnih vrijednosti, dominiranje sebičnosti nad požrtvovanosti, beznađe, pasivnost i pesimizam su osnovne karakteristike krize savremenog doba”, istakao je prof. Hasanović.

Tarik Agetović, direktor Fondacije “Izvor nade“, na kraju predavanju zahvalio se prof. Hasanoviću i uručio ručni rad stipendistica Fondacije kao uspomenu na predavanje.

Drago nam je da smo imali priliku ugostiti uvaženog prof. Hasanovića. Vjerujem da je publika mogla čuti ili se podsjetiti na određene praktične stvari koje mogu čovjeku pomoći da poboljša svoj život”, kazao je Agetović za službenu stranicu Fondacije “Izvor nade”.

Prisutni su na kraju predavanja imali priliku kupiti određene ručne radove koje su izradile studentice Ureda Fondacije Nedžarići. Prihod od prodaje bit će iskorišten za stipendiranje srednjoškolaca i studenata.

U pratnji direktora Agetovića i članova UO, prof. Hasanović je obišao Studentski dom “Izvor nade“ te izrazio zadovoljstvo viđenim.

[URIS id=3310]

Iz kategorije izdvajamo

Studentski dom Prof. dr. Fikret Hadžić Sarajevo

Studentski dom “Izvor nade“ od danas nosi ime po rahmetli prof. dr. Fikretu Hadžiću

Fondacija za unapređenje obrazovanja i kulture “Izvor nade“ danas je u Sarajevu upriličila svečanost povodom preimenovanja Studentskog doma “Izvor nade“ ...

Juni 6, 2019
Fondacija Izvor nade promotivni film 2019.

Predstavljen promotivni film Fondacije “Izvor nade“

Fondacija “Izvor nade“ za sve buduće stipendiste i korisnike usluga snimila je promotivni film o smještajnim kapacitetima u kojima žive ...

Maj 31, 2019
Iftar za bivse stipendiste 28.05.2019. Fondacija Izvor nade

Zajednički iftar za bivše stipendiste i stipendistice Fondacije “Izvor nade“

Fondacija za unapređenje obrazovanja i kulture “Izvor nade“ večeras je u Studentskom domu “Prof. dr. Fikret Hadžić“ organizirala iftar za ...

Maj 28, 2019