Unesite pojam vaše pretrage

Dan ružičastih majica

Danas se obilježava Dan ružičastih majica (dan prevencije vršnjačkog nasilja). Danas želimo podsjetiti da moramo jedni druge više učiti da čitamo tuđe posebnosti, a manje slabosti!

To je ono što mladi uče jedni druge u Fondaciji – da nađu razloge da jedni drugima budu prijatelji. Fokus je podrška, a ne hostilnost.

Cjelokupni rad Fondacije počiva na vršnjačkom mentorstvu – vršnjačkoj podršci koju stariji i iskusniji mladi pružaju svojim kolegama u njihovoj tranziciji u novu sredinu/dom i obrazovni proces/studij.

Vršnjačko mentorstvo u borbi protiv vršnjačkog nasilja je prirodan proces, za koji se nadamo da će biti sve više prisutan kao dio formalnog procesa u svim nivoima školstva! 

U Bosni i Hercegovini je prema podacima Unicefa iz 2018. godine, 25% mladih u dobi od 13 do 15 godina koji su maltretirani najmanje jednom u proteklih nekoliko mjeseci prije ispitivanja. 

Izvor: Unicef (2018)

Iz kategorije izdvajamo

Noć poezije sa Sarajevkim John Doe

"Ali u njoj se, kao u meni, vode tihe i nepremostive bitke, i oboje kao da u svakom trenutku, lebdimo ...

24 Januara, 2022

Mini škola kodiranja iz 'web development'-a

U organizaciji Fondacije Izvor nade, u protekloj sedmici održana je Mini-škola kodiranja za srednjoškolce širom Bosne i Hercegovine. Na školu ...

16 Januara, 2022

Muhamed Duraković u Jutarnjem programu TVSA

Uz smještaj, Fondacija nam daje podršku kroz mnogobrojne aktivnosti, projekte i mentorstvo, čime obogaćuje i olakšava naše studijske godine, riječi ...

11 Januara, 2022