Unesite pojam vaše pretrage

Profil studenta: Adem Dinarević

Pokušavam da od više osoba uzmem ono što je najbolje i da to implementiram u svoj život.

114

Ime i Prezime:
Adem Dinarević

Datum i mjesto rođenja:
07.6.1995. godine u Zenici

Zanimanje:
Student na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu na odsjeku za kompjuterske nauke i inžinjering.

Koji je vaš hobi:
U slobodno vrijeme bavim se sportom i pratim ga, posebno fudbal. Zatim idem u teretanu, te programiram.

Koliko stranih jezika govorite:
Tečno razgovaram na engleskom i njemačkom jeziku, osnovnu komunikaciju mogu uspostaviti na arapskom, a turski jezik je u fazi učenja.

Gdje ste prvo čuli za Fondaciju “Izvor nade”:
Za fondaciju sam prvi put čuo u srednjoj školi od starijih učenika koji su trebali postati njen dio.

Zašto ste baš odabrali da živite u ovom studentskom domu:
Studentski dom “Izvor nade” je dom koji ispunjava sve kriterije jednog modernog studentskog doma koji studentima pruža sve što im je potrebno tokom njihovih studija, pa i više od toga. To je jedan razlog. Drugi razlog jeste različiti sadržaji programa samog doma, od sportskih I društvenih aktivnosti do  predavanja I seminara  o temama u koje bi trebali biti involvirani mladi ljudi u Bosni i Hercegovini i o kojima bi trebali znati mnogo kako bi u budućnosti mogli da budi uspješna karika u ovom lancu koje zovemo našom domovinom.

Šta biste promijenili u domu:
Zaista malo, međutim možda bi se moglo dodati više radnji koje se vežu za fizičku aktivnost kao što je teretana i sl.

Koja vam je ličnost uzor u BiH i zašto:
U Bosni i Hercegovini ima mnogo ličnosti koje svojim osobinama pokazuju kako bi se trebao organizovati i živiti jedan život i biti uzor generacijama iza njih, međutim lično nemam pojedinačnu osobu za koju mogu reći da je moj uzor. Pokušavam da od više osoba uzmem ono što je najbolje i da to implementiram u svoj život.

Koliko imate pravih prijatelja kojima želite isto kao i sebi:
Živimo u vremenu u kojem je pojam “pravi prijatelj” rijetkost. Materijalizam i poremećene vrijednosti su samo jedan od uzroka tome. Islamski princip što se tiče navedenog glasi da nam iman neće biti potpun ukoliko bratu muslimanu ne želimo ono što želimo sebi. Pokušavam raditi po ovome što se tiče svih ljudi, a što se tiče pravih prijatelja imam ih nekolicinu.

Gdje vidite budućnost mladih u BiH:
Do vladajućih institucija u Bosni i Hercegovini je hoće li mladi ostati u zemlji. Svi znamo kakva je situacija, besperspektivno stanje bez prilika za dokazivanjem je jedan razlog zašto mladi odlaze. To je samo jedan dio problema, drugi je da oni koji napuštaju zemlju su među najboljima u svojim strukama što još više otežava situaciju. Pitanje je teško za predviditi, ali se lično nadam situaciji koja je drugačija nego danas i da Bosna ne bude više u svjetskom vrhu “odliva mozaka”.

Koju ste zadnju knjigu pročitali i kada:
Zadnju knjiga koju sam pročitao je “Uzroci stagnacije muslimana” od Emira Arslana prije 10-ak dana.

Da li biste napustili BiH i zašto:
Sa sadašnjim razmišljanjem mislim da ne bi, pogotovo jer moja struka (komjuterske nauke, IT) ima perspektivu u Bosni i Hercegovini, kao jedno od deficitnih zanimanja u Bosni i Hercegovini. Međutim kada bi došao u tu situaciji ne znam kako bih odgovorio na pitanje.

Koje mjesto najviše volite:
Ovo je relativno pitanje koje zavisi od raspoloženja i situacije. Nemam neko omiljeno mjesto na kojem volim previše provoditi vrijeme.

Da znate da ćete sutra umrijeti šta biste danas uradili:
Srvha ljudskog postojanja je robovanje Bogu, tako da bi nam konačni cilj na ovom svijetu bio priprema za budući. Mislim da za jedan dan ne bih mogao mnogo da uradim da promjenim ono što sam radio cijeli život.

Gdje vidite sebe za 10 godina:
Za deset godina vidm se kao osobu koja je akademski obrazovana, sa zasnovanom porodicom, sa zaposlenjem koje će mi omogućiti da uložim novac u projekat osnivanja nečega što bi u budućnosti moglo da se izrodi u profitabilan biznis.

Šta biste na kraju poručili simpatizerima Fondacije “Izvor Nade”:
U Kur’anu se kaže da samo Allahu, poslaniku i muslimanima pripada ponos. Danas moramo da  promjenimo sebe kako bismo promjenili društvo i vratili muslimanima ponos s kojim su u Kur’anu opisani. Sami ne možemo promjeniti svijet, ali možemo makar promjeniti sebe, postepeno. Kada bi svi imali ovakvo razmišljanje onda bi ummet bio faktor koji odlučuje o pitanjima važnim za čitav svijet i promjenili bi svoju situaciju.

Iz kategorije izdvajamo

Tarik Ibrahimpašić: Pronaći strast

Tarik Ibrahimpašić je alumnista naše Fondacije, trenutno na doktorskom studiju iz oblasti hardverske sigurnosti (Hardware Security) na Tehničkom Univerzitetu u ...

11 Juna, 2021

Aldin Kovačević: Konstantna želja za napretkom!

Aldin Kovačević, stipendista i aktivista fondacije Izvor nade, za profesiju, bez dileme, odabrao IT. To mu je strast koju gaji ...

16 Februara, 2021
Halid i Fadil Merdic, stipendisti Fondacije Izvor nade

Braća Halid i Fadil Merdić, stipendisti Fondacije: Poticati sebe i druge na društveni aktivizam

  Braća Halid i Fadil Merdić iz Bihaća za svoj studentski put izabrali su studije u Sarajevu. Halid je trenutno student ...

15 Aprila, 2020