Unesite pojam vaše pretrage

Per aspera ad astra

U studentskom domu „Prof. dr. Fikret Hadžić“ svečano upriličena „zvjezdana večer“. Naime, u organizaciji naših vrijednih aktivistica Aide Mešić i Merjeme Halilović, ali i drugih vrijednih volontera i članova uprave Fondacije, održan je događaj pod nazivom „Ciklus motivacionih predavanja – Per aspera ad astra“.

Per aspera ad astra (Preko trnja do zvijezda) je ciklus motivacionih predavanja o uspjehu, odricanju, karijernim i životnim postignuća. Cilj događaja bio je okupiti mlade i uspješne ljude koji će ispričati svoju životnu i karijernu priču kako bi motivisali ambiciozne i perspektivne studente u njihovom radu i ciljevima.
Ove večeri sa nama su vlastite priče podijelila četiri predavača u dobi od 19 do 24 godine: Nađa Zubčević, Adla Kahrić, Mustafa Šuvalija i Dženan Kovačić. Pored prilike da slušaju 4 unikatne i vrlo interesantne motivacione priče, naši studenti su dobili priliku i da se biže upoznaju i povežu sa govornicima i jedni s drugima razgovaraju na neformalnom druženju upriličenom nakon sesije predavanja.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Fondacija Izvor nade (@izvornade)

Zbog epidemiološke situacije direktno prisustvo obezbijeđeno je bilo stipendisticama i stipendistima Fondacije, a svi ostali prijatelji zainteresovani za događaj mogli su nas pratiti putem facebook live stream-a. U nastavku donosimo izjave Nađe Zubčević, te jedne od koordinatorica projekta, Merjeme Halilović.

“Neprocjenjivo je zadovoljstvo pričati svoju priču i pokušati motivisati mlade ljude koji, vjerujem, imaju neke inovacije, a ne usude se da krenu ka njihovoj realizaciji. Kao što su večeras mogli shvatiti i iz ovih priča izvući pouku, bitno je da se uvijek prisjećamo citata: “Dok mi strahujemo od našeg neuspjeha, neki strahuju od našeg uspjeha.” – izjavila je Nađa.

“Moja kolegica Aida i ja smo organizovale ovaj događaj u sklopu našeg volonterskog rada za Fondaciju. Potrudile smo se da pronađemo govornike koji su mladi, uspješni i koji će ostaviti dobar utisak na studente. Veoma smo zadovoljne i događaj je zasigurno ispunio svoj cilj. Govornici su ispričali svoje karijerne i životne priče i pružili nam motivaciju i inspiraciju. Promovišemo pozitivne priče i motivišemo studente da rade na sebi i napreduju. Zahvaljujemo se Fondaciji na prilici i radujemo se budućim projektima”. – izjavila je Merjema.

Zahvaljujemo predavačima na izdvojenom vremenu i želimo im puno sreće u nastavku! Isto tako čestitamo i našim volonterima na organizaciji ovako jednog značajnog događaja. Za kraj možete pročitati nešto više o našim predavačima.

UKRATKO O GOVORNICIMA

Adla Kahrić je marinski ekspert čija su istraživanja primarno bazirana na istraživanjima raža i ajkula kroz ekologiju, konzervaciju, patologiju, histopatologiju, radiologiju i genetiku. Svoju karijeru je započela u sklopu Sharklab International (Naxxar, Malta) gdje je kroz svoj angažman zajedno sa kolegama pokrenula i incijativu razvoja lokalnog tima kroz Centar za marinsku i slatkovodnu biologiju Sharklab ADRIA čiji je osnovni cilj edukacija i razvoj marinske biologije na području Jadranskog mora. Pored navedenog, Adla je istraživač Nacionalne Geografije u sklopu čijeg angažmana rukovodi istraživanjima baziranim na dijagnosticiranju bolesti kod ajkula i raža u Mediteranskom moru. Autorica je preko 40 naučnih i stručnih radova. Posjeduje višegodišnje iskustvo rada na terenu i u laboratoriji. Rukovoditelj je velikog broja globalnih projekata, među kojima se ističe projekat za uspostavljanje prvih marinskih zaštićenih područja unutar Bosne i Hercegovine. Trenutno, Sharklab je jedna od svjetskih vodećih institucija za istraživanje ajkula i raža koja je zastupljena na 4 kontinenta, a Adla je zamjenik Sharklab ADRIA unutar koga je rukovodilac Odjela za genetiku i biomedicinski inžinjering.

