Unesite pojam vaše pretrage

Dan ružičastih majica

Danas se obilježava Dan ružičastih majica (dan prevencije vršnjačkog nasilja). Danas želimo podsjetiti da moramo jedni druge više učiti da čitamo tuđe posebnosti, a manje slabosti!

To je ono što mladi uče jedni druge u Fondaciji – da nađu razloge da jedni drugima budu prijatelji. Fokus je podrška, a ne hostilnost.

Cjelokupni rad Fondacije počiva na vršnjačkom mentorstvu – vršnjačkoj podršci koju stariji i iskusniji mladi pružaju svojim kolegama u njihovoj tranziciji u novu sredinu/dom i obrazovni proces/studij.

Vršnjačko mentorstvo u borbi protiv vršnjačkog nasilja je prirodan proces, za koji se nadamo da će biti sve više prisutan kao dio formalnog procesa u svim nivoima školstva! 

U Bosni i Hercegovini je prema podacima Unicefa iz 2018. godine, 25% mladih u dobi od 13 do 15 godina koji su maltretirani najmanje jednom u proteklih nekoliko mjeseci prije ispitivanja. 

Izvor: Unicef (2018)

Iz kategorije izdvajamo

Ciklus predavanja iz oblasti nauke i inžinjeringa

Nauka i obrazovanje predstavljaju veoma važnu sferu u životu mladih, te im je stoga potrebno posvetiti i više pažnje. Na ...

17 Juna, 2021

Tarik Ibrahimpašić: Pronaći strast

Tarik Ibrahimpašić je alumnista naše Fondacije, trenutno na doktorskom studiju iz oblasti hardverske sigurnosti (Hardware Security) na Tehničkom Univerzitetu u ...

11 Juna, 2021

Progres gradnje kroz fotografije

U susret budućem izgledu doma. Pratite progres izgradnje.

5 Juna, 2021