Unesite pojam vaše pretrage

Rukovodstvo Fondacije upriličilo sastanak s predstavnicima Evropskog parlamenta mladih

Evropski parlament mladih BiH, posjeta Fondaciji Izvor nade

Evropski parlament mladih BiH, posjeta Fondaciji Izvor nade

U prostorijama Fondacije “Izvor nade“ danas je organiziran sastanak s predstavnicima Evropskog parlamenta mladih koji djeluje u Bosni i Hercegovini.

Sastanku je u ime Evropskog parlamenta mladih prisustvovala Andrea Pozderac, član Evropskog parlamenta mladih.

U ime Fondacije sastanku su prisustvovali Tarik Agetović, direktor Fondacije, Merjem Salihagić, stručni saradnik za odgoj, Bakir Dizdarević i Amina Mihaljević, predstavnici Projektnog tima Fondacije “Izvor nade“.

Agetović i Salihagić predstavili su rad Fondacije i projekte na kojima Fondacija trenutno radi.

“Slični smo u vizijama i projektima. Čini mi se da želimo isto, da poboljšamo ambijent mladih u našoj zemlji“, kazao je Tarik Agetović, direktor Fondacije i dodao da je “Fondacija spremna se uključiti u saradnju s Evropskim parlamentom mladih jer je važno da mladi iz Bosne i Hercegovine što kvalitetnije nauče kako to funkcionira Evropski parlament i sama Evropska unija“.

Pozderac je istakla kako je Evropski parlament mladih najviše fokusiran na edukacije o Evropskom parlamentu i EU.

“Važno je naglasiti da Evropski parlament postoji u 40 zemalja Evrope. U Bosni i Hercegovini imamo pet ureda. Organiziramo regionalne i nacionalne sesije. Evropski parlament mladih je idelna prilika da se nauči kako to u stvarnosti funkcionira Evropski parlament. Na radionicama naši delagati pokušavaju uočiti i riješiti određene probleme, te ih kroz rezolucije usvajaju. Jednom godišnje rezolucije se izlažu u Njemačkoj , a takvim sastancima prisustvuju i neki predstavnici Evropskog parlamenta“, objasnila je Pozderac i dodala kako je “ključna stvar Evropskog parlamenta mladih, pored interkulturalnog dijaloga, i rad sa srednjoškolcima jer oni nemaju nikakav vid neformalne edukacije o politici“.

Pozderac je naglasila da su u Evropskom parlamentu mladih voljni uspostavljati dugoročne saradnje u Bosni i Hercegovini.

U narednom periodu predstavnici Fondacije “Izvor nade“ i Evropskog parlamenta mladih definirat će prijedloge buduće saradnje i potpisati Sporazum o saradnji dvije organizacije.

Nakon sastanka upriličen je obilazak Studentskog doma “Izvor nade“. Pozderac je izrazila zadovoljstvo viđenim te kazala kako se radi o “modernom studentskom domu koji ispunjava najviše studentske standarde“.

[URIS id=3185]

Iz kategorije izdvajamo

Treća godišnjica smrti prof.dr. Fikreta Hadžića

  Njegova borba na putu dobra, pravde, istine, napretka je trajala do zadnjeg dana njegovog života, i nije posustajao ni u ...

20 Jula, 2021

Progres gradnje kroz fotografije

U susret budućem izgledu doma. Pratite progres izgradnje.

21 Juna, 2021

Ciklus predavanja iz oblasti nauke i inžinjeringa

Nauka i obrazovanje predstavljaju veoma važnu sferu u životu mladih, te im je stoga potrebno posvetiti i više pažnje. Na ...

17 Juna, 2021