Unesite pojam vaše pretrage

Održana panel-diskusija na temu 'Mogu li mladi spasiti mlade: Vršnjačko mentorstvo u službi prevencije vršnjačkog nasilja'

“Mogu li mladi spasiti mlade: Vršnjačko mentorstvo u službi prevencije vršnjačkog nasilja” tema je to panel-diskusije održane danas, 26. maja 2021. godine u prostorijama “Hotel Hills”-a.
Događaj je organizirala fondacija za unapređenje obrazovanja i kulture “Izvor nade”, a učesnici diskusije su stručnjaci iz nevladinog sektora i obrazovanja.

  • Merjem Salihagić; pedagogica u fondaciji “Izvor nade”
  • Namik Hadžalić; menadžer nacionalnog programa pri OSCE-u
  • Katarina Vučković; projekt menadžerica, trenerica i mentorica pri Institutu za mlade KULT
  • Amir Hasanović; izvršni direktor udruženja “NARKO NE”
  • Đana Lončarica; psihologinja, psihoterapeutkinja, saradnica BHIDAPA
  • Nela Hukić; specijalistkinja iz oblasti zaštite djece i edukacije pri organizaciji “World Vision”
  • Haris Magrdžija; koordinator za mlade pri “Crvenom križu BiH”

Cilj ovog susreta je aktualizirati rješenje koje se promiče kroz aktivnosti rada s mladima (vršnjačka podrška) i to za problem koji je nažalost spontano vrlo aktuelan (vršnjačko nasilje). Cilj je da se iznesu iskustva i to šta sve osnaženi mladi mogu učiniti za svoje vršnjake, na koji način to utiče direktno na njih i kako svojim primjerom okolini, mijenjaju društvo.

Neophodna je koordinacija i saradnja: Ujedinjeni profesionalci i nevladin sektor mogu doći do kvalitetnih rješenja. Svi se suočavamo s ovim problemom, a kao zajednica kontinuirano trebamo jačati vještine i kapacitete djece da pregovaraju o mentorstvu i vršnjačkom nasilju. Uporedo moramo osmišljavati najadekvatnije načine kojim bismo odgovorili na takve potrebe.

Izuzetno je važno mijenjati paradigmu: od prepoznavanja slabosti i nedostataka pomjeriti se ka prepoznavanju potreba vršnjaka.
Usto, vršnjačko mentorstvo nije ograničeno na dobnu skupinu mladih. Mentorstvo je potrebno svakoj skupini, a može biti itekako koristan alat korišten i u vladinim institucijama.

 

Multisektorski pristup te horizontalna povezanost i vertikalina koordinacija mogu uveliko pomoći u potrazi za rješenjima i odgovoru na pitanje: kako od nasilnika napraviti prijatelja – dakle, povezanost porodice i lokalne zajednice, stručnjaka i medija te vladinih institucija.
Sesiju je moderirala Delila Bajrić, omladinska aktivistkinja i koordinatorica vršnjačkog mentorstva u fondaciji “Izvor nade”. Auditorijum, sačinjen od gostiju iz vladinih institucija, nevladinih organizacija, medija te privrednih subjekata, također su dali konstrukitvan doprinos diskusiji i zaključcima.

Sretni smo da smo bili domaćin uvaženim stručnjacima te da je ova diskusija potakla konstruktivna razmišljanja i zaključke o ovoj važnoj temi. Nadamo se i u budućnosti dati doprinos u potrazi za što kvalitetnijim rješenjima.

Iz kategorije izdvajamo

Literarno takmičenje - Moje životno obrazovanje

Pošalji rad Pozivaju se svi zainteresovani da se prijave na Konkurs za najbolji esej 2023. Pobjednicima obezbijeđene novčane nagrade. Dragi mladi ljubitelji ...

6 Februara, 2023

Ad Astra

Još jedno zimsko januarsko veče proteklo je u toploj i ugodnoj atmosferi Studentskog doma „Prof.dr. Fikret Hadžić“. Studentski tim karijernog ...

23 Januara, 2023

Uspješno održana Mini škola kodiranja

Imamo nove buduće Tech lidere, koji su ovog zimskog raspusta odlučili započeti kodiranje svog puta do uspjeha! Jer raspusti sa ...

17 Januara, 2023