Unesite pojam vaše pretrage

Održana panel-diskusija na temu 'Mogu li mladi spasiti mlade: Vršnjačko mentorstvo u službi prevencije vršnjačkog nasilja'

“Mogu li mladi spasiti mlade: Vršnjačko mentorstvo u službi prevencije vršnjačkog nasilja” tema je to panel-diskusije održane danas, 26. maja 2021. godine u prostorijama “Hotel Hills”-a.
Događaj je organizirala fondacija za unapređenje obrazovanja i kulture “Izvor nade”, a učesnici diskusije su stručnjaci iz nevladinog sektora i obrazovanja.

  • Merjem Salihagić; pedagogica u fondaciji “Izvor nade”
  • Namik Hadžalić; menadžer nacionalnog programa pri OSCE-u
  • Katarina Vučković; projekt menadžerica, trenerica i mentorica pri Institutu za mlade KULT
  • Amir Hasanović; izvršni direktor udruženja “NARKO NE”
  • Đana Lončarica; psihologinja, psihoterapeutkinja, saradnica BHIDAPA
  • Nela Hukić; specijalistkinja iz oblasti zaštite djece i edukacije pri organizaciji “World Vision”
  • Haris Magrdžija; koordinator za mlade pri “Crvenom križu BiH”

Cilj ovog susreta je aktualizirati rješenje koje se promiče kroz aktivnosti rada s mladima (vršnjačka podrška) i to za problem koji je nažalost spontano vrlo aktuelan (vršnjačko nasilje). Cilj je da se iznesu iskustva i to šta sve osnaženi mladi mogu učiniti za svoje vršnjake, na koji način to utiče direktno na njih i kako svojim primjerom okolini, mijenjaju društvo.

Neophodna je koordinacija i saradnja: Ujedinjeni profesionalci i nevladin sektor mogu doći do kvalitetnih rješenja. Svi se suočavamo s ovim problemom, a kao zajednica kontinuirano trebamo jačati vještine i kapacitete djece da pregovaraju o mentorstvu i vršnjačkom nasilju. Uporedo moramo osmišljavati najadekvatnije načine kojim bismo odgovorili na takve potrebe.

Izuzetno je važno mijenjati paradigmu: od prepoznavanja slabosti i nedostataka pomjeriti se ka prepoznavanju potreba vršnjaka.
Usto, vršnjačko mentorstvo nije ograničeno na dobnu skupinu mladih. Mentorstvo je potrebno svakoj skupini, a može biti itekako koristan alat korišten i u vladinim institucijama.

 

Multisektorski pristup te horizontalna povezanost i vertikalina koordinacija mogu uveliko pomoći u potrazi za rješenjima i odgovoru na pitanje: kako od nasilnika napraviti prijatelja – dakle, povezanost porodice i lokalne zajednice, stručnjaka i medija te vladinih institucija.
Sesiju je moderirala Delila Bajrić, omladinska aktivistkinja i koordinatorica vršnjačkog mentorstva u fondaciji “Izvor nade”. Auditorijum, sačinjen od gostiju iz vladinih institucija, nevladinih organizacija, medija te privrednih subjekata, također su dali konstrukitvan doprinos diskusiji i zaključcima.

Sretni smo da smo bili domaćin uvaženim stručnjacima te da je ova diskusija potakla konstruktivna razmišljanja i zaključke o ovoj važnoj temi. Nadamo se i u budućnosti dati doprinos u potrazi za što kvalitetnijim rješenjima.

Iz kategorije izdvajamo

Teen Talks - Vikend povjerenja

PRIJAVI ME Znamo, tempo u kojem živimo postao je prebrz za savladati sve što se od nas očekuje. A znamo li ...

13 Septembra, 2022

Privedena kraju Ljetna škola M.R.E.Ž.A. ‘22

Ponekad se svi nađemo u periodu, kada nam ponestane motivacije. I to je prirodan proces. Onaj, u kojem tražimo svoje ...

9 Augusta, 2022

Ljetna škola M.R.E.Ž.A.

Za savršeno jelo uvijek se traže savršeni recepti koji prave baš taj savršeni blend i balans oplemenjujućih okusa i kvalitetnih ...

14 Jula, 2022