Unesite pojam vaše pretrage

Završena Ljetna škola za djecu iz povratničkih mjesta u BiH

[layerslider id=”31″]

Svečanom dodjelom certifikata i obraćanjem organizatora danas je u Sarajevu zatvorena Ljetna škola za djecu iz povratničkih mjesta u Bosni i Hercegovini.

Ljetnoj školi prisustvovalo je 67-ero djece iz osam gradova Bosne i Hercegovine: Odžak, Mrkonjić Grad, Zvornik, Vitez, Rudo, Gacko, Stolac i Vareš.

U ime organizatora prisutnim učesnicima Ljetne škole obratio se direktor Fondacije za unapređenje kulture i obrazovanja “Izvor nade“ Tarik Agetović, predstavnica Fondacije “Nova nada“ Merjem Salihagić, i stručni saradnik Ureda za vanjske poslove i dijasporu pri Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Muhamed Jugo.

Agetović je tokom obraćanja u Studentskom domu “Izvor nade“ istakao kako je veoma zadovoljan postignutim i realiziranim projektima u ovoj godini na polju unapređenja obrazovanja.

“Posebno me raduje činjenica da su projekat prepoznale institucije kakva je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Ured za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ BiH. Cilj ovog projekta bio je ponuditi djeci nešto drugačije, zbližiti ih, ostvariti nova prijateljstva te upoznati brojne znamenitosti glavnog grada naše države“, istakao je Agetović.

Muhamed Jugo u ime Ureda za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH obratio se prisutnim učesnicima, roditeljima, imamima i koordinatorima koji su brinuli o djeci tokom četverodnevnog druženja u Sarajevu.

 

Jugo: Podržavamo projekte koji imaju za cilj rad s omladinom

“Uprava za vanjske poslove i dijasporu pri Rijasetu IZ BiH podržava projekte koji uključuju rad s omladinom, posebno onom iz povratničkih mjesta i džemata u Bosni i Hercegovini.

Islamska zajednica planira da omasovi ovakva druženja iz razloga što se ona zasnivaju na učenju a kao što znamo prvo što je spomenuto u Kur’anu jeste “Uči, čitaj“.

Nadam se da će ovo biti dobar model i ubuduće te da ćemo uspjeti spojiti ovaj projekt s projektom Ljetne škole za djecu iz dijaspore“, naglasio je Jugo u svom obraćanju i čestitao Fondaciji “Izvor nade“ na realizaciji ovog značajnog projekta.

Mufid ef. Huskić, glavni imam Medžlisa IZ Mrkonjić Grad bio je pun impresija nakon četverodnevnog druženja.

“Djeca iz džemata Baljevine prije ovog druženja svakodnevno su me pitala kad će biti putovanje za Sarajevo. Danas smo završili s Ljetnom školom i osmijesi na njihovim licima dovoljno govore da je proteklo sve u najboljem redu. Djeca će impresije svakako podijeliti i sa svojim prijateljima i roditeljima kada se vrate svojim kućama“, kazao je ef. Huskić.

Mirsada Salkanović obratila se u ime roditelja i kazala kako ovakvi projekti doprinose boljem i kvalitetnijem upoznavanju te da ih svakako treba podržati.

 

Omeragić: Najviše mi se dopao odlazak na Vrelo Bosne

Djeca su ovogodišnji program doživjela kao svojevrsno osvježenje i uživala su u svima aktivnostima koje su organizatori pripremili.

“Bilo je super. Aktivnosti koje smo imali protekle su u najboljem redu. Imali smo sportske aktivnosti i tu smo mogli da pokažemo šta sve znamo“, kaže 13-godišnji Benjamin Memišević, koji je na ovogodišnjoj Ljetnoj školi boravio sa troje prijatelja iz džemata Križevići, MIZ Zvornik.

“Bilo mi je mnogo lijepo. Išli smo na različita mjesta a meni se najviše dopao odlazak na Vrelo Bosne. Svakako bih preporučila svojim prijateljicama da dođu na ovakva druženja“, kazala je Amila Omeragić iz džemata Strgačine, MIZ Rudo.

Učesnicima ovogodišnje Ljetne škole uručeni su certifikati a imamima prigodni pokloni.

Iz kategorije izdvajamo

STEM Meetup Vol. 3

Studentski dom “Prof.dr. Fikret Hadžić” ponovo je bio mjesto gdje se slavi i razgovara o nauci. Treću godinu zaredom, okupljamo ...

22 Marta, 2023

Akcija Iftari 2023 - Dijelimo nadu

Dragi donatori, stipendisti, aktivisti i prijatelji fondacije Izvor nade. Dolazi nam mjesec, dašak milosti, duhovnog uzdizanja i preporoda. Mjesec povratka, kako ...

13 Marta, 2023

Sretan Dan nezavisnosti

Jer postali smo pametni iz prkosa.“Zatvoren u mozak zarobljen u srce. U toj tamnoj jami vječno sanjaš sunce” - Mak ...

1 Marta, 2023