Unesite pojam vaše pretrage

Fondacija “Izvor nade“ dodijelila 240 studentskih stipendija

Svecano potpisivanje ugovora o stipendiranju, Fondacija Izvor nade, 5. oktobar 2016.
Svecano potpisivanje ugovora o stipendiranju, Fondacija Izvor nade, 5. oktobar 2016.
Foto: Fondacija “Izvor nade”

Fondacija za unapređenje obrazovanja i kulture “Izvor nade“ večeras je u prostorijama Studentskog doma održala svečani prijem za studente koje planira stipendirati u narednoj akademskoj godini.

Misija ove Fondacije, koja zauzima značajno mjesto na obrazovnom planu Bosne i Hercegovine, jeste pomoći studentima i unaprijediti obrazovanje u Bosni i Hercegovini.

Raduje činjenica da Fondacija iz godine u godinu bilježi povećanje broja dodijeljenih stipendija. Tako je ove godine dodijeljeno šezdeset stipendija više u odnosu na prethodnu godinu.

Razlog povećanja broja stipendija je kvalitetna povezanost stipenditora i domaćih privrednika, koji su u novom rukovodstvu prepoznali provjerene kadrove koji svojim znanjima mogu poboljšati i unaprijediti obrazovanje u BiH.

 

Agetović: Cilj je obezbijediti što bolje uslove studiranja

Direktor Fondacije “Izvor nade“, Tarik Agetović, kazao je da se radi o iznosima stipendija od 50 do 250 KM.

On je pozvao studente da iskoriste sve resurse koje im Fondacija pruža, te da svojim znanjem i vještinama doprinesu boljem i kvalitetnijem napretku bh. društva.

“Želja i cilj nam je da mladim perspektivnim studentima i studenticama obezbijedimo što bolje uslove za studiranje i napredak. Svjesni smo činjenice da za kvalitetno obrazovanje i rezultate trebaju i dobri uslovi.

Svjesni smo da ima još toga što se može unaprijediti i popraviti, zato vas molim da svojim sugestijama, prijedlozima i kritikama pomognete naš rad. Nemojte zaboraviti činjenicu da ova Fondacija postoji radi vas“, poručio je Agetović studentima.

Studentima se obratio i Senad Sefić, predsjednik Upravnog odbora Fondacije. On je studentima poželio sretnu i uspješnu akademsku godinu uz želju da kao stipendisti Fondacije “prije svega postanu dobri ljudi“ i dodao kako studenti ne smiju sebi dozvoliti da razmišljaju o odustajanju od studija.

“Studij je nešto minimalno što se od vas očekuje. Vjerujem da ćete ispuniti vaše postavljene ciljeve. Na tom putu iskoristite pomoć koju vam Fondacija pruža“, kazao je Sefić u obraćanju studentima.

 

Poturak: Uspjeh je ako možemo biti primjer na svakom mjestu

Studentima se obratio i profesor Mersid Poturak, koji  je za vrijeme studiranja na Univerzitetu u Sarajevu bio stipendista Fondacije “Izvor nade“.

On je uporedio vrijeme u kojem je on studirao i uslove koji su tada bili na raspolaganju studentima.

“Ono što vi imate danas rijetko ćete gdje naći. Ovi uslovi, koje bi svaki student poželio, nisu ni izbliza slični onima koje sam ja kao student imao priliku gledati. Uspjeh je ako možemo biti primjer na svakom mjestu, u svojoj sredini, ulici, društvu“, kazao je Poturak.

Tokom svečenosti ugovori su potpisani s nekoliko studenata s različitih fakulteta u Sarajevu.

Priliku da potpiše ugovor imao je i Nudžejm Pašić iz Busovače. On je izrazio zahvalnost rukovodstvu  Fondacije na dodijeljenoj stipendiji i prijemu u Studentski dom “Izvor nade“ u kojem će boraviti u novoj akademskoj godini.

“Prije svega veliko mi je zadovoljstvo biti dio cijele priče Fondacije “Izvor nade“ i zaista je stipendija koju mi je Fondacija ponudila dala vjetar u leđa i ogroman moral za postizanje što većih uspjeha tokom ove akademske godine“, kaže student prve godine Međunarodnih odnosa i evropskih studija na Burch univerzitetu.

 

Sajma Gledo i Emina Bekto: Stipendije će olakšati studiranje u Sarajevu

Jedna od studentica čije će studiranje podržati Fondacija “Izvor nade” je i Sajma Gledo. Ona kaže kako će stipendija olakšati studiranje u glavnom gradu naše zemlje.

“Studentski uslovi u našoj državi nisu na visokom nivou. Zbog toga sam zahvalna Fondaciji koja mi je pružila priliku da budem njihov stipendista. Na ovaj način Fondacija je obezbijedila sve potrebne uslove dostojne jednog studenta“, kaže Gledo, studentica prve godine Mašinskog fakulteta u Sarajevu.

Sličnog je mišljenja i njena kolegica s istog fakulteta, Emina Bekto.

“Stipendija koju sam dobila će znatno pomoći u mom daljnjem školovanju te mi  dati motivaciju da nastavim onako uspješno kako je bilo do sada. Nadam se da ću ispuniti svoja, kao i očekivanja ljudi koji su dali stipendiju, te da će i oni biti ponosni što sam dio ove organizacije“, kazala je Bekto, studentica Mašinskog fakulteta u Sarajevu.

Fondacija “Izvor nade“ će s potpisanim ugovorima do kraja sedmice zaokružiti broj potpisanih stipendija na 293 u ovoj akademskoj godini što svakako predstavlja značajnu podršku obrazovanju u BiH.

Kakva je atmosfera vladala na večerašnjem svečanom druženju, pogledajte u našoj fotogaleriji.

[URIS id=2345]

 

Iz kategorije izdvajamo

KONKURS za dodjelu stipendija u akademskoj 2023/2024. godini

FONDACIJA “IZVOR NADE” SARAJEVOButmirska cesta 18d71000 SarajevoraspisujeKONKURSza prijem kandidata i dodjelu stipendija u akademskoj 2023/24. godiniFinansijska sredstva osigurava Fondacija “Izvor ...

18 Maja, 2023

Iftari '23 – Dijelimo nadu: Solidarnost i ljubav širom Bosne i Hercegovine, Turske i Sirije

U sklopu akcije "IFTARI '23 – DIJELIMO NADU", Fondacija "Izvor nade" je tokom svetog mjeseca Ramazana posjetila povratnička mjesta širom ...

21 Aprila, 2023

STEM Meetup Vol. 3

Studentski dom “Prof.dr. Fikret Hadžić” ponovo je bio mjesto gdje se slavi i razgovara o nauci. Treću godinu zaredom, okupljamo ...

22 Marta, 2023