Unesite pojam vaše pretrage

Prof. dr. Husremović: Uspostaviti ponašanja koja su vođena vrijednostima a ne strahom

Dzenana Husremovic live predavanje Fondacija Izvor nade

Fondacija “Izvor nade“ organizirala je jučer LIVE predavanje na temu “Kako sačuvati mentalno zdravlje u vremenu krize“.

Prisutnima se obratila prof. dr. Dženana Husremović, profesorica Filozofskog fakultata Univerziteta u Sarajevu i prorektorica za naučno-istraživački rad Univerziteta u Sarajevu.

Publika je imala priliku da kroz online predavanje na Facebook stranici Fondacije “Izvor nade“ sazna u kakvoj vrsti krize se društvo nalazi, šta je to kriza i kako se iz nje izlazi. Prof. Husremović je dala vrlo praktične savjete koji se tiču načina očuvanja mentalnog zdravlja.

“Krize imaju svoja pravila i u njima se mogu prepozati određeni obrasci. Na početku smo bili šokirani, pa smo nakon toga pokušali ignorisati to što nam se dešava, minimizirati, a onda smo shvatili da se moramo uozbiljiti i početi nositi s vrlo ozbiljnim problemom. Kriza sada već ulazi u faze rješenja koja mogu biti pozitivna i negativna. Negativno rješenje bilo bi odustajanje, u smislu da kažemo ‘ja ovo ne mogu’. Pozitivna rješenja bila bi da se se prihvati situacija u kojoj smo se našli, da se modificira  ponašanje, da istražujemo šta se može uraditi u postojećoj situaciji“, kazala je tokom predavanja prof. Husremović.

Govoreći o emocijama kazala je kako je društvo iskusilo različite emocije, posebno strah, tugu i žalost te osjećaj bespomoćnosti.

“Strah je jedna normalna emocija i on je upozorenje i omogućava da donesemo odluku o konkretnim akcijama“, istakla je Husremović.

“Dio našeg mentalnog zdravlja je i osjećaj kompetentnosti, kada sebi kažemo ‘ja to mogu, ja to želim, ja to hoću’. To su rečenice koje naše mentalno zdravlje čine stabilnim. Mentalno zdravlje je samostalno i samoregulirano ponašanje. To su ona ponašanja koja su vođena vrijednostima a ne strahom. Na polju očuvanja mentalnog zdravlja važno je razmisliti koje su to naše vrijednosti, postavljati kvalitetne ciljeve koji su nama važni. Navedeni ciljevi ne moraju biti grandiozni ali trebaju biti takvi da vas ispunjavaju. Uredu je imati velike ciljeve ali njih trebamo razložiti na manje dijelove. Važno je imati planove za realizaciju ovih ciljeva. Bitno je procijenjivati napredak na putu ispunjavanja ciljeva. Važno je u ovom trenutku razmišljati o svojoj budućnosti, planirati svoj rast i razvoj“, kazala je u obraćanju prof. dr. Husremović.

Fondacija “Izvor nade“ kao organizacija koja brine o mladima željela je na ovaj način dati doprinos na polju očuvanja mentalnog zdravlja u vremenu krize.

Kompletno live predavanje dostupno je na sljedećem linku https://www.facebook.com/fondacijaizvornade/videos/671733900065797/.

Iz kategorije izdvajamo

KONKURS za dodjelu stipendija u akademskoj 2023/2024. godini

FONDACIJA “IZVOR NADE” SARAJEVOButmirska cesta 18d71000 SarajevoraspisujeKONKURSza prijem kandidata i dodjelu stipendija u akademskoj 2023/24. godiniFinansijska sredstva osigurava Fondacija “Izvor ...

18 Maja, 2023

Iftari '23 – Dijelimo nadu: Solidarnost i ljubav širom Bosne i Hercegovine, Turske i Sirije

U sklopu akcije "IFTARI '23 – DIJELIMO NADU", Fondacija "Izvor nade" je tokom svetog mjeseca Ramazana posjetila povratnička mjesta širom ...

21 Aprila, 2023

STEM Meetup Vol. 3

Studentski dom “Prof.dr. Fikret Hadžić” ponovo je bio mjesto gdje se slavi i razgovara o nauci. Treću godinu zaredom, okupljamo ...

22 Marta, 2023