Unesite pojam vaše pretrage

Ilidža STEM Day

STEM (Science, Technology, Engineering, Math) oblasti danas postaju vrlo popularne, te sve više uzimaju maha među mladima. Sve više studenata se odlučuje upravo za studij nauka iz navedenih oblasti, jer su iste veoma perspektivne u našoj zemlji i šire. Svjesni važnosti koju nauka ima u našim životima, u prostorijama studentskog doma “Prof. dr. Fikret Hadžić” svečano smo upriličili naučni događaj pod nazivom Ilidža STEM Day, u formatu mini-konferencije i ciklusa predavanja iz različitih oblasti nauke, od genetike do nauke o podacima (data science).

Ovo je drugi put da su naši aktivisti u suradnji sa Upravom Fondacije priredili događaj ovog tipa, a prvi put smo to upriličili u junu ove godine. Ovoga puta ovom događaju prisustvovali su aktivisti, stipendisti, alumnisti i predstavnici Upravnog odbora Fondacije, te mnogobrojni studenti lokalnih univerziteta i drugih fondacija i organizacija.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Ministry Of Programming (@ministryofprogramming)


Prisutnima su lekcije iz oblasti nauke i inžinjeringa održala četiri govornika na slijedeće teme:

1. Prof. dr. Adnan Novalić – Profesor arhitekture @International Burch University – Čovjek i životni prostor
2. Nedim Sladić – Mladi i poplularni meteorolog @Nova BH – Metode prognoziranja vremena: Kako do vremenske prognoze?
3. Anela Zorlak – genetička savjetnica i poduzetnica – Genetičko savjetovanje/testiranje-klinička primjena
4. Ena Žunić – Ćejvanović – Data Scientist @Ministry of Programming – Data Science i interdisciplinarnost: Od CERN-a do Genomike

Posebno nas raduje aktivna interakcija govornika sa publikom i interesovanje koje su studenti prikazali postavljajući niz pitanja svakom od predavača. Prisutni su također mogli uživati u prelijepim muzičkim izvedbma naših aktivistkinja Lejle Čehić i Iman Ahmić, koje su nas osvježile na pauzi između predavanja.

Nakon formalnog dijela događaja, prisutni su imali priliku kroz neformalan razgovor i zakusku upoznati se sa predavačima, ali i međusobno. Ovaj događaj upriličen je u organizaciji naših aktivista Nermina Đuzića, Ajdina Bajrića i Amile Buljine, Ispred studenata koji su učestvovali u organizaciji događaja donosimo izjavu naše aktivistkinje Amile Buljine:

“Prvenstveno bih željela da se zahvalim našim divnim predavačima koji su dali sve od sebe da predstave svoje teme u najboljem mogućem svjetlu. Kao jedan od organizatora ove konferencije sam posebno ponosna na tim volontera koji su bili tu kao ispomoć, kao i na kolege Ajdina i Nermina koji su radili sa mnom na organizaciji tokom prethodnih nekoliko sedmica. Pozitivne priče i osmijesi kojima smo svjedočili na ovom događaju su jedan od rezultata našeg rada i mi smo mnogo sretni što smo ispunili očekivanja publike kao i onih koji su nas pratili online preko društvenih mreža”.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Fondacija Izvor nade (@izvornade)

Također donosimo i izjavu jedne od predavačica, Ene Žunić-Ćejvanović:

“Zahvaljujem organizatorima na pozivu i jako lijepoj organizaciji samog događaja. Počašćena sam da budem jedna od govornica, te što sam imala priliku biti u društvu uspješnih i inspirativnih individua. Publika je bila zainteresovana i zadovoljna sam njihovim pitanjima i odgovorima tokom i poslije moje prezentacije. Nadam se da ćemo i u budućnosti sarađivati”.

Zahvaljujemo se našim vrijednim aktivistima koji su pomogli u realizaciji ovog jedinstvenog događaja. Zaista smo ponosni što možemo pružiti podršku i priliku za edukaciju mladima, te potporu njihovom entuzijazmu i idejama. Također se zahvaljujemo predavačima koji su sa publikom podijelili svoje znanje i iskustvo.

Iz kategorije izdvajamo

KONKURS za dodjelu stipendija u akademskoj 2023/2024. godini

FONDACIJA “IZVOR NADE” SARAJEVOButmirska cesta 18d71000 SarajevoraspisujeKONKURSza prijem kandidata i dodjelu stipendija u akademskoj 2023/24. godiniFinansijska sredstva osigurava Fondacija “Izvor ...

18 Maja, 2023

Iftari '23 – Dijelimo nadu: Solidarnost i ljubav širom Bosne i Hercegovine, Turske i Sirije

U sklopu akcije "IFTARI '23 – DIJELIMO NADU", Fondacija "Izvor nade" je tokom svetog mjeseca Ramazana posjetila povratnička mjesta širom ...

21 Aprila, 2023

STEM Meetup Vol. 3

Studentski dom “Prof.dr. Fikret Hadžić” ponovo je bio mjesto gdje se slavi i razgovara o nauci. Treću godinu zaredom, okupljamo ...

22 Marta, 2023