Unesite pojam vaše pretrage

Završena Ljetna škola za djecu iz povratničkih mjesta 2017.

Ljetna skola za djecu iz povratnickih mjesta 2017, Fondacija Izvor nade

Ljetna skola za djecu iz povratnickih mjesta 2017, Fondacija Izvor nade

Svečanom dodjelom certifikata i zahvalnica danas je u Sarajevu završena Ljetna škola za djecu iz povratničkih mjesta.

Organizator ovogodišnje Ljetne škole, Fondacija “Izvor nade“, obezbijedila je besplatan smještaj i obilazak najznačajnijih historijskih, kulturnih i vjerskih znamenitosti grada Sarajeva.

Ljetnoj školi prisustvovalo je 49-ero djece iz sedam povratničkih mjesta: Bileće, Rotimlje, Kotor Varoši, Teslića, Šipova, Odžaka i Modriče.

U svojstvu domaćina prisutnima se obratio direktor Fondacije “Izvor nade“ Tarik Agetović. On je istakao značaj kvalitetne komunikacije i povezivanja sa djecom iz povratničkih mjesta jer na taj način daje se doznanja da nisu zaboravljena i prepuštena sama sebi.

Prisutnima se obratio i Nahid Hasanbegović, član Upravnog odbora Fondacije. On je kazao da je Ljetna škola rezultat ranije uspostavljene saradnje sa džematima iz povratničkih mjesta.

“Prijateljstvo je kao dvosmjerna ulica. Da bi se održalo mora se ići jedno drugome. Mi smo dolazili vama u junu i osjećali smo se divno. Vi ste uzvratili posjetu i mi smo sretni da smo vas mogli ugostiti kroz ovu Ljetnu školu“, kazao je Hasanbegović.

Sadik ef. Đulabić, imam džemata Šipovo koje pripada Medžlisu Islamske zajednice Jajce, zahvalio se na uloženom trudu aktivista i koordinatora Fondacije u okviru programa Ljetne škole.

Đulabić je prisutne podsjetio kako je biti povratnik i s kojim problemima se obično susreću. Naglasio je da mladi trebaju uspostavljati veze i na taj način jačati svoj položaj u društvu i zajednici u kojoj žive. Fondaciju “Izvor nade“ naveo kao jednu od rijetkih koja svoj rad pokazuje djelima a ne riječima.

Nura Tursić i Eldar Kukuljević prisutnima su ukratko prepričali svoje doživljaje sa ovogodišnje Ljetne škole koja je dodatno obogatila njihov školski raspust te kreirala nova prijateljstva.

Gudić: Moramo biti optimistični

Haris Gudić, savjetnik načelnika Općine Ilidža, pohvalio je rad Fondacije te istakao kako svaki put bude oduševljen projektima koje Fondacija priprema.

Gudić je kazao kako zvanična politika nedovoljno ulaže u povratnička mjesta te izrazio nadu da će nove generacije promijeniti takav pristup.

“Hvala Fondaciji što organizira ovakve projekte. Kritika je ovo i meni i instituciji u kojoj radim jer bi ovakve projekte mi mogli realizirati puno ležernije nego su to učinili aktivisti Fondacije“, kazao je Gudić tokom obraćanja.

Faruk Ćidić, koordinator ovogodišnje Ljetne škole istakao je zadovoljstvo aktivnostima i brojem posjeta koje su realizirane.

“Ljetna škola je nadmašila naša očekivanja. Djeca su izuzetno zadovoljna i to je najveći rezultat ove škole. Učiniti da njihovi raspusti budu obogaćeni nezaboravnim posjetama, novim prijateljstvima je nešto neprocjenjivo i prema riječima učesnika Ljetne škole čini se da smo upravo to i postigli“, kazao je Ćidić.

[URIS id=4162]

Iz kategorije izdvajamo

Teen Talks - Vikend povjerenja

PRIJAVI ME Znamo, tempo u kojem živimo postao je prebrz za savladati sve što se od nas očekuje. A znamo li ...

13 Septembra, 2022

Privedena kraju Ljetna škola M.R.E.Ž.A. ‘22

Ponekad se svi nađemo u periodu, kada nam ponestane motivacije. I to je prirodan proces. Onaj, u kojem tražimo svoje ...

9 Augusta, 2022

Ljetna škola M.R.E.Ž.A.

Za savršeno jelo uvijek se traže savršeni recepti koji prave baš taj savršeni blend i balans oplemenjujućih okusa i kvalitetnih ...

14 Jula, 2022