Unesite pojam vaše pretrage

Predavanje povodom Dana nezavisnosti

Prema savjetu Arbitražne komisije Međunarodne konferencije o Jugoslaviji u završnoj fazi disolucije bifše SFRJ, 29. februara i 1. marta  1992. godine održan je referendum za nezavisnost BiH, a velika većina građana – njih 64 posto, odlučila se za nezavisnost Bosne i Hercegovine.  Referendum je značio opredjeljivanje građana ka budućnosti zemlje.

Punoljetni građani glasali su o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na referenumu na kojem je jedino pitanje bilo: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive? Rezultati referenduma prihvaćeni su 6. marta iste godine u Parlamentu BiH.

Povodom ovog veoma važnog datuma za našu domovinu, u prostorijama studentskog doma “Prof. dr. Fikret Hadžić” upriličeno je predavanje za naše stipendiste i članove Upravnog odbora Fondacije. Predavanje je održao istaknuti redovni profesor na Pravnom fakultetu UNSA prof. dr. Enes Durmišević.

Enes Durmišević od 2003. godine obnaša poziciju profesora na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a prije toga radio je kao profesor i sekretar u Gazi-Husrev-begovoj medresi, sekretar Glasnika pri Rijasetu islamske zajednice u SFRJ, te novinar pri izdavačkoj kući Ljiljan. Tokom akademske karijere, prisustvovao je brojnim naučnim skupovima i usavršavanjima na Univerzitetu u Yaleu u SAD, Fakultetu za Šerijatsko pravo u Medini, Max Planck institutu u Njemačkoj i dr. Autor je brojnih naučnih radova, knjiga i drugih pisanih djela. 

Profesor je prisutne podsjetio na ono što se dešavalo prije 30 godina, i koji su to događaji zapravo bili uvod u rat i krvavi dio naše historije. Prisjetili smo se kakvo je stanje vladalo tada i usporedili paralelno sa situacijom koja je danas prisutna na našim prostorima.

Zahvaljujemo se srdačno profesoru Enesu Durmiševiću na izdvojenom vremenu, posjeti našem studentskom domu i održanom predavanju. Ispred Fondacije Izvor nade želimo svima od srca čestitati Dan nezavisnosti naše domovine. 

Nije bilo nikada vojske koja je pravila Bosnu, nije bilo političke stranke ili pokreta koji su htjeli ili pravili Bosnu. Bosnu je stvorila kultura, način života, često, čak bih rekao stalno, na rubu velikih imperija. Bosna će, ako Bog da, opstati jer Bosna je tvorevina kulture – Dževad Karahasan.

Iz kategorije izdvajamo

Literarno takmičenje - Moje životno obrazovanje

Pošalji rad Pozivaju se svi zainteresovani da se prijave na Konkurs za najbolji esej 2023. Pobjednicima obezbijeđene novčane nagrade. Dragi mladi ljubitelji ...

6 Februara, 2023

Ad Astra

Još jedno zimsko januarsko veče proteklo je u toploj i ugodnoj atmosferi Studentskog doma „Prof.dr. Fikret Hadžić“. Studentski tim karijernog ...

23 Januara, 2023

Uspješno održana Mini škola kodiranja

Imamo nove buduće Tech lidere, koji su ovog zimskog raspusta odlučili započeti kodiranje svog puta do uspjeha! Jer raspusti sa ...

17 Januara, 2023