Unesite pojam vaše pretrage

Osnaživanje mladih kroz pohvale i kritike

Modul Pohvale i kritike by Merjem S. - Mini-skola 2019_a

 

U sklopu posljednjeg modula Mini-škole neformalne edukacije o psihološkom zdravlju mladih “Pokreni, promijeni, ostvari“ mladi s područja Općine Ilidža učili su o pravilnom razumijevanju kritika i pohvala.

Edukatorica na posljednjem modulu bila je Merjem Salihagić, stručna savjetnica za odgojna pitanja u Fondaciji “Izvor nade“.

Cilj jedne od radionica u sklopu ovog modula bio je “osnažiti mlade da ne budu kvazisamopouzdani i fragilni već da budu sposobni steći pravo zdravo samopouzdanje“.

Mladi su naučili da vjera u sebe podrazumijeva vjerovanje u sebe i svoje sposobnosti i vjerovanje da mogu nešto ostvariti.

“Bitno je poznavati i prihvatiti sebe sa stvarima koje možemo i ne možemo uraditi.  Koliko aktivno sebe pitate: ‘Koliko ja sebe dobro poznajem?’. Kada poznajete sebe, u trenutku kada dođe do neuspjeha možete se vratiti na svoje samopozdanje. Zdravo samopozdanje bi tu imalo ulogu temelja kojem se vraćamo da znamo šta sve možemo i trebamo. Ono se učvršćuje svakim novim iskustvom. Naš razvoj nikad ne prestaje. Uvijek trebamo vjerovati u svoj napredak“, poručeno je mladima tokom radionice.

“Samopouzdanje se konstantno testira pohvalama i kritikama. Mladi bi se trebali čuvati lažnih pohvala kroz znanja o pravim vrijednostima njih samih. Po pitanju načina na koje upućujemo pohvale i kritike, mladima je rečeno da pohvalama i kritikama ne želimo uništiti jednu ličnost već da prvenstveno ciljamo na ponašanje. Zrela osoba zna razlikovati ličnost i ponašanje. S tim u vezi, treba izbjegavati: poređenje osobe sa drugima; ponižavanje cijele ličnosti; kritika može napraviti bolji rast nego pohvala ali je bitan senzibilitet s kojim je to izrečen. Ne postoji put do sreće, sam put je sreća. Ne čekajte na dane kada će se sve posložiti. Živite u sadašnjem trenutku“, kazano je tokom ovog modula.

“Kada smo pod utjecajem mišljenja drugih imamo potrebu da održimo pozitivnu sliku čak i kad mi pod njom nismo sretni. Mnoge nas prilike prođu jer nisu onakve kako smo ih zamislili. Kad dobijemo pohvalu i kritiku razmislimo od koga je dobijamo i zašto. Mudar čovjek profitira gdje god može. Neka vas ne gradi mišljenje neadekvatnih ljudi i njihove riječi. Uzmimo ono šta je za nas i šta ima dobro utemeljenje. Ne dopustite da vas neko ometa u rastu i da izgubite krila bez osnove. Svako je u procesu rasta. Ne trebamo presuditi, neko je možda u procesu, samo još nije uspio. Hvalite i kritikujte sa svrhom. Možda ćete promijeniti i kod drugih načine na koji to rade. Vi možete biti oni koji će motivirati druge i možete biti promjena“, kazala je Salihagić prilikom rada s mladima i time ih dodatno osnažila da se konstruktivno i racionalno odnose prema kritikama i pohvalama.

Ovim modulom završen je projekat “Mini-škole neformalne edukacije o psihološkom zdravlju mladih ‘Pokreni, promijeni, ostvari’“ namijenjen mladima s područja Općine Ilidža.

Završna svečanost ovog projekta, na kojoj će učesnicima biti dodijeljeni certifikati za učešće u projektu, održat će se 21. novembra, u 11 sati u prostorijama Studentskog doma “Prof. dr. Fikret Hadžić“ u Sarajevu.

 

 

 

Pohvale i kritike by Merjem S. - Mini-skola 2019_d
Pohvale i kritike by Merjem S. - Mini-skola 2019_c
Pohvale i kritike by Merjem S. - Mini-skola 2019_b
Pohvale i kritike by Merjem S. - Mini-skola 2019_d
Pohvale i kritike by Merjem S. - Mini-skola 2019_c
Pohvale i kritike by Merjem S. - Mini-skola 2019_b

Iz kategorije izdvajamo

Sulejman Abazovic, stipendista Fondacije Izvor nade, učesnik Akademije za politicke lidere BiH

Sulejman Abazović, stipendista Fondacije Izvor nade, pohađa Akademiju za političke lidere BiH

Sulejman Abazović, stipendista Fondacije za unapređenje obrazovanja i kulture “Izvor nade“ i student četvrte godine Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i ...

Decembar 6, 2019
Plakat za Dan otvorenih vrata Fondacije Izvor nade 2019.

NAJAVA: Dan otvorenih vrata Fondacije “Izvor nade“ 14. decembra 2019.

Fondacija za unapređenje obrazovanja i kulture “Izvor nade“ 14. decembra (subota) organizira Dan otvorenih vrata na kojem prisutne goste očekuje ...

Decembar 4, 2019

Imran Polovina boravio u studijskoj posjeti NATO štabu u Briselu

Imran Polovina, stipendista Fondacije "Izvor nade" i student Fakulteta  kriminalističkih nauka u Sarajevu, tokom mjeseca novembra boravio je u dvodnevnoj ...

Novembar 27, 2019