Unesite pojam vaše pretrage

Čeho i Topalović učestvovali na Zimskoj akademiji SSST univerziteta

Adem Ceho i Davud Topalovic, stipendisti Fondacije Izvor nade

Adem Ceho i Davud Topalovic, stipendisti Fondacije Izvor nade

U Sarajevu je od 16. do 20. januara održana Zimska akademija SSST univerziteta. Akademija je bila namijenjena srednjoškolcima koji su mogli odabrati različite oblasti te naučiti nešto više o medicini, stranim jezicima, političkim naukama, kompjuterskim naukama i programiranju.

Studenti i stipendisti Fondacije “Izvor nade“, Adem Čeho i Davud Topalović, učestvovali su na ovogodišnjoj Zimskoj akademiji.

Topalović i Čeho su na Akademiji slušali predavanja iz oblasti političkih nauka i međunarodnih odnosa.
U četverodnevnom predavanju s dvosatnim časovima na engleskom jeziku i video-prezentacijama učenici su usvojili vrijedna znanja koja će im koristiti u budućnosti.

Učenici su imali priliku učiti o politici, socijalnoj psihologiji, javnoj politici, međunarodnom pravu.

“Naučili smo kako masa utiče na odluku i svijest pojedinca. Naučili smo kako funkcionišu Ujedinjene nacije, gdje smo imali priliku slušati predavanje od studenta IV godine SSST-a, Arijana Pranjića, koji je radio različita istraživanja na temu UN-a“, kazao je Topalović.

On je istakao da je interaktivnost vrlo važna te da je važno naučiti kako funkcionira politički sistem u Bosni i Hercegovini.

“Smatram da je važno upoznavati i kreirati nove kontakte, biti što interaktivniji te upoznati rad drugih institucija koje su značajne za funkcioniranje države i društva. Imali smo priliku slušati kako funkcionira politički sistem u BiH ali i u nekim evropskim zemljama. Uvidjeli smo koliko loše može biti kada mladi ljudi odluče da se udalje od politike i glasanja“, istakao je Topalović, učenik četvrtog razreda Druge gimnazije Sarajevo.

“Nedavno sam napunio 18 godina i osjećam potrebu da se dodatno edukujem u političkim naukama. Ovo je bilo sjajno iskustvo gdje smo imali priliku upoznati nove kolege ali i odličan nastavni kadar na SSST univerzitetu koji je nesebično podijelio svoje znanje s nama“, izjavio je mladi Adem Čeho, učenik četvrtog razreda Srednje škole za okoliš i drvni dizajn.

Čehi i Topaloviću za učešće na Zimskoj akademiji dodijeljeni su certifikati. Oni su istakli značaj obrazovanja te Akademiju preporučili drugim srednjoškolcima koji mogu produktivno iskoristiti svoje vrijeme i raspuste te naučiti nešto novo i zanimljivo.

Iz kategorije izdvajamo

Enver Suljić i Nihad Ahmić – uspješni alumnisti i poduzetnici

Poznato je da među našim stipendistima i alumnistima imamo studente i ljude različitih profila, koji ostvaruju uspjehe na raznim poljima. ...

30 Novembra, 2021

Čuvajmo našu domovinu! Volimo sebe u Bosni i Bosnu u sebi! 

Prije 78 godina, 25. novembra davne 1943. godine na području današnjeg Mrkonjić Grada donesene su historijske odluke o obnovi državnosti ...

25 Novembra, 2021

Per aspera ad astra

U studentskom domu „Prof. dr. Fikret Hadžić“ svečano upriličena „zvjezdana večer“. Naime, u organizaciji naših vrijednih aktivistica Aide Mešić i ...

18 Novembra, 2021