Unesite pojam vaše pretrage

Bosanska naučna olimpijada u partnerstvu s Fondacijom "Izvor nade"

BSO-Olympiad

Ceremonija otvaranja Bosanske naučne olimpijade, naučno-srednjoškolsko takmičenje, bit će održana 9. aprila sa početkom u 10:00h. Nosilac projekta je Fondacija “Izvor nade” Sarajevo, a partner u realizaciji Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Organizator je Internacionalni Burč univerzitet (IBU).
Ova olimpijada je najveće naučno-srednjoškolsko takmičenje u Bosni i Hercegovini na kojem se učenici takmiče u četiri kategorije: inženjering, web dizajn, okoliš i imam ideju. Ovaj projekat je prilika za mlade da stiču nove kompetencije i razvijaju svoje ideje.
Takmičenje se organizira s ciljem stipendiranja nadarenih učenika, razvijanja svijesti učenika o nauci i naučnom radu, povezivanja učesnika Olimpijade s realnim sektorom, razvijanja koncepta društvenog aktivizma među učenicima srednjih škola, razmjene ideja između učesnika Olimpijade, te izgradnje pozitivnih vrijednosti u zdravom okruženju.
 Na prošlogodišnjoj Olimpijadi bilo je ukupno 175 prijavljenih projekata, od kojih je komisija za zvaničnu selekciju izabrala 103. Odabrani projekti prezentirani su stručnom žiriju tokom dvodnevnog takmičenja na Burč univerzitetu.
Ove godine Olimpijada će biti organizovana peti put, a bit će prezentovano ”Top 100” projekata, odnosno 25 projekata po kategoriji.
Dosadašnja izdanja olimpijade održavana su pod službenim imenom “Burč projekt olimpijada”. S obzirom na to da su ovogodišnji partneri u realizaciji Olimpijade Ambasada Sjedinjenih Američkih Država kao i Fondacija “Izvor nade”, upravni odbor Olimpijade donio je odluku o preimenovanju ovogodišnjeg takmičenja u “Bosanska naučna olimpijada”.
Ova olimpijada  je platforma putem koje učenici srednjih škola mogu prezentovati svoje projekte, te zavisno od plasmana ostvariti stipendije za nastavak školovanja na Burč univerzitetu. Prvoplasirani osvaja punu stipendiju u iznosu 21.000 KM, kojom su pokriveni troškovi dodiplomskog studija na Burč univerzitetu, drugoplasirani osvaja 75 posto stipendije, odnosno 15.750 KM, a trećeplasirani 50 posto stipendije, odnosno 10.500 KM.
Također,Fondacija “Izvor nade” će dodijeliti prvoplasiranim takmičarima punu godišnju stipendiju za smještaj u našem Studentskom domu u iznosu od 2.500 KM za sve četiri kategorije. Drugoplasirani kandidati će ostvariti popust od 50 %, a  trećeplasirani 30 %.
Osim pomenutih stipendija, Fondacija “Izvor nade” će dodijeliti i posebnu nagradu za svaku kategoriju u iznosu od po 200 KM.
Osim pomenutih nagrada pobjednicima će biti uručene medalje, certifikati ali i novčane nagrada kako za njih tako i za mentore.

Iz kategorije izdvajamo

Dodjela plakete prof. dr. Dzemalu Hadzismajlovicu, 16.5.2019., Fondacija Izvor nade

Prof. dr. Džemal Hadžismajlović proglašen za počasnog člana Fondacije “Izvor nade“

Upravni odbor Fondacije za unapređenje obrazovanja i kulture “Izvor nade“ proglasio je za počasnog člana prof. dr. Džemala Hadžismajlovića. Njemu je ...

Maj 17, 2019

Održano predavanje o najčešćim greškama u roditeljstvu

   Fondacija za unapređenje obrazovanja i kulture “Izvor nade“ organizirala je sinoć u istoimenom studentskom domu predavanje “Najčešće greške roditeljstva“ s ...

April 12, 2019

Najava predavanja: Najčešće greške roditeljstva (Kako zaista voljeti svog tinejdžera?)

Fondacija za unapređenje obrazovanja i kulture "Izvor nade" organizira predavanje o vrlo akutelnoj temi a ista se tiče odgoja i komunikacije ...

April 5, 2019