Unesite pojam vaše pretrage

Održan pripremni program o vršnjačkom mentorstvu

U prostorijama Fondacije Izvor nade, održan je pripremni program o vršnjačkom mentorstvu. Program, koji je obuhvatio dvije edukacije i mentorski intervju, imao je za cilj da aktivne volontere dodatno motiviše, edukuje i uvede u najintenzivnije volontiranje u Fondaciji Izvor nade, a to je vršnjačko mentorstvo ili sistem vršnjačke podrške.

17 volontera je apliciralo za sudjelovanje u vršnjačkom mentorstvu za narednu, 2021/22 godinu.

Prva edukacija je bila na temu “Volonterstvo kao odgovornost – Vršnjačko mentorstvo u Fondaciji Izvor nade”, koju je održala pedagogica Merjem Salihagić.

“Vršnjačka podrška je važan resurs za sve projekte i aktivnosti sa mladima, i mi se trudimo da je razvijamo i pomažemo svim potrebnim. Ove godine, program je zadobio još bolju organizaciju, a iznad svega, mi smo sretni zbog vrlo motiviranih i vrijednih volontera koji su uzeli učešće i pokazali entuzijazam da u okviru vršnjačkog mentorstva i angažmana još više razvijaju svoje kapacitete. Priča o odgovornosti se nikad ne završava i na njoj počiva naša misija, vizija i sve ono što Fondacija jeste i želi biti. Svjesno jačanje lične i društvene odgovornosti mladih je glavni cilj svakog volonterstva, tako i vršnjačkog mentorstva.”

Psihologinja Ozrenka Kadrić je održala drugu edukaciju o temi “Moji psihološki kapaciteti – samosvjesnost”. Ove dvije teme su strateški važne za uvođenje u spomenuti proces i temelj su svim budućim edukacijama.

“Na edukaciji smo pokušali istražiti koje su naše snage, koje su naše vještine, i koje su naše vrijednosti. Naime, jako je bitno da ulaskom u ulogu vršnjačkog edukatora osvijestimo naše psihološke kapacitete, koje resurse možemo ponuditi drugima, kao i šta nas zapravo pokreće u toj ulozi. Govorili smo i o našoj ličnoj odgovornosti i odgovornosti u odnosima, u kontekstu rada na sebi i procesu upoznavanja sebe.”

Dvoje dugogodišnjih i iskusnih vršnjačkih mentora Delila Bajrić i Damir Bešlija su održali individualne intervjue sa svim volonterima, te kroz važna pitanja o vršnjačkoj podršci,  spremnosti i situacionim izazovima, pružili svoje mentorstvo, prenijeli korisno iskustvo i ispitali potrebe i vještine budućih vršnjačkih mentora.

“Odziv mladih volontera na razgovor za poziciju vršnjačkog mentora zaista je ohrabrujući. Njihova revnost, organiziranost i profesionalni pristup dokazali su kako svi s pravom zaslužuju biti uključeni u rad Fondacije. Shodno tome, sretan sam što sve njih možemo na neki način uključiti u radni tim, bilo kao koordinatore timova i projekata ili pak vršnjačke mentore. Kroz razgovore i upitnike dobili smo uvid u stremljenja i želje ovih mladih ljudi, sa kojima Fondacija zasigurno ima svjetlu budućnost.”, istakao je Damir Bešlija.

Senida, studentica psihologije je podijelila svoje iskustvo:

“Program je bio izuzetno zanimljiv meni kao studentici psihologije i veoma lijepo organizovan. Podsjetila sam se i saznala mnogo korisnih informacija. Pored toga samo druženje i razgovor su osvježili atmosferu i pripremili nas za put koji je pred nama kao budućim vršnjačkim mentorima. Ovu priliku koristim da se zahvalim svima koji su doprinijeli na bilo koji način kompletnom događaju.”

Jusuf, student IT-a:

“Program koji je održan za vikend mi se jako dopao. Predavanje, diskusija i razgovor je bio jako produktivan za izgradnju nas samih u budućnosti. Atmosfera je bila jako dobra i zdrava, svi su uživali razmjenjujući mišljenja međusobno.”

 

Iz kategorije izdvajamo

KONKURS za dodjelu stipendija u akademskoj 2023/2024. godini

FONDACIJA “IZVOR NADE” SARAJEVOButmirska cesta 18d71000 SarajevoraspisujeKONKURSza prijem kandidata i dodjelu stipendija u akademskoj 2023/24. godiniFinansijska sredstva osigurava Fondacija “Izvor ...

18 Maja, 2023

Iftari '23 – Dijelimo nadu: Solidarnost i ljubav širom Bosne i Hercegovine, Turske i Sirije

U sklopu akcije "IFTARI '23 – DIJELIMO NADU", Fondacija "Izvor nade" je tokom svetog mjeseca Ramazana posjetila povratnička mjesta širom ...

21 Aprila, 2023

STEM Meetup Vol. 3

Studentski dom “Prof.dr. Fikret Hadžić” ponovo je bio mjesto gdje se slavi i razgovara o nauci. Treću godinu zaredom, okupljamo ...

22 Marta, 2023