Unesite pojam vaše pretrage

Braća Halid i Fadil Merdić, stipendisti Fondacije: Poticati sebe i druge na društveni aktivizam

Halid i Fadil Merdic, stipendisti Fondacije Izvor nade

 

Braća Halid i Fadil Merdić iz Bihaća za svoj studentski put izabrali su studije u Sarajevu. Halid je trenutno student druge godine Fakulteta za prirodne i matematičke nauke na Internacionalnom univerzitetu Sarajevo dok je Fadil prva godina Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Tri stotine kilometara udaljeni od rodnog Bihaća za smještaj su izabrali Studentski dom “Prof. dr. Fikret Hadžić“ u Sarajevu te su kao stipendisti Fondacije “Izvor nade“ uključeni u volonterski i mentorski program u čijoj realizaciji svojim angažmanom potiču i druge mlade da daju svoj doprinos.

 

Recite nam nešto više o sebi?

Halid: Zovem se Halid Merdić. Dolazim iz Bihaća i student sam na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu na fakultetu prirodnih i matematičkih nauka.

Fadil: Završio sam Medresu “Džemaludin Čaušević“ u Cazinu u kojoj sam bio i učenik generacije. Trenutno studiram na Fakultetu kriminalistike, kriminologije i sigurosnih studija u Sarajevu, Odsjek upravljanje u kriznim situacijama.

 

Zbog čega ste odlučili za studije u Sarajevu?

Halid: Nakon srednje škole dosta sam razmišljao šta da upišem a da imam neku budućnost u svojoj domovini te vođen tom mišlju sam se odlučio za IT. Odlučio sam se za smjer računarske nauke i inžinjering.

Fadil: Odlučio sam upisati Fakultet kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija iz razloga što je blizak poslu kojeg moj otac obavlja a to je vojnička misija. Oduvijek su me privlačile fizičke aktivnosti, taktičke misije i slično.

 

Koju oblast posebno cijenite i izučavate tokom vašeg studija?

Halid: Pošto je moj fakultet prirodnih i tehničkih nauka susrećem se s nekim predmetima koji mi nisu uža struka ali definitivno mi mogu poslužiti u budućnosti ali opet više volim predmete koji podrazumijevaju programiranje. Volio bih da se steknem barem neke osnove iz AI ali i iz robotike. To dvoje me naročito zanimaju.

Fadil: Tokom studiranja nadam se da ću usavršiti korištenje oružja i razumijeti kako funkcioniše sistem sigurnosti ne samo u Bosni već i šire.

 

Stipendisti ste Fondacije Izvor nade? Koje su, po vašem mišljenju, prednosti mentorskog i volonterskog programa Fondacije?

Halid: Ove godine sam uključen u mentorski program Fondacije. Prednosti koje kao mentori ostvarujemo jesu i sastanci sa stručnim osobljem koje nas edukuju tako da razvijamo svoje lične kapacitete ali i da svojim primjerom podstaknemo ostale iz naše okoline da budu što bolje verzije samih sebe.

Fadil: Stipendista sam Fondacije Izvor nade i s takvim statusom olakšano mi je studiranje u Sarajevu. Cijenim istaći da su uslovi u domu odlični. Zadovoljan sam,  primarno čistoćom a zatim odnosom uposlenika Fondacije i Studentskog doma sa studentima i stipendistima.

 

Koji su planovi za budućnost?

Halid: Nakon završenog fakulteta planiram da se zaposlim i da upišem master studij, ako Bog da. To mi je trenutno plan pa ćemo vidjeti.

Fadil: Trenutno su mi planovi da se zaposlim dok studiram kako bih sam sebe finansirao tokom čitavog trajanja studija a zatim uz Božiju pomoć pronaći zaposlenje u struci.

 

Koji je vaš životni moto?

Halid: Moj životni moto je dio 105. ajeta sure Et-Tewbe:“Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici…”

Fadil: Moj životni moto je “Budi ono što jesi“.

