Unesite pojam vaše pretrage

Dan ružičastih majica

Danas se obilježava Dan ružičastih majica (dan prevencije vršnjačkog nasilja). Danas želimo podsjetiti da moramo jedni druge više učiti da čitamo tuđe posebnosti, a manje slabosti!

To je ono što mladi uče jedni druge u Fondaciji – da nađu razloge da jedni drugima budu prijatelji. Fokus je podrška, a ne hostilnost.

Cjelokupni rad Fondacije počiva na vršnjačkom mentorstvu – vršnjačkoj podršci koju stariji i iskusniji mladi pružaju svojim kolegama u njihovoj tranziciji u novu sredinu/dom i obrazovni proces/studij.

Vršnjačko mentorstvo u borbi protiv vršnjačkog nasilja je prirodan proces, za koji se nadamo da će biti sve više prisutan kao dio formalnog procesa u svim nivoima školstva! 

U Bosni i Hercegovini je prema podacima Unicefa iz 2018. godine, 25% mladih u dobi od 13 do 15 godina koji su maltretirani najmanje jednom u proteklih nekoliko mjeseci prije ispitivanja. 

Izvor: Unicef (2018)

Iz kategorije izdvajamo

Trening vršnjačkih mentora i mentorica

Domski život Fondacije Izvor nade vodi se idejom važnosti podrške, kreiranja zajednice, saradnje i vršnjačkog mentorstva kao resursa za ostvarenje ...

3 Oktobra, 2022

Teen Talks - Vikend povjerenja

PRIJAVI ME Znamo, tempo u kojem živimo postao je prebrz za savladati sve što se od nas očekuje. A znamo li ...

13 Septembra, 2022

Privedena kraju Ljetna škola M.R.E.Ž.A. ‘22

Ponekad se svi nađemo u periodu, kada nam ponestane motivacije. I to je prirodan proces. Onaj, u kojem tražimo svoje ...

9 Augusta, 2022