Unesite pojam vaše pretrage

Privedena kraju Ljetna škola M.R.E.Ž.A. ‘22

Ponekad se svi nađemo u periodu, kada nam ponestane motivacije. I to je prirodan proces. Onaj, u kojem tražimo svoje vrijednosti. Naša vječita inspiracija je rad u svrhu većeg dobra, uz mlade kao nosioce procesa.

U periodu od 04. -10.08. U Fondaciji smo okupili mladost, život i budućnost iz cijele Bosne i Hercegovine, a u sklopu projekta ljetne škole za mlade iz povratničkih mjesta u BiH “M. R. E. Ž. A. ’22. Njih 50-tero uzrasta od 13 do 17 godina, iz 18 zajednica u Bosni i Hercegovini na jednom mjestu, živjeli su svoju ljetnu priču, svoj raspust na jedan inovativan, kreativan i interaktivan način koji podstiče na usvajanje znanja i vještina, i kreiranja osnažene individue.

Već duži period svjedočimo raznim nemirima, društvenim kataklizmama i novim diskursima, a što nam je i prilika da uvidimo naše istinske vrijednosti, i malo ih više živimo.

Ako bi svijet bio pandorina kutija, mi želimo predstavljati ono posljednje što ostane. Jer dok dišemo, nadamo se. I da nije nade, srce bi se slomilo.

U fondaciji Izvor nade osjećamo ogromnu odgovornost. Potrebu da djelujemo. Mijenjamo. Gradimo.

Projekat koji je odraz našeg ponosa, implementian je u periodu od 2016. do 2019. godine, nakon čega je pandemija koronavirusa privremeno zaustavila aktivnosti. To je ljetni program za mlade koji ima za cilj okupiti i omogućiti kvalitetno iskustvo koje vodi ka iskustvenom učenju i izgradnji produktivnih formi razmišljanja. Lideri se grade, velike društvene promjene se događaju promjenom stanja pojedinca. A mi vjerujemo da osnaženi mladi, kojima je data prilika jednakih početnih uslova za rast i razvoj, bivaju društveno odgovornim pojedincima.

Nismo bili zadovoljni statistikama koje se odnose na povratnička mjesta i povratničku populaciju. Pokazatelj su da nikada nije završena potpuna integracija i povratak. A to nam pokazuje i iskustvo našeg projekta “Akcija Iftari”, gdje svake godine obilazimo nove zajednice i svjedočimo borbama.

Vjerujemo u koncept održivog povratka. Vjerujemo u margine na kojima se nalazi omladina u povrtaničkim mjestima.

Hvala našim partnerima na dijeljenju zajedničke vizije društva u BiH, posebno u odnosu na potrebe marginaliziranih grupa. Zajedno sa fondacijom Hastor, Rijasetom Islamske zajednice u BiH i fondacijom Mulalić pokušali smo ponuditi raznovrstan sadržaj koji odgovara potrebama mladih za razvojem potencijala, kreativnosti kao i pripadanjem i umrežavanjem.

A gdje smo to sve bili i šta smo radili?

Naš prvi susret sa učesnicima protekao je u vidu motivacionog predavanja koje je održao direktor fondacije Hastor, Seid Fijuljanin. Učesnici su se mogli upoznati međusobno, uspostaviti timski duh i predstaviti nam svoje strahove vezano za program kao i očekivanja.

A već od srijede, pomalo se raspored zakuhavao. Intinzetitet u aktivnostima im je pomogao da razvijaju fokus, aktivno slušanje te vještinu artikulisanja svojih želja i potreba.

Posjetili smo Gazi Husrev-begovu biblioteku i saznali kako se vrši restauracija starih spisa. Imali smo i čas o Sarajevu, gdje nam je gospodin Ahmed Lavic ispričao proces izgradnje i nastanka Sarajeva kroz sve njegove faze i kulturološke uticaje. Prohodali smo starim ulicama grada, vidjeli najvažnije spomenike kulture. Jeli smo i ćevape. Tog dana smo zalazak sunca posmatrali sa Trebevića, i saznali korijen riječi planina.

Naredni dan nam je počeo sa tunelom spasa. Mladi su saznali više o opsadi grada Sarajeva i učili o razvijanju kulture sjećanja. Tog popodneva, zaputili smo se na Vrelo Bosne gdje smo sa Hamzom Okanovićem imali radionicu o osnovama preživljavanja u prirodi. Slijedećeg jutra ponovo puni entuzijazma posjetili smo Zemaljski muzej, potom pionirsku dolinu, a dan završili sa edukacijom na temu jačanja samopouzdanja i asertivne komunikacije sa Harisom Okanović. Edukatori na ljetnoj školi su nam bili i partneri iz Rijaseta Islamske zajednice koji su obradili temu kritičkog promišljanja, diskriminacije, medijske pismenosti i pojma identiteta. Govorili smo o bontonu, imali kreativni kutak izrade vlastitih uspomena, ali i gledali deset u pola.

