Unesite pojam vaše pretrage

Rukovodstvo Fondacije upriličilo sastanak s predstavnicima Evropskog parlamenta mladih

Evropski parlament mladih BiH, posjeta Fondaciji Izvor nade

Evropski parlament mladih BiH, posjeta Fondaciji Izvor nade

U prostorijama Fondacije “Izvor nade“ danas je organiziran sastanak s predstavnicima Evropskog parlamenta mladih koji djeluje u Bosni i Hercegovini.

Sastanku je u ime Evropskog parlamenta mladih prisustvovala Andrea Pozderac, član Evropskog parlamenta mladih.

U ime Fondacije sastanku su prisustvovali Tarik Agetović, direktor Fondacije, Merjem Salihagić, stručni saradnik za odgoj, Bakir Dizdarević i Amina Mihaljević, predstavnici Projektnog tima Fondacije “Izvor nade“.

Agetović i Salihagić predstavili su rad Fondacije i projekte na kojima Fondacija trenutno radi.

“Slični smo u vizijama i projektima. Čini mi se da želimo isto, da poboljšamo ambijent mladih u našoj zemlji“, kazao je Tarik Agetović, direktor Fondacije i dodao da je “Fondacija spremna se uključiti u saradnju s Evropskim parlamentom mladih jer je važno da mladi iz Bosne i Hercegovine što kvalitetnije nauče kako to funkcionira Evropski parlament i sama Evropska unija“.

Pozderac je istakla kako je Evropski parlament mladih najviše fokusiran na edukacije o Evropskom parlamentu i EU.

“Važno je naglasiti da Evropski parlament postoji u 40 zemalja Evrope. U Bosni i Hercegovini imamo pet ureda. Organiziramo regionalne i nacionalne sesije. Evropski parlament mladih je idelna prilika da se nauči kako to u stvarnosti funkcionira Evropski parlament. Na radionicama naši delagati pokušavaju uočiti i riješiti određene probleme, te ih kroz rezolucije usvajaju. Jednom godišnje rezolucije se izlažu u Njemačkoj , a takvim sastancima prisustvuju i neki predstavnici Evropskog parlamenta“, objasnila je Pozderac i dodala kako je “ključna stvar Evropskog parlamenta mladih, pored interkulturalnog dijaloga, i rad sa srednjoškolcima jer oni nemaju nikakav vid neformalne edukacije o politici“.

Pozderac je naglasila da su u Evropskom parlamentu mladih voljni uspostavljati dugoročne saradnje u Bosni i Hercegovini.

U narednom periodu predstavnici Fondacije “Izvor nade“ i Evropskog parlamenta mladih definirat će prijedloge buduće saradnje i potpisati Sporazum o saradnji dvije organizacije.

Nakon sastanka upriličen je obilazak Studentskog doma “Izvor nade“. Pozderac je izrazila zadovoljstvo viđenim te kazala kako se radi o “modernom studentskom domu koji ispunjava najviše studentske standarde“.

[URIS id=3185]

Iz kategorije izdvajamo

STEM Meetup Vol. 3

Studentski dom “Prof.dr. Fikret Hadžić” ponovo je bio mjesto gdje se slavi i razgovara o nauci. Treću godinu zaredom, okupljamo ...

22 Marta, 2023

Akcija Iftari 2023 - Dijelimo nadu

Dragi donatori, stipendisti, aktivisti i prijatelji fondacije Izvor nade. Dolazi nam mjesec, dašak milosti, duhovnog uzdizanja i preporoda. Mjesec povratka, kako ...

13 Marta, 2023

Sretan Dan nezavisnosti

Jer postali smo pametni iz prkosa.“Zatvoren u mozak zarobljen u srce. U toj tamnoj jami vječno sanjaš sunce” - Mak ...

1 Marta, 2023