Unesite pojam vaše pretrage

“Bosanska ljetna škola“ pokazatelj da djeci treba kvalitetnija povezanost dijaspore i domovine

[layerslider id=”29″]
Svečanim okupljanjem polaznika “Bosanske ljetne škole“ koja je ove godine prvi put okupila djecu iz dijaspore i naše zemlje završeno je desetodnevno druženje pod nazivom “Putujući upoznajmo domovinu“.

Škola je okupila djecu iz dijaspore i Bosne i Hercegovine a glavni cilj druženja bio je da djeca kroz obilazak različitih lokacija nauče nešto novo o zemlji iz koje potiču oni ili njihovi roditelji.

Organizator prve “Bosanske ljetne škole“ bila je Fondacija “Izvor nade“  u saradnji s Rijasetom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Odjelom za vanjske poslove i dijasporu.

Okupljenim roditeljima u ime organizatora se obratio Tarik Agetović, aktivista Fondacije “Izvor nade“ koji je naglasio značaj okupljanja i organiziranja projekata kao što je “Bosanska ljetna škola“.

“Vrlo je značajno da se naša omadina druži i upoznaje. Na nama je da se potrudimo i olakšamo im načine upoznavanja. Jedan od resursa koji im stoji na raspolaganju je i Studentski dom ‘Izvor nade’ u kojem su djeca provela određeno vrijeme“ , naglasio je Agetović.

 

Jugo: Fondacija “Izvor nade“ bila je vrlo dobar partner u projektu

Muhamed Jugo, predstavnik Ureda za vanjske poslove i dijasporu pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH istakao je da su džemati u dijaspori važna spona s maticom i da treba njegovati i uspostavljati što bolje odnose na relaciji dijaspora – domovina.

“Rad našeg Ureda prioritetno se odnosi na rad s omladinom koja živi u BiH i dijaspori. Fondacija “Izvor nade“ bila je vrlo dobar partner u ovom projektu i nadamo se saradnji i na budućim projektima“, naglasio je Jugo u svom obraćanju djeci i roditeljima te dodao kako se nada da će roditelji postati ambasadori netom završenog projekta.

“Sam reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović stavlja omladinu kao prioritet i poklanja značajnu pažnju mladima. Ovo nam treba biti prvi prioritet. Na ovo ne treba ni štedjeti ni vrijeme ni novac“, naglasio je Jugo i dodao da će sve sugestije biti prenijete nadležnim tijelima u Rijasetu IZ BiH.

Roditelji su izrazili zahvalnost na brizi oko djece i aktivnostima koje je poduzela Fondacija u saradnji s Rijasetom IZ BiH.

Istaknut je značaj organiziranja sličnih projekata s naglaskom na pravovremeno promoviranje aktivnosti oko sličnih projekata.

“Našoj djeci je potrebno bolje upoznavanje s kulturom, tradicijom, sevdalinkom. Važno je da ljudi u dijaspori na