Prof. dr. Osman Lindov tokom predavanja o temi odlaska mladih iz BiH: Mladi trebaju više slobode u razmišljanjima

Osman Lindov predavanje Fondacija Izvor nade 17. april 2018. b

Fondacija za unapređenje obrazovanja i kulture “Izvor nade“ organizirala je večeras predavanje za studente na temu odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine.

Shodno uočenom društvenom problemu, o kojem svakako najviše računa treba da vode političke strukture naše zemlje, rukovodstvo Fondacije “Izvor nade” odlučilo je dati svoj doprinos i organizirati predavanje prof. dr. Osmana Lindova sa Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu. Prof. Lindov je kroz temu “Perspektiva ostanka mladih u državi i problem odlaska mladih iz BiH” govorio o problematici odlaska mladih iz naše zemlje te mogućnostima da se takav trend zaustavi. On je studentima naglasio značajne momente o kojima trebaju razmisliti prije nego li poduzmu određene aktivnosti na promišljanju o odlasku iz domovine.

Iako su brojna pitanja u vezi ove teme, poput onih da li postoji sistemsko rješenje, kako zaustaviti trend odlaska mladih, šta bi vlast mogla učiniti na tom planu, šta mladi očekuju, koja rješenja su prihvatljiva a koja ne, prof. Lindov se osvrnuo na ulogu mladih te potencirao značaj slobode u promišljanjima kod mladih ljudi.

“Važno je biti slobodan u razmišljanju. Ne trebamo biti opterećeni drugim i drugačijim. Mladi mogu otići i vidjeti, preuzeti dobre prakse i rješenja, ali perpektiva jeste u BiH jer naša zemlja jeste na putu ka EU. Primjetno je da nedostaje inicijative kod mladih te bi oni trebali biti energičniji i poduzetniji“, kazao je prof. Lindov tokom obraćanja studentima i prisutnoj publici u Studentskom domu “Izvor nade“ na Ilidži.

Prisutnima se obratio i mr. Armin Avdić, predsjednik Upravnog odobra Fondacije “Izvor nade“. On se zahvalio prof. Lindovu na izdvojenom vremenu za predavanje a studente pozvao da saslušaju savjete i primijene ih u svojim životima.

Promotivna brošura

Naš katalog