Naravno, obišli smo i Centar Safet Zajko, i tu predstavili gradove odakle dolazimo.

Uz mnoštvo zanimljivog sadržaja, aktivnosti za relaksaciju i druženje, mladi su mogli da se međusobno upoznaju, dijele svoja mišljenja i zajedno rastu.

Prije same svečanosti zatvaranja ljetne škole i dodjele certifikata, upriličili smo i kviz znanja o Sarajevu uz simbolične nagrade. Energije, motivacije i borbenog duha nije nedostajalo.

Mladi će pamtiti ljetnu školu kao jedan drugačiji raspust, a za mnoge će biti i prekretnica u životu. Iskra ambicije kod ovih talentovanih i pametnih mladih se odmah primijetila, a sada imaju i nas kao podršku. Ponekad je dovoljno da neko vjeruje u tebe. A mi u njima vidimo budućnost.

Ljetni kamp nam se završio danas. Ali sigurno predstavlja početak divnih prijateljstava, izgradnju budućih lidera i liderica i onih odgovornih i samosvjesnih mladih.

Nama su bili motivacija. Ostaju u našim srcima. A dotakle su nas i njihove suze, one iz ljubavi, a zbog rastanka. Trebaju znati, da je svaki kraj početak novih prilika.

O ljetnoj školi, Arman Smaljović iz Orašja kaže: “Ljetna škola M. R. E. Ž. A. je savršena prilika za shvatiti ko si zapravo, za upoznavanje novih prijatelja, naučiti mnoštvo novih stvari. Uz upoznavanje znamenitosti Sarajeva i učenje o povijesti Sarajeva bilo je odlično iskustvo, iako povijest ne zvuči zanimljivo itekako je bila zanimljiva. Smatram da bi svi trebali iskusiti ljetnu školu, jer ce svima ovo ostati kao najljepše sjećanje u životu..”

“Ljetna škola za mene predstavlja prvo iskustvo ovakvog tipa. Kao takvo ono je za mene nezaboravno i nedoživljeno iskustvo do sada. Bilo je zadovoljstvo učestvovati u ovom vrijednom projektu iz kojeg sam ponijela najljepša sjećanja, doživljaje i sklopljena nova prijateljstva. Iskreno se zahvaljujem organizatorima, volonterima i svim uposlenicima studentskog doma koje nam je omogućilo da se osjećamo ljepše nego kod kuće. Nakon ovoga s radosću očekujem svako novo druženje ovog tipa i Fondaciji želim mnogo uspjeha u radu,” kazala je Amina Grizić.

“Kroz petodnevni program pun različitog sadržaja, radionica i predavanja, mladi ljudi su mogli naučiti mnogo toga i na zabavan način upoznati prijatelje iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine. Mnogo me oduševila komunikativnost i želja za znanjem koju su učesnici pokazali. Radujem se i nestrpljivo čekam novi projekat koji će nam Fondacija omogućiti, a s ciljem da saznamo više o sebi, svojoj prošlosti i gradu u kojem živimo,” Lejla Breščić, volonterka i stipendistica fondacije Izvor nade.

Utisci roditelja nam također mnogo govore o uspješnosti projekta; “Ovom prilikom želim da vam se zahvalim na svemu što ste učinili za moje dijete. Amina je došla puna lijepih utisaka, uspomena i iskustava. Prezadovoljna je svime, cijelom organizacijom, volonterima, hranom, kuharicama, programom i svime da više ne nabrajam.”

“Poštovani, kao roditelji, želimo da vam se zahvalimo na vašem trudu i radu sa svom djecom. Nadamo se da ste i vi bili zadovoljni Lamijinim učešćem i zalaganjem za vrijeme ovog druženja, učenja, komunikacije i upoznavanja i da će biti ponovo prilike za isto ili slično. Želimo vam sve najbolje i puno pozdrava iz Srebrenice od porodice.”

🔜 Pratite nas narednih dana da vidite kroz fotografije šta smo to sve radili. Pametno, korisno i zanimljivo. Stay tuned! 😎

 

Iz kategorije izdvajamo

KONKURS za dodjelu stipendija u akademskoj 2023/2024. godini

FONDACIJA “IZVOR NADE” SARAJEVOButmirska cesta 18d71000 SarajevoraspisujeKONKURSza prijem kandidata i dodjelu stipendija u akademskoj 2023/24. godiniFinansijska sredstva osigurava Fondacija “Izvor ...

18 Maja, 2023

Iftari '23 – Dijelimo nadu: Solidarnost i ljubav širom Bosne i Hercegovine, Turske i Sirije

U sklopu akcije "IFTARI '23 – DIJELIMO NADU", Fondacija "Izvor nade" je tokom svetog mjeseca Ramazana posjetila povratnička mjesta širom ...

21 Aprila, 2023

STEM Meetup Vol. 3

Studentski dom “Prof.dr. Fikret Hadžić” ponovo je bio mjesto gdje se slavi i razgovara o nauci. Treću godinu zaredom, okupljamo ...

22 Marta, 2023