Unesite pojam vaše pretrage

Per aspera ad astra

U studentskom domu „Prof. dr. Fikret Hadžić“ svečano upriličena „zvjezdana večer“. Naime, u organizaciji naših vrijednih aktivistica Aide Mešić i Merjeme Halilović, ali i drugih vrijednih volontera i članova uprave Fondacije, održan je događaj pod nazivom „Ciklus motivacionih predavanja – Per aspera ad astra“.

Per aspera ad astra (Preko trnja do zvijezda) je ciklus motivacionih predavanja o uspjehu, odricanju, karijernim i životnim postignuća. Cilj događaja bio je okupiti mlade i uspješne ljude koji će ispričati svoju životnu i karijernu priču kako bi motivisali ambiciozne i perspektivne studente u njihovom radu i ciljevima.
Ove večeri sa nama su vlastite priče podijelila četiri predavača u dobi od 19 do 24 godine: Nađa Zubčević, Adla Kahrić, Mustafa Šuvalija i Dženan Kovačić. Pored prilike da slušaju 4 unikatne i vrlo interesantne motivacione priče, naši studenti su dobili priliku i da se biže upoznaju i povežu sa govornicima i jedni s drugima razgovaraju na neformalnom druženju upriličenom nakon sesije predavanja.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Fondacija Izvor nade (@izvornade)

Zbog epidemiološke situacije direktno prisustvo obezbijeđeno je bilo stipendisticama i stipendistima Fondacije, a svi ostali prijatelji zainteresovani za događaj mogli su nas pratiti putem facebook live stream-a. U nastavku donosimo izjave Nađe Zubčević, te jedne od koordinatorica projekta, Merjeme Halilović.

“Neprocjenjivo je zadovoljstvo pričati svoju priču i pokušati motivisati mlade ljude koji, vjerujem, imaju neke inovacije, a ne usude se da krenu ka njihovoj realizaciji. Kao što su večeras mogli shvatiti i iz ovih priča izvući pouku, bitno je da se uvijek prisjećamo citata: “Dok mi strahujemo od našeg neuspjeha, neki strahuju od našeg uspjeha.” – izjavila je Nađa.

“Moja kolegica Aida i ja smo organizovale ovaj događaj u sklopu našeg volonterskog rada za Fondaciju. Potrudile smo se da pronađemo govornike koji su mladi, uspješni i koji će ostaviti dobar utisak na studente. Veoma smo zadovoljne i događaj je zasigurno ispunio svoj cilj. Govornici su ispričali svoje karijerne i životne priče i pružili nam motivaciju i inspiraciju. Promovišemo pozitivne priče i motivišemo studente da rade na sebi i napreduju. Zahvaljujemo se Fondaciji na prilici i radujemo se budućim projektima”. – izjavila je Merjema.

Zahvaljujemo predavačima na izdvojenom vremenu i želimo im puno sreće u nastavku! Isto tako čestitamo i našim volonterima na organizaciji ovako jednog značajnog događaja. Za kraj možete pročitati nešto više o našim predavačima.

UKRATKO O GOVORNICIMA

Adla Kahrić je marinski ekspert čija su istraživanja primarno bazirana na istraživanjima raža i ajkula kroz ekologiju, konzervaciju, patologiju, histopatologiju, radiologiju i genetiku. Svoju karijeru je započela u sklopu Sharklab International (Naxxar, Malta) gdje je kroz svoj angažman zajedno sa kolegama pokrenula i incijativu razvoja lokalnog tima kroz Centar za marinsku i slatkovodnu biologiju Sharklab ADRIA čiji je osnovni cilj edukacija i razvoj marinske biologije na području Jadranskog mora. Pored navedenog, Adla je istraživač Nacionalne Geografije u sklopu čijeg angažmana rukovodi istraživanjima baziranim na dijagnosticiranju bolesti kod ajkula i raža u Mediteranskom moru. Autorica je preko 40 naučnih i stručnih radova. Posjeduje višegodišnje iskustvo rada na terenu i u laboratoriji. Rukovoditelj je velikog broja globalnih projekata, među kojima se ističe projekat za uspostavljanje prvih marinskih zaštićenih područja unutar Bosne i Hercegovine. Trenutno, Sharklab je jedna od svjetskih vodećih institucija za istraživanje ajkula i raža koja je zastupljena na 4 kontinenta, a Adla je zamjenik Sharklab ADRIA unutar koga je rukovodilac Odjela za genetiku i biomedicinski inžinjering.

