Unesite pojam vaše pretrage

Isak Šarić: Trudite se pretočiti vaše ideje u konkretne projekte

Isak Saric 2017 intervju Fondacija Izvor nade

Isak Saric 2017 intervju Fondacija Izvor nade

Isak Šarić, student prve godine Mašinskog fakulteta na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, iza sebe već ima realizirane projekte. Sa Šarićem, koji je i stipendista Fondacije “Izvor nade“ razgovarali smo o do sada urađenim projektima, mogućnostima koje pružaju nove tehnologije kao i planovima za budućnost.

Šarić je pohađao osnovnu školu u Liskovcu, a srednju školu,“I Srednja škola“ Cazin, u Cazinu. U toku svog školovanja bio je uključen u različite aktivnosti, od sportskih od tehničko-inovacijskih. Mladog Krajišnika, porijeklom iz Cazina, ljubav prema inovacijama te pretodžbama iz idejnog u konstruktivno i realno rješenje pratila je iz djetinjstva.

Za izradu personaliziranog kompjuterskog stola dobio brojne pohvale

Kaže kako je njegov prvi projekt, izrada personaliziranog kompjuterskog stola, imao za cilj da poboljša performanse kompjutera.

“Projekti koje sam ja već realizovao služe da bi se poboljšao sam rad računara,a da bi se to postiglo treba se poboljšati način hlađenja komponenti. Pored toga što sam uspio smanjiti radne temperature računara dobio sam i brojne pohvale za dizajn stola, koji je kompaktan i upadljiv“, kaže Šarić i dodaje “projekti koje pravim se rade od čiste ‘nule’, jer ja ideju koju dobijem prvo dizajniram u jednom od tri programa za modeliranje (Autocad, Solidworks, Catia). Poprilično sam vješt sa radom na sva tri programa za 2d ili 3d crtanje pa ideje koje zamislim ostvarim u realan projekat, u većini slučajeva realizujem“.

O mogućnostima serijske proizvodnje Šarić do sada nije razmišljao jer je projekte kreirao za vlastite potrebe. Međutim, upita je bilo, pretežno od prijatelja i rodbine.

“Za sad sam imao ponuda da prodajem ili pravim projekte po želji, ali pretežno poznanicima ili rodbini. Još nisam ulazio u ozbiljnije poslove sa kompanijama koje bi pravile personalizirane kompjuterske stolove“, ističe Šarić.

Mladi Cazinjanin, sa privremenom studijskom adresom u Sarajevu, trenutno radi na nekoliko projekata. Ističe trenutno najinteresantniji: stol za laptop koji u sebi sadrži integrirani set za vodeno hlađenje koji postiže temperature ispod 10 stepeni celzijusa.

Projekat prema njegovim riječima funkcioniše slično projektu personaliziranog kompjuterskog stola. Ističe da su za ovakve projekte, posebno ako se žele dovesti do perfekcije, potrebna i značajna finansijska sredstva.

Šarić je na prvoj godini studija već kreirao i novi projekt koji bi svoju primjenu mogao pronaći na području mašinstva. Radi se naime o projektu izrade stvrdla koje služi za višestruku primjenu.

Proširiti znanje iz 3d modeliranja

Na konstataciju da 3d printanje sve više zauzima prostor na tržištu te pitanje “Da li i u kojoj mjeri bh. studenti koriste savremene 3d printere i mogućnosti koje oni nude?“, Šarić kaže kako je cijena printera i dalje visoka za većinu studenata.

“Za sad samo sitnije projekte sam realizovao na 3d printeru s obzirom na cijenu samog printera.
3d printer je veoma korisna stvar i u budućnosti planiram što više korisiti ga u realizaciji svojih projekata“, kaže Šarić.

Šarić ističe da su mu u narednom periodu fakultetske obaveze prioritet ali da će uporedo s navedenim nastojati proširiti znanja iz područja 3d modeliranja na Solidworksu koje smatra vrlo korisnim.

Isak Šarić je jedan od 200 i više stipendista Fondacije “Izvor nade“ u akademskoj 2017/18. godini. Zadovoljan je uslovima smještaja te smatra da su oni vrlo bitni tokom studija.

“Uslovi u samom domu su solidni, sve se odvija u najboljem redu a Fondaciju “Izvor nade“ mogu smatrati drugom obrazovnom institucijom jer prijatelji i osoblje mnogo doprinose i pomažu u mnogim stvarima posebno kod učenja i savjeta“, ističe Šarić.

Šarić je kraj razgovora iskoristio i za apel kolegama da što više ulažu u svoje obrazovanje i na taj način stvore kvalitetan život u BiH.

“Moj savjet za mlade u BiH vjerovatno neće utjecati na njihovu savjest jer su svjesni situacije u našoj državi,ali ja bih želio da se što više obrazuju i da nastoje stvoriti kvalitetan život u BiH jer boljeg života nema nego u zemlji kojoj si rođen“, poručio je u razgovoru za oficijalnu stranicu Fondacije “Izvor nade“ Isak Šarić.

Neke od realiziranih projekata kao i određene aktuelne projekte možete pogledati u našoj fotogaleriji.

[URIS id=4469]

Iz kategorije izdvajamo

Tarik Ibrahimpašić: Pronaći strast

Tarik Ibrahimpašić je alumnista naše Fondacije, trenutno na doktorskom studiju iz oblasti hardverske sigurnosti (Hardware Security) na Tehničkom Univerzitetu u ...

11 Juna, 2021

Aldin Kovačević: Konstantna želja za napretkom!

Aldin Kovačević, stipendista i aktivista fondacije Izvor nade, za profesiju, bez dileme, odabrao IT. To mu je strast koju gaji ...

16 Februara, 2021
Halid i Fadil Merdic, stipendisti Fondacije Izvor nade

Braća Halid i Fadil Merdić, stipendisti Fondacije: Poticati sebe i druge na društveni aktivizam

  Braća Halid i Fadil Merdić iz Bihaća za svoj studentski put izabrali su studije u Sarajevu. Halid je trenutno student ...

15 Aprila, 2020