Unesite pojam vaše pretrage

Predavanje povodom Dana nezavisnosti

Prema savjetu Arbitražne komisije Međunarodne konferencije o Jugoslaviji u završnoj fazi disolucije bifše SFRJ, 29. februara i 1. marta  1992. godine održan je referendum za nezavisnost BiH, a velika većina građana – njih 64 posto, odlučila se za nezavisnost Bosne i Hercegovine.  Referendum je značio opredjeljivanje građana ka budućnosti zemlje.

Punoljetni građani glasali su o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na referenumu na kojem je jedino pitanje bilo: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive? Rezultati referenduma prihvaćeni su 6. marta iste godine u Parlamentu BiH.

Povodom ovog veoma važnog datuma za našu domovinu, u prostorijama studentskog doma “Prof. dr. Fikret Hadžić” upriličeno je predavanje za naše stipendiste i članove Upravnog odbora Fondacije. Predavanje je održao istaknuti redovni profesor na Pravnom fakultetu UNSA prof. dr. Enes Durmišević.

Enes Durmišević od 2003. godine obnaša poziciju profesora na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a prije toga radio je kao profesor i sekretar u Gazi-Husrev-begovoj medresi, sekretar Glasnika pri Rijasetu islamske zajednice u SFRJ, te novinar pri izdavačkoj kući Ljiljan. Tokom akademske karijere, prisustvovao je brojnim naučnim skupovima i usavršavanjima na Univerzitetu u Yaleu u SAD, Fakultetu za Šerijatsko pravo u Medini, Max Planck institutu u Njemačkoj i dr. Autor je brojnih naučnih radova, knjiga i drugih pisanih djela. 

Profesor je prisutne podsjetio na ono što se dešavalo prije 30 godina, i koji su to događaji zapravo bili uvod u rat i krvavi dio naše historije. Prisjetili smo se kakvo je stanje vladalo tada i usporedili paralelno sa situacijom koja je danas prisutna na našim prostorima.

Zahvaljujemo se srdačno profesoru Enesu Durmiševiću na izdvojenom vremenu, posjeti našem studentskom domu i održanom predavanju. Ispred Fondacije Izvor nade želimo svima od srca čestitati Dan nezavisnosti naše domovine. 

Nije bilo nikada vojske koja je pravila Bosnu, nije bilo političke stranke ili pokreta koji su htjeli ili pravili Bosnu. Bosnu je stvorila kultura, način života, često, čak bih rekao stalno, na rubu velikih imperija. Bosna će, ako Bog da, opstati jer Bosna je tvorevina kulture – Dževad Karahasan.

Iz kategorije izdvajamo

Uspješno okončan projekat Iftari ‘22

U Fondaciji Izvor nade osjećamo se zahvalno i ponosno, što 13. godinu za redom, zajedno sa Vama i našim aktivistima ...

2 Maja, 2022

KONKURS za dodjelu stipendija u akademskoj 2022/2023. godini

FONDACIJA “IZVOR NADE” SARAJEVO Butmirska cesta 18d 71000 Sarajevo raspisuje K O N K U R S za prijem kandidata i dodjelu stipendija u akademskoj ...

29 Aprila, 2022

Mind Games II - Kviz znanja za naše stipendiste

Mind Games je jedan od projekata koji nastoji kroz zabavu i međusobnu suradnju pružiti priliku našim stipendistima da prošire i ...

25 Aprila, 2022