Unesite pojam vaše pretrage

Putovanje u Sandžak i Beograd

262

 

U petak, 25. aprila, skupina stipendista i aktivista fondacije „Izvor Nade“ iz Sarajeva zaputila se na trodnevno putovanje u susjednu Crnu Goru i Srbiju. Prva destinacija je bila grad Rožaje koji se nalazi u Crnoj Gori. U Rožajama su studenti su dočekani od strane bivšeg stipendiste naše fondacije gdje su, u prijatnoj atmosferi, proveli prvu noć.

Sutrašnji dan je iskorišten za obilazak Rožaja, gdje nam je domaćin pokazao najznačajnija mjesta u ovome malom ali simpatičnom gradu. Nakon obilaska grada, studenti su iskoristili priliku da popiju kahvu u centru grada. Nakon toga ekspedicija se zaputila na svoju drugu destinaciju: Novi Pazar. U Novom Pazaru smo dočekani od aktivista prijateljske fondacije „Mostovi“. Imali smo priliku da odemo na jedno neobično mjesto, selo na teritoriji opštine Tutin. Domaćin je pripremio srdačan i lijep doček za studente i počastio nas bogatim ručkom. Studenti su se zahvalili domaćinu i zadovoljni napustili ovo prelijepo selo. Večernji dio dana je iskorišten za obilazak Novog Pazara.

Treći dan našeg putovanja je bio rezervisan za obilazak Beograda. Sunčano vrijeme u Beogradu nam je omogućilo nesmetani obilazak ovog prelijepog grada, ispunjenog mnogim lijepim i čuvenim mjestima i arhitektonskim zdanjima. Obišli smo čuveni Kalemegdan. Nakon toga smo se zaputili ka samom centru grada, odnosno ka Knez Mihajlovoj ulici. Imali smo priliku da budemo posmatrači i Beogradskog maratona, koji je toga dana okupio mnoge Beograđane na ulicama Beograda. Nakon toga smo posjetili i hram „Svetog Save“, crkva koja je prema riječima našeg domaćina najveća u ovom dijelu evrope. Vremena je bilo malo kako bismo obišli sve ono što Beograd nudi, ali i u tom kratkom periodu imali smo priliku da vidimo i saznamo mnogo toga zanimljivog i značajnog. U poslijepodnevnim satima ekspedicija se zaputila ka Sarajevu.

Generalni utisak svih studenata je da je ovo bila jedna prelijepa ekskurzija, koja je iznjedrila neka nova saznanja, prijateljstva te nova iskustva.

Iz kategorije izdvajamo

Podijeljeno 1383 iftara i dječija paketića u devet općina

U Fondaciji Izvor nade osjećamo se zahvalno i ponosno, što 12. godinu za redom, zajedno sa Vama i sa našim ...

13 Maja, 2021

Akcija Iftari 2021 - Jer Brinemo!

Dragi donatori, stipendisti, aktivisti i prijatelji fondacije Izvor nade, dozvolite na početku mjeseca Ramazana da uputimo dove Svevišnjem da ovaj mjesec ...

29 Marta, 2021

Drugi ciklus treninga za mentorice i mentore

Treninzi vršnjačkog mentorstva u fondaciji su prilika za unapređenje životnih vještina, motivacije i kvalitetne relaksacije. Kad su u pitanju programi na ...

2 Marta, 2021