Unesite pojam vaše pretrage

Osnaživanje mladih kroz pohvale i kritike

Modul Pohvale i kritike by Merjem S. - Mini-skola 2019_a

 

U sklopu posljednjeg modula Mini-škole neformalne edukacije o psihološkom zdravlju mladih “Pokreni, promijeni, ostvari“ mladi s područja Općine Ilidža učili su o pravilnom razumijevanju kritika i pohvala.

Edukatorica na posljednjem modulu bila je Merjem Salihagić, stručna savjetnica za odgojna pitanja u Fondaciji “Izvor nade“.

Cilj jedne od radionica u sklopu ovog modula bio je “osnažiti mlade da ne budu kvazisamopouzdani i fragilni već da budu sposobni steći pravo zdravo samopouzdanje“.

Mladi su naučili da vjera u sebe podrazumijeva vjerovanje u sebe i svoje sposobnosti i vjerovanje da mogu nešto ostvariti.

“Bitno je poznavati i prihvatiti sebe sa stvarima koje možemo i ne možemo uraditi.  Koliko aktivno sebe pitate: ‘Koliko ja sebe dobro poznajem?’. Kada poznajete sebe, u trenutku kada dođe do neuspjeha možete se vratiti na svoje samopozdanje. Zdravo samopozdanje bi tu imalo ulogu temelja kojem se vraćamo da znamo šta sve možemo i trebamo. Ono se učvršćuje svakim novim iskustvom. Naš razvoj nikad ne prestaje. Uvijek trebamo vjerovati u svoj napredak“, poručeno je mladima tokom radionice.

“Samopouzdanje se konstantno testira pohvalama i kritikama. Mladi bi se trebali čuvati lažnih pohvala kroz znanja o pravim vrijednostima njih samih. Po pitanju načina na koje upućujemo pohvale i kritike, mladima je rečeno da pohvalama i kritikama ne želimo uništiti jednu ličnost već da prvenstveno ciljamo na ponašanje. Zrela osoba zna razlikovati ličnost i ponašanje. S tim u vezi, treba izbjegavati: poređenje osobe sa drugima; ponižavanje cijele ličnosti; kritika može napraviti bolji rast nego pohvala ali je bitan senzibilitet s kojim je to izrečen. Ne postoji put do sreće, sam put je sreća. Ne čekajte na dane kada će se sve posložiti. Živite u sadašnjem trenutku“, kazano je tokom ovog modula.

“Kada smo pod utjecajem mišljenja drugih imamo potrebu da održimo pozitivnu sliku čak i kad mi pod njom nismo sretni. Mnoge nas prilike prođu jer nisu onakve kako smo ih zamislili. Kad dobijemo pohvalu i kritiku razmislimo od koga je dobijamo i zašto. Mudar čovjek profitira gdje god može. Neka vas ne gradi mišljenje neadekvatnih ljudi i njihove riječi. Uzmimo ono šta je za nas i šta ima dobro utemeljenje. Ne dopustite da vas neko ometa u rastu i da izgubite krila bez osnove. Svako je u procesu rasta. Ne trebamo presuditi, neko je možda u procesu, samo još nije uspio. Hvalite i kritikujte sa svrhom. Možda ćete promijeniti i kod drugih načine na koji to rade. Vi možete biti oni koji će motivirati druge i možete biti promjena“, kazala je Salihagić prilikom rada s mladima i time ih dodatno osnažila da se konstruktivno i racionalno odnose prema kritikama i pohvalama.

Ovim modulom završen je projekat “Mini-škole neformalne edukacije o psihološkom zdravlju mladih ‘Pokreni, promijeni, ostvari’“ namijenjen mladima s područja Općine Ilidža.

Završna svečanost ovog projekta, na kojoj će učesnicima biti dodijeljeni certifikati za učešće u projektu, održat će se 21. novembra, u 11 sati u prostorijama Studentskog doma “Prof. dr. Fikret Hadžić“ u Sarajevu.

 

 

 

Pohvale i kritike by Merjem S. - Mini-skola 2019_d
Pohvale i kritike by Merjem S. - Mini-skola 2019_c
Pohvale i kritike by Merjem S. - Mini-skola 2019_b
Pohvale i kritike by Merjem S. - Mini-skola 2019_d
Pohvale i kritike by Merjem S. - Mini-skola 2019_c
Pohvale i kritike by Merjem S. - Mini-skola 2019_b

Iz kategorije izdvajamo

Treća godišnjica smrti prof.dr. Fikreta Hadžića

  Njegova borba na putu dobra, pravde, istine, napretka je trajala do zadnjeg dana njegovog života, i nije posustajao ni u ...

20 Jula, 2021

Progres gradnje kroz fotografije

U susret budućem izgledu doma. Pratite progres izgradnje.

21 Juna, 2021

Ciklus predavanja iz oblasti nauke i inžinjeringa

Nauka i obrazovanje predstavljaju veoma važnu sferu u životu mladih, te im je stoga potrebno posvetiti i više pažnje. Na ...

17 Juna, 2021