Unesite pojam vaše pretrage

Ekskurzija u Njemačku i Holandiju

U dijaspori postoji ogroman stručni i ekonomski potencijal koji treba povezati s maticom.

466

Stipendisti Fondacije “Izvor nade” iz Sarajeva u cilju kulturno-edukativnog programa proteklih dana boravili su u Njemačkoj i Holandiji i tom prilikom posjetili su Amsterdam, Dortmund, München, Bochum i Frankfurt. Za mnoge studente ovo je bila prva posjeta nekoj zapadno-evropskoj zemlji, a kako kažu nisu se mogli oteti dojmu urednosti, čistoće, i sistema na kojem opstoje ove evropske države. “Uvjerili smo se kako je pred nama dug i težak put koji trebamo preći da bi naša domovina Bosna i Hercegovina dostigla traženi nivo”, uvjereni su oni.

U gradu Dortmundu u ime udruženja “Evropske zajednice Bošnjaka“ domaćin je bio uvaženi prof. dr. Mirsad Freiberg. O ovoj posjeti kazali su slijedeće:

“U organizaciji Fondacije za unaprijeđenje obrazovanja i kulture “Izvor nade” iz Sarajeva, grupa mladih akademskih građana iz Bosne i Hercegovine, u okviru obrazovno-rekreativne ekskurzije po zapadno-evropskim državama, jučer su bili gosti prof. dr. Mirsada Freiberga u Castrop Rauxelu (Njemačka). U okviru ove posjete, studenti i profesori, obišli su grad Dortmund. Uz pomoć profesionalnih vodiča i prevodioca Enka Klapije upoznali su znamenitosti ovog grada. Harun Tursanović, direktor Fondacije, naglasio je da su ciljevi ove institucije unapređenje duhovnih, kulturnih, znanstvenih i tradicijskih vrijednosti građana. Osim toga, Fondacija nastoji da osigurati što kvalitetnije i efikasnije uvjete za obrazovanje. Promocija i razvoj nauke i obrazovanja, zaštita i unapređenje čovjekovog psiho-fizičkog zdravlja, promocija i zaštita porodičnih vrijednosti i zalaganje za smanjenje siromaštva su također važni ciljevi Fondacije”, istakao je Tursanović.

Domaćin skupa prof. dr. Mirsad Freiberg, zahvalio se na posjeti i između ostalog naglasio da dijaspora i matica treba da sarađuju na svim nivoima i na taj način izbrišu postojeće granice. “U dijaspori postoji ogroman stručni i ekonomski potencijal i treba nastojati da se taj potencijal poveže s maticom i usmjeri u pravcu stabilnosti i ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine”, zaključio je prof. dr. Freiberg. Ovaj susret bio je dobra prilika za upoznavanje i druženje ljudi iz dijaspore i matice. Gosti iz Bosne i Hercegovine ostavili su veoma lijepe utiske na domaćine.

Iz kategorije izdvajamo

Podijeljeno 1383 iftara i dječija paketića u devet općina

U Fondaciji Izvor nade osjećamo se zahvalno i ponosno, što 12. godinu za redom, zajedno sa Vama i sa našim ...

13 Maja, 2021

Akcija Iftari 2021 - Jer Brinemo!

Dragi donatori, stipendisti, aktivisti i prijatelji fondacije Izvor nade, dozvolite na početku mjeseca Ramazana da uputimo dove Svevišnjem da ovaj mjesec ...

29 Marta, 2021

Drugi ciklus treninga za mentorice i mentore

Treninzi vršnjačkog mentorstva u fondaciji su prilika za unapređenje životnih vještina, motivacije i kvalitetne relaksacije. Kad su u pitanju programi na ...

2 Marta, 2021