Unesite pojam vaše pretrage

Održan trening za mentore i mentorice

Vršnjačko mentorstvo, kao program karijerne, akadamske i socio-emocionalne podrške vršnjacima, čine edukacije, individualni i grupni tematski susreti te treninzi usmjereni na rad na vještinama.

Ove godine, zimski trening za mentore/ice održan je na Bjelašnici 7. i 8.1.2023. u prostorijama hotela Han. Nakon tromjesečnog angažmana, cilj ovog treninga bio je obnoviti motivaciju i obraditi teme koje će mentorima/cama pomoći u budućem radu.

Psihologinja fondacije Izvor nade, Merima Imamović, održala je edukacije iz oblasti ličnosti i komunikacije. Razumijevanje drugih i različitosti kada su u pitanju iskustva, kultura ili osobine ličnosti omogućava pristup zasnovan na prihvatanju i empatiji. Pored toga, komunikacijske vještine kao što su aktivno slušanje i asertivnost mogu biti alati koji će doprinijeti zdravim konekcijama. Kroz praktične vježbe, mentori/ce su imali priliku reflektirati svoje iskustvo kako bi nove informacije iskoristili u okviru izazova s kojima se susreću. 

Učesnici programa su podijelili svoje utiske s nama: 

“Kada imaš zelju za sticanjem novih znanja i iskustva, potrebno je imati tim i ljude koji će prepoznati tu želju te iskoristiti je za naš lični napredak i poboljšanje rada u zajednici. Veoma ugodna atmosfera, puna pozitivne energije, smijeha, avantura, zabave, iskrenosti, povjerenja, motiviranosti i kvalitetnog rada. Da bi sve moglo funkcionisati bitno je biti iskren, raditi na sebi, okolini oko sebe i željeti promjenu na bolje kako bi se i ta promjena desila. Mjesec januar nije mogao bolje početi, koliko smo naučili novih stvari, informacija, toliko smo se opustili, smijali i uživali u svakom trenutku koji nam je pružen.” 
-Sarah Arnautović, studentica Fakulteta zdravstvenih studija, Fizioterapija

“Ambijent u kojem smo bili je mnogo pomogao pri koncentraciji. Radujem se idućem programu i vrlo sam zahvalan na ovom. Predavanja su bila izuzetno zanimljiva i drago mi je što smo svi zajedno aktivno učestvovali i time napravili još bolji rezultat.”
-Abdulah Kadirić, student Arhitekture

“Evo prošao je dan od samog kampa, pomalo sliježu se utisci. Od kako sam ustao, u glavi mi se vrte zadnja dva dana i još sam pod utiskom. Naime, ovaj kamp mi je ostao karakterističan po tome što nismo imali toliko puno formalnih radionica i sesija, svega dvije, ali su bile tako koncipirane da smo kroz ostalo vrijeme i druženje uspjeli da ih proživimo, da vidimo njihovu primjenu, što meni lično kao osobi koja uvijek voli da održava balans između teorije i prakse je prijalo. Iskreno, nadam se da će i u budućnosti biti još ovakvih kampova na kojima ćemo moći se družiti i kroz druženja naučiti ili bolje reći spoznati o sebi i drugima kao ličnostima, te se potruditi i na tom polju raditi kako bi se unaprijedili.”
-Muhamed Duraković, student Elektrotehnike

Energije i zabave nije manjkalo. Uz scavenger hunt, šetnje i igre smo jačali timski duh i prijateljstvo. A naša ekipa sada, još spremnija, može nastaviti misiju prijateljstva i mentorstva.

Iz kategorije izdvajamo

KONKURS za dodjelu stipendija u akademskoj 2023/2024. godini

FONDACIJA “IZVOR NADE” SARAJEVOButmirska cesta 18d71000 SarajevoraspisujeKONKURSza prijem kandidata i dodjelu stipendija u akademskoj 2023/24. godiniFinansijska sredstva osigurava Fondacija “Izvor ...

18 Maja, 2023

Iftari '23 – Dijelimo nadu: Solidarnost i ljubav širom Bosne i Hercegovine, Turske i Sirije

U sklopu akcije "IFTARI '23 – DIJELIMO NADU", Fondacija "Izvor nade" je tokom svetog mjeseca Ramazana posjetila povratnička mjesta širom ...

21 Aprila, 2023

STEM Meetup Vol. 3

Studentski dom “Prof.dr. Fikret Hadžić” ponovo je bio mjesto gdje se slavi i razgovara o nauci. Treću godinu zaredom, okupljamo ...

22 Marta, 2023