 

Koju biste poruku uputili mladima u našoj zemlji?

Halid: Moja poruka mladima u našoj zemlji je da ostanu i probaju nešto postići ovdje, da se ne predavaju odmah i da ne odustaju kad i ne bude baš lahko. U našoj zemlji nije sve divno, krasno i bajno ali vrijedi ostati i probati nešto pozitivno napraviti. Ima dosta svijetlih i dobrih primjera ali oni nažalost ne dođu do izražaja jer je medijski sadržaj pretrpan negativnim stvarima. Na nama mladima je da se potrudimo da to promijenimo. Zajedno. Pojedinac ne može ništa sam ili vrlo malo. Nadam se da će se stanje u našoj državi znatno popraviti u skorije vrijeme i da će se sva omladina koja je napustila našu nam jedinu domovinu vratiti u nju i pomoći nam da kopiramo uspješne sisteme iz kojih su došli.

Fadil: Poruka za mlade u našoj državi bi bila da nikad ne odustaju od svojih snova. Da su sve prepreke samo u njihovim glavama te da ako vjeruju u sebe i oslone se na Boga rezultat će sam po sebi doći.

 

Halide, potražnja za programerima je izuzetno velika, čak i u studentskim krugovima?

Pošto je ovo relativno mlada oblast i u dobu smo gdje čovjek zavisi od tehnologije dosta je prilika za zapošljavanje i napredovanje jer se čovjek svakodnevno susreće s novim problemima koje mora riješiti. Koliko je ova oblast mlada i nepopunjena govori i sama činjenica da i studenti koji se pokažu kao voljni da uče i rade mogu sebi obezbjediti mjesto u nekoj od firmi ili da rade za sebe.

 

Fadile, već nekoliko godina trenirate karate. Nosilac ste crnog pojasa te učesnik značajnih takmičenja?

Crni pojas i 5. mjesto na Balkanskom prvenstvu mi jako puno znače prvenstveno što sam predstavljao i branio boje naše države. Smatram da je vrlo bitno i važno da se mladi bave sportom, da moraju biti fizički sposobni za sve prepreke koje ih čekaju.

Oni koji su imali priliku braniti boje svoje države znaju kakav je to osjećaj. Takvi osjećaji se teško mogu opisati riječima. Osjećaj kada prisutna publika u sali uzvikuje vaše ime, bodri vas, pa i kad izgubite, opet su uz vas je prosto neopisiv doživljaj i osjećaj.

Prije nekoliko mjeseci počeo sam s treniranjem brazilske jiu-jitse koja se nametnula kao hobi dok svoje dodatno slobodno vrijeme ispunjavam čitanjem knjiga i dodatnom usavršavanju engleskog jezika.

Također, radim i na jednom individualnom projektu ali o rezultatima navedenog govorit ćemo kad se ispune određeni uslovi.

Iz kategorije izdvajamo

Tarik Ibrahimpašić: Pronaći strast

Tarik Ibrahimpašić je alumnista naše Fondacije, trenutno na doktorskom studiju iz oblasti hardverske sigurnosti (Hardware Security) na Tehničkom Univerzitetu u ...

11 Juna, 2021

Aldin Kovačević: Konstantna želja za napretkom!

Aldin Kovačević, stipendista i aktivista fondacije Izvor nade, za profesiju, bez dileme, odabrao IT. To mu je strast koju gaji ...

16 Februara, 2021
Selma Turcinovic, stipendistica Fondacije Izvor nade

Selma Turčinović, stipendistica Fondacije “Izvor nade“: Uspjeh nije novac, uspjeh su djela

Selma Turčinović, stipendistica Fondacije “Izvor nade“ godinama već aktivno radi u nevladinom sektoru. Srednjoškolsku ljubav prema sistemima i upravljanjima krunisala ...

3 Februara, 2020