Unesite pojam vaše pretrage

Fondacija “Izvor nade“ otpočela akciju “Iftari 2018“: U prvoj sedmici podijeljeno 250 iftara u povratničkim mjestima

Prnjavor Lisnje 19.5.2018. - akcija Iftari 2018. - Fondacija Izvor nade

Prnjavor Lisnje 19.5.2018. - akcija Iftari 2018. - Fondacija Izvor nade

 

Fondacija “Izvor nade“ u sklopu redovnih godišnjih aktivnosti i ove godine pokrenula je akciju “Iftari 2018“ koja ima za cilj posjete povratničkim mjestima i organizaciju iftara za postače u navedenim mjestima.

“Ovo je deveta godina zaredom kako obilazimo povratnike i družimo se s njima, ramazan je poseban kad se dijeli s našim povratnicima“, kazao je direktor Fondacije “Izvor nade“, Tarik Agetović.


 

Foča

Tradicionalno, prvi iftar prvog dana ramazana organiziran je u Foči. Bila je ovo deveta godina kako aktivisti Fondacije obilaze Foču i njene džematlije.
U Foči domaćin je bio Dženan ef. Krajišnik. Kao imam zahvalio se aktivistima Fondacije na posjeti i iftarima. U ime Fondacije prisutnima se obratio član Upravnog odbora Fondacije, prof. dr. Fikret Hadžić, koji je kazao da je ova aktivnost uprava počela iz Foče prije devet godina i koja se s uspjehom prenijela na cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Direktor Fondacije je ukratko predstavio aktivnosti Fondacije i pozvao najmlađe da se pridruže ljetnoj školi sredinom avgusta koju će Fondacija organizirati za djecu koja su obuhvaćena posjetama i akcijom “Iftari 2018“, a koja će trajati minimalno četiri dana i ima za cilj međusobno upoznavanje djece iz različitih krajeva BiH, te učenje kroz putovanja i druženja u glavnom gradu naše zemlje.

[URIS id=4986]


 

Lišnja, Prnjavor

Drugi ovogodišnji iftar u sklopu akcije “Iftari 2018“ organiziran je džematu Lišnja koji pripada općini Prnjavor.

Domaćin iftaru bio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor, Fikret ef. Čelenka, koji se zahvalio Fondaciji na posjeti kao i na izboru njihovog džemata u sklopu aktivnosti ovogodišnje akcije “Iftari 2018“. On se u obraćavanju prisutnima osvrnuo na stanje Bošnjaka u Prnjavoru, kazavši kako je prisutan egzodus svakodnevnog iseljavanja stanovništva, ali da to neće umanjiti njihovu borbu da opstaju na ovim prostorima. Čelenka je izrazio svoje zadovoljstvo i naglasio da će organizirani iftar biti početak tješnje saradnje između Medžlisa Prnjavor i Fondacije, posebno kada se radi na polju pomoći obrazovanju a čime se bavi Fondacija.

U ime Fondacije prisutnim postačima se obratio direktor Fondacije, Tarik Agetović, koji je kazao kako je “ovo jedna od sporednih aktivnosti koju radimo u mjesecu Ramazanu dok je osnovna djelatnost Fondacije stipendiranje učenika i studenata te da je trenutno raspisan konkurs za stipendiranje srednjoškolaca i studenata“.

Agetović je pozvao učesnike i na ljetnu školu za djecu iz povratničkih mjesta te se ahvalio domaćinima na toplom dočeku i lijepoj atmosferi.

Najmlađi postači su obradovani prigodnim ramazanskim paketićima.

[URIS id=4998]

Iz kategorije izdvajamo

Kampanja 16 dana aktivizma - Ne_žmiri Vol. 2

Fondacija “Izvor nade” drugu godinu zaredom realizuje aktivnosti povodom 16 dana aktivizma u sklopu kampanje “Ne žmiri”, kojom se želi ...

8 Decembra, 2022

Teen Talks II - Nedjelja povjerenja

PRIJAVI ME U prvom ciklusu smo savladali tehnike na relaciji “učnik vs. nastavnik”, odnosno tehnike za kvalitetno predstavljanje sebe i saradnju ...

27 Novembra, 2022

Teen Talks - Vikend povjerenja

PRIJAVI ME Znamo, tempo u kojem živimo postao je prebrz za savladati sve što se od nas očekuje. A znamo li ...

13 Septembra, 2022