Nađa Zubčević je osnovno i srednje obrazovanje završila u Sarajevu nakon čega 2011. godine upisuje Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu, na odsjeku biologija, smjer biohemija i fiziologija, te stiče zvanje magistrice biohemije i fiziologije. Znanja stečena na fakultetu usmjerava na svoja istraživanja. Istraživački duh je vodi u kreiranju inovacije pod nazivom “Antibakterijski podmetač/daska za wc-školjku” koja ima za cilj da poboljša higijenu u javnim toaletima i sprečava širenje zaraza. Inovacija je imala velikog odjeka ne samo u BiH nego i u inostranim portalima, te su o ovoj inovaciji izvijestili portali u Rusiji, Turskoj, Japanu i drugi. Trenutno je zaposlena u nevladinoj organizaciji Centar za promociju civilnog društva gdje radi kao projektni službenik na USAID-ovom petogodišnjem projektu “Program osnaživanja nezavisnih medija”.

Dženan Kovačić je osnovnu školu završio u Jablanici, a srednju medicinsku školu u Mostaru, gdje je počeo njegov rad i istraživanje na tuberkulozi. Dženan upisuje Internacionalni Burch Univerzitet 2018. godine, gdje trenutno studira genetiku i bioinžinjering. Kroz saradnju sa profesorima i spoljašnjim saradnicima fakulteta, te kroz upoznavanje svijeta genetike i bioinžinjeringa, uspijeva značajno unaprijediti svoj rad. Ideja je uskoro prerasla u dizajniranje farmaceutika sposobnog za eliminaciju bacila tuberkuloze iz ljudskog tijela, te time doprinjeti eradikaciji tuberkuloze. U aprilu 2019. godine Dženan je osvojio 1. mjesto na Falling Walls Lab-u u Sarajevu, što ga je plasiralo kao finalistu na Međunarodnoj konferenciji za buduća otkrića u nauci i društvu, koja se održala iste godine u novembru u Berlinu. Kako je vrijeme odmicalo, Dženan se počeo interesovati za Alzheimerovu bolest, te etiološke faktore koji mogu da uzrokuju tu bolest. U tom polju je napisao projekat za interdisciplinarnu studiju koja uključuje novootkriveni koncept u neurologiji, tzv. “neurogeneza hipokampusa”, čiji preventivni efekat na razvoj Alzheimerove bolesti se istražuje zajedno sa efektima određenih elemenata na centralni nervni sistem. Projekat je dobio potrebnu finansijsku i tehničku podršku, te trenutno pravi svoje prve korake ka realizaciji. Dženan želi nastaviti i proširiti svoj rad upisom medicinskog fakulteta, te kao doktor medicine svoje istraživačke sposobnosti iskoristiti u kliničkom radu.

Mustafa Šuvalija trenutno radi kao savjetnik/konsultant u IT kompaniji “Mistral” u Sarajevu. Diplomirao je i magistrirao psihologiju na Univerzitetu u Sarajevu. Radio je kao profesor na fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu. Trenuno je mentor u BH Futures Foundation. Mustafa je stručnjak za komunikaciju, psihologiju i savjetovanje. Također je i content writer – kreator sadržaja i bloger.

Iz kategorije izdvajamo

Literarno takmičenje - Moje životno obrazovanje

Pošalji rad Pozivaju se svi zainteresovani da se prijave na Konkurs za najbolji esej 2023. Pobjednicima obezbijeđene novčane nagrade. Dragi mladi ljubitelji ...

6 Februara, 2023

Ad Astra

Još jedno zimsko januarsko veče proteklo je u toploj i ugodnoj atmosferi Studentskog doma „Prof.dr. Fikret Hadžić“. Studentski tim karijernog ...

23 Januara, 2023

Uspješno održana Mini škola kodiranja

Imamo nove buduće Tech lidere, koji su ovog zimskog raspusta odlučili započeti kodiranje svog puta do uspjeha! Jer raspusti sa ...

17 Januara, 2023