Nađa Zubčević je osnovno i srednje obrazovanje završila u Sarajevu nakon čega 2011. godine upisuje Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu, na odsjeku biologija, smjer biohemija i fiziologija, te stiče zvanje magistrice biohemije i fiziologije. Znanja stečena na fakultetu usmjerava na svoja istraživanja. Istraživački duh je vodi u kreiranju inovacije pod nazivom “Antibakterijski podmetač/daska za wc-školjku” koja ima za cilj da poboljša higijenu u javnim toaletima i sprečava širenje zaraza. Inovacija je imala velikog odjeka ne samo u BiH nego i u inostranim portalima, te su o ovoj inovaciji izvijestili portali u Rusiji, Turskoj, Japanu i drugi. Trenutno je zaposlena u nevladinoj organizaciji Centar za promociju civilnog društva gdje radi kao projektni službenik na USAID-ovom petogodišnjem projektu “Program osnaživanja nezavisnih medija”.

Dženan Kovačić je osnovnu školu završio u Jablanici, a srednju medicinsku školu u Mostaru, gdje je počeo njegov rad i istraživanje na tuberkulozi. Dženan upisuje Internacionalni Burch Univerzitet 2018. godine, gdje trenutno studira genetiku i bioinžinjering. Kroz saradnju sa profesorima i spoljašnjim saradnicima fakulteta, te kroz upoznavanje svijeta genetike i bioinžinjeringa, uspijeva značajno unaprijediti svoj rad. Ideja je uskoro prerasla u dizajniranje farmaceutika sposobnog za eliminaciju bacila tuberkuloze iz ljudskog tijela, te time doprinjeti eradikaciji tuberkuloze. U aprilu 2019. godine Dženan je osvojio 1. mjesto na Falling Walls Lab-u u Sarajevu, što ga je plasiralo kao finalistu na Međunarodnoj konferenciji za buduća otkrića u nauci i društvu, koja se održala iste godine u novembru u Berlinu. Kako je vrijeme odmicalo, Dženan se počeo interesovati za Alzheimerovu bolest, te etiološke faktore koji mogu da uzrokuju tu bolest. U tom polju je napisao projekat za interdisciplinarnu studiju koja uključuje novootkriveni koncept u neurologiji, tzv. “neurogeneza hipokampusa”, čiji preventivni efekat na razvoj Alzheimerove bolesti se istražuje zajedno sa efektima određenih elemenata na centralni nervni sistem. Projekat je dobio potrebnu finansijsku i tehničku podršku, te trenutno pravi svoje prve korake ka realizaciji. Dženan želi nastaviti i proširiti svoj rad upisom medicinskog fakulteta, te kao doktor medicine svoje istraživačke sposobnosti iskoristiti u kliničkom radu.

Mustafa Šuvalija trenutno radi kao savjetnik/konsultant u IT kompaniji “Mistral” u Sarajevu. Diplomirao je i magistrirao psihologiju na Univerzitetu u Sarajevu. Radio je kao profesor na fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu. Trenuno je mentor u BH Futures Foundation. Mustafa je stručnjak za komunikaciju, psihologiju i savjetovanje. Također je i content writer – kreator sadržaja i bloger.

Iz kategorije izdvajamo

Teen Talks - Vikend povjerenja

PRIJAVI ME Znamo, tempo u kojem živimo postao je prebrz za savladati sve što se od nas očekuje. A znamo li ...

13 Septembra, 2022

Privedena kraju Ljetna škola M.R.E.Ž.A. ‘22

Ponekad se svi nađemo u periodu, kada nam ponestane motivacije. I to je prirodan proces. Onaj, u kojem tražimo svoje ...

9 Augusta, 2022

Ljetna škola M.R.E.Ž.A.

Za savršeno jelo uvijek se traže savršeni recepti koji prave baš taj savršeni blend i balans oplemenjujućih okusa i kvalitetnih ...

14 Jula, 2022