Unesite pojam vaše pretrage

Odlični rezultati: Deset stipendista Fondacije “Izvor nade“ ostvarilo prosjeke ocjena 10

Studenti Fondacije Izvor nade s prosjekom 10, 23.3.2018

Studenti Fondacije Izvor nade s prosjekom 10, 23.3.2018

Da ulaganje u unaprijeđenje obrazovanja i kulture može polučiti rezultate, prvenstveno kroz izbor stipendista te dodjelama odgovarajućih stipendija, pokazala je Fondacija za unaprijeđenje obrazovanja i kulture “Izvor nade“. Upravo su stipendisti ove Fondacije, njih deset, ostvarili najveće prosjeke ocjena u prvom semestru.

Iznadprosječne rezultate i prosjek ocjena 10 ostvarili su Adin Polić iz Zavidovića (Prirodno-matematički fakultet, UNSA), Dino Mustafić iz Tuzle (Elektrotehnički fakultet, IBU), Damir Bešlija iz Goražda (Engleski jezik, IBU), Aldin Kovačević iz Brčkog (Informacione tehnologije, IBU), Tarik Ibrahimpašić iz Bihaća (Elektrotehnički fakultet, IBU), Berin Spahović iz Goražda (Prirodno-matematički fakultet, UNSA), Hasan Okanović iz Željeznog Polja (Engleski jezik, IBU), Senad Krivdić (Tehnološki fakultet, Univerzitet u Banja Luci) Nejra Šteta iz Zenice (Ekonomski fakultet, IBU) i Dina Osmanović iz Kalesije (Genetički inžinjering, IBU).

Adin Polić student je Prirodno-matematičkog fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Nakon prvog semestra na Odsjeku “Teorijska kompjuterska nauka“ ostvario je prosjek 10.

U izjavi za zvaničnu stranicu Fondacije Polić kaže kako nije bilo lahko ostvariti ovakav prosjek ali da se trud itekako isplati.

“Moje interesovanje za matematiku i informatiku počinje još u osnovnoj školi, a u srednjoj sam već znao da će to biti moj životni poziv. Znajući već tad koji fakultet odabrati, nastojao sam što više obogatiti svoje znanje u tom polju. Prelaz iz srednje škole na fakultet može biti prilično težak i stresan, a meni je upravo to predznanje pomoglo da se dobro snađem na ovoj prvoj godini. Pored predznanja, puno važniji faktor za uspjeh je naravno trud. Na ispit se ne može izaći nakon što samo malo “baciš oko na knjige”, niti se može osloniti samo na ono što si naučio nekad prije. Ispit se mora podrobno spremati da bi rezultirao visokom ocjenom. Iako sam ja poznat po lošoj organizaciji vremena, nije mi bilo toliko teško postići željeni uspjeh, jer ako izabereš ono što voliš, učenje nije tegoba, već uživanje. Čak sam pored toga imao i dosta slobodnog vremena. Kako li je tek lahko studirati onima koji dobro organiziraju svoje vrijeme i jednako se trude?“, pita se Polić i zaključuje “Važno je izabrati ono što voliš i od samog početka zacrtati sebi cilj, a onda odgovorno i marljivo hoditi ka njemu. Taktika je jednostavna – zagrij stolicu“, izjavio je Polić.

Osmanović: Postignuti prosjek ocjena je posljedica mnogo truda i odricanja

Dina Osmanović prije dvije godine u Sarajevo je doputovala iz Kalesije i upisala Genetički inžinjering. Nakon trećeg semestra Dinin indeks krase samo desetke.

“Svaki uspjeh rezultat je prvenstveno pozitivnog razmišljanja. Navedeni prosjek posljedica je mnogo truda i odricanja, ali najvažnije od svega je upravo to da svaku prepreku prihvatimo i vjerujemo u to da je možemo prevazići. Naravno, svaki izazov čini se mnogo manji ukoliko imate čvrst oslonac i nečiju podršku. Za mene su to moji roditelji i moja najveća motivacija jeste to da ih učinim ponosnim“, izjavila je Osmanović, koja studira Genetički inžinjering na IBU univerzitetu u Sarajevu.

Rukovodstvo Fondacije izrazilo je zadovoljstvo postignutim rezultatima, te uputilo čestitke studentima koji su ostvarili iznadprosječne rezultate nakon prvog semestra.

“Njihove ocjene obavezuju na predan rad menadžmenta Fondacije uz želju i namjeru da im obezbijedimo što bolje uslove studiranja. Mi im u ime Fondacije upućujemo iskrene čestitke na postignutim rezultatima. U pripremi su i određene motivirajuće nagrade za studente koji su ostvarili prosjek ocjena 10“, istakao je Tarik Agetović, direktor Fondacije “Izvor nade“.

Studenti stipendisti Fondacije su u prvom semestru postigli prosjek ocjena 7,9.

Prosjek ocjena srednjoškolaca u prvom polugodištu 4,0

Fondacija “Izvor nade“ stipendira i srednjoškolce koji su svoje obrazovanje odlučili nastaviti u sarajevskim srednjim školama.

Nakon završenog prvog polugodišta izvršena je evaluacija uspjeha čiji su rezultati pokazali vrlo dobre rezultate stipendista srednjoškolaca. Tako je troje srednjoškolaca imalo izvanredan uspjeh i ostvarilo prosjek 5,0 dok je njih još petero ostvarilo odličan uspjeh.

Titulu “Superodlikaša“ za prvo polugodište ponijeli su Enisa Šabanović (Srednja škola primjenjenih umjetnosti, 3. razred), Burhan Ljubović (Bošnjačka gimnazija, 2. razred) i Merjema Mujić (Treća gimnazija, 4. razred).
Prosjek ocjena srednjoškolaca stipendista Fondacije “Izvor nade“ iznosio je 4,0 što svakako predstavljas vrlo kvalitetan rezultat.

Druženje sa članovima Upravnog odbora

Radost zbog ovakvih rezultata iskazali su i članovi Upravog odbora koji su za najuspješnije studente i srednjoškolce organizirali večeru te razgovarali s njima o budućim planovima.

U kratkom obraćanju predsjednik Upravnog odbora, mr. Armin Avdić, pohvalio je studente i čestitao na postignutim uspjesima te ukazao na značaj njihovog integriranja u društvo te odgovornosti koju nose kao najuspješniji a to je povezivanje sa drugim uspješnim mladim ljudima, pomoć zajednici i nadogradnja drugih dimenzija ličnosti za koje se procijeni da ih je potrebno nadograditi i nadopuniti.

[URIS id=4750]

Iz kategorije izdvajamo

KONKURS za dodjelu stipendija u akademskoj 2023/2024. godini

FONDACIJA “IZVOR NADE” SARAJEVOButmirska cesta 18d71000 SarajevoraspisujeKONKURSza prijem kandidata i dodjelu stipendija u akademskoj 2023/24. godiniFinansijska sredstva osigurava Fondacija “Izvor ...

18 Maja, 2023

Iftari '23 – Dijelimo nadu: Solidarnost i ljubav širom Bosne i Hercegovine, Turske i Sirije

U sklopu akcije "IFTARI '23 – DIJELIMO NADU", Fondacija "Izvor nade" je tokom svetog mjeseca Ramazana posjetila povratnička mjesta širom ...

21 Aprila, 2023

STEM Meetup Vol. 3

Studentski dom “Prof.dr. Fikret Hadžić” ponovo je bio mjesto gdje se slavi i razgovara o nauci. Treću godinu zaredom, okupljamo ...

22 Marta, 2023