Unesite pojam vaše pretrage

Almira Petrović za Avazov Sport: Karate je stil života, medalja se osvaja na treningu

Almira Petrovic Fondacija Izvor nade

Almira Petrović, stipendistica Fondacije “Izvor nade” dala je opširan intervju za Avazov Sport.

Petrović, koja je iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, ima 18 godina. Karate trenira već šest godina i posjeduje crni pojas 1. Dan. Za Almiru karate nije samo borilačka vještina već stil života. Svoje prve korake započela je u Karate klubu Sloga iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, a sada je članica karate kluba Perfekt iz Sarajeva.

Test izdržljivosti

– Mnogi imaju pogrešnu viziju i misle da je karate sport samo za “udaranje”. Karate trening počinje i završava pozdravom. Ovaj sport je bitan za fizički izgled ali izniman značaj pruža i za psihu čovjeka. Karate je za mene test izdržljivosti i ustrajnosti. Padovi i usponi su sastavni dio života. Karate je tu da dokaže da nije samo važno biti prvak u svijetu koji je poznat. Biti prvak zadovoljstva svoje duše znači mnogo više – kaže Almira, koja pohađa Srednju medicinsku školu u Sarajevu.

Njeni prvi treninzi odvijali su se u holu škole, na keramičkim pločicama.

– Svaki početak je težak. Nije bilo toliko interesantno učiti prve korake ali taj period brzo prođe. Onda dolazi vrijeme takmičenja i druženja – prisjeća se Almira koja ima za cilj ovog ljeta uspješno položiti sudijske licence.

Iako su joj mnogi zbog njene niske građe govorili da karate nije za nju, na borilištu Almira izgleda prilično hrabro.

– Prihvatam svačije mišljenje ali uvijek bude kako zamislim, makar bilo pogrešno. Za mene greška nikad nije ako uradimo nešto što smo željeli, a nismo trebali. Čovjek uči dok je živ i nije bezgriješan. Volim druženja, komunikativna sam, prilagođavam se svakoj situaciji i jako sam emotivna osoba – riječi su članice karate kluba Perfekt iz Sarajeva.

Medalja se osvaja na treningu

Almira je vlasnica oko 50-ak medalja, a svaka od njih ima svoju priču.

– Nikad nisam sjela i izbrojala koliko ih tačno imam, ali svaka mi je je draga. Jer medalja se osvaja na treningu, a na takmičenju samo odemo po nju – ističe mlada karatašica kojoj je uzor bokser Muhamed Ali (Muhammad).

Uoči same borbe Almira se zagrijava i sluša opuštajući muziku, a posebno se prisjeća jedne situacije.

– Na svakom treningu i takmičenju bude poneka anegdota. Jednom sam u toku borbe na takmičenju slučajno sudiji sjela u krilo – uz smijeh nam priča Almira, koju najviše odmara šetnja prirodom.

Mlada karatašica otkrila je kakvi je muškarci privlače te da li ima romantike na borilištu.

– Moj tip muškarca je osoba koja je odlučna, zna šta želi od svog života, voli stalno neka dešavanja u životu, avanturistična, izazovna. Po mogućnosti sportski duh. Romantike na borilištu bude ali više to gledam s prijateljske strane – otkriva naša sagovornica.

Budućnost u BiH

Tajna uspjeha leži isključivo u nama, smatra Almira, koja budućnost vidi u svojoj domovini Bosni i Hercegovini.

– Za ono što volimo, moramo se truditi i davati svoj maksimum. Pouka kojom se vodim glasi: “Svaki pokušaj ima cilj, a svaki promašaj pouku.” U Bosni i Hercegovini vidim dobru budućnost. Iz tog razloga dajem sve od sebe – poručuje Almira.

Almira je poziv budućeg medicinskog radnika stavila na prvo mjesto.

– Moj san je postati najbolji dječiji hirurg u BiH, sudija u karateu, najbolja buduća majka, a prije svega ostati čovjek – zaključuje Almira, kojoj su najveća motivacija njeni roditelji.

 

Izvor: Sport.avaz.ba

Iz kategorije izdvajamo

TVSA ugostila predstavnike Fondacije Izvor nade 15.10.2019. godine. Razgovor o projektu Mini-škola neformalne edukacije o psihološkom zdravlju mladih "Pokreni, promijeni, ostvari"

TVSA ugostila predstavnike Fondacije “Izvor nade“: U fokusu psihološko zdravlje mladih

Predstavnici Fondacije za unapređenje obrazovanja i kulture “Izvor nade“ gostovali su danas u emisiji “Sarajevsko jutro“. Psihologinja Ozrenka Kadrić, direktor Fondacije ...

Oktobar 15, 2019

Jajce Online: Fondacija "Izvor nade" finansirala ekskurziju učenicima iz Kuprešana

Portal Jajce Online objavio je vijest o ekskurziji učenika OŠ “Jajce” Kruščica PŠ Kuprešani. Učenici su posjetili vezirski grad Travnik, a ...

Juni 11, 2019
Casopis Student o Fondaciji Izvor nade, maj 2019.

Časopis STUDENT: Fondacija “Izvor nade“ nudi novi standard studentskog smještaja

Novi broj Informativnog časopisa STUDENT donosi i članak o Fondaciji “Izvor nade“. Devet godina rada Fondacije bilo je razlog da ...

Maj 27, 2019