Unesite pojam vaše pretrage

Film “U 4 zida“ rezultat projekta stipendistice Dragane Vučković

Dragana Vučković u učesnicima projekta U 4 zida

Dragana Vučković, mlada i perspektivna mirovna aktivistkinja i stipendistica Fondacije “Izvor nade“ ovih dana završila je rad na projektu “U 4 zida“.

Namjera Vučković bila je da kroz istoimenu predstavu i dokumentarni film javnosti pokaže načine na koje disfunkcionalne porodice kreiraju svijest mladih.

“Smatramo da su podjele u BiH, u slučaju naših, poslijeratnih generacija, naučene, prenesene od roditelja i želja nam je da kroz ovaj projekat pokažemo lijep primjer saradnje mladih u BiH bez obzira na etničke, entitetske i bilo koje druge podjele. Ovaj projekat je moja lokalna građanska inicijativa kao jednog od polaznika obuke “Uči, misli, djeluj“ koji organizuje Institut za razvoj mladih KULT te je kao takav finansiran od strane Instituta i Švedske ambasade u BiH. Obuka se sastoji od deset tematskih modula i provođenja lokalne građanske inicijative“, kaže projekt koordinator Dragana Vučković.

Projekat se u cjelosti sastoji od tri predstave i tri diskusije u Sarajevu, Trebinju i Banjaluci kao i snimanja kratkog dokumentarnog filma o navedenom. Vučković ističe da je prva predstava i diskusija realizirana u Trebinju, u mjesecu augustu, dok su predstave i diskusije u Sarajevu i Banjaluci održane u mjesecu oktobru ove godine.
Ona ističe da se rezultati ovog projekta mogu ogledati u spremnosti mladih iz Sarajeva, Trebinja i Banjaluke na diskusiju u vezi sa tematikom projekta te podizanje svijesti o važnosti i mogućnostima prevazilaženja podjela u BiH.

Vučković je tokom projekta ostvarila saradnju i s mladima iz navedenih gradova. “U osnovi, osim Instituta za razvoj mladih KULT, koji me podržava kao svog polaznika obuke, sarađujem s Pozorištem DIS iz Banjaluke čiji članovi igraju predstavu, a naročitu zahvalnost dugujem i Internacionalnom Burch Univerzitetu u čijim prostorijama su upriličene aktivnosti u Sarajevu“.

Na pitanje zašto je bilo važno da mladi budu uključeni u ovaj projekat Vučković kao projekt koordinator kaže kako vjeruje da je ključ o(p)stanka u Bosni i Hercegovini prevazilaženje podjela i saradnja bez obzira na bilo koje druge razlike.

“Smatram da će mladima učešće u ovom projektu značiti kao samopouzdanje za ostanak u BiH, ali i za proširenje vidika. Nacionalna netrpeljivost u BiH je mnogo manja nego naši političari predstavljaju i vjerujem da je mladima od koristi da to prepoznaju, u čemu im ovaj projekat može uveliko pomoći“, kaže za kraj Vučković.

Kratki dokumentarni film koji je nastao kao rezultat ovog projekta možete pogledati u nastavku.

Iz kategorije izdvajamo

Privedena kraju Ljetna škola M.R.E.Ž.A. ‘22

Ponekad se svi nađemo u periodu, kada nam ponestane motivacije. I to je prirodan proces. Onaj, u kojem tražimo svoje ...

9 Avgusta, 2022

Ljetna škola M.R.E.Ž.A.

Za savršeno jelo uvijek se traže savršeni recepti koji prave baš taj savršeni blend i balans oplemenjujućih okusa i kvalitetnih ...

14 Jula, 2022

Uspješno okončan projekat Iftari ‘22

U Fondaciji Izvor nade osjećamo se zahvalno i ponosno, što 13. godinu za redom, zajedno sa Vama i našim aktivistima ...

2 Maja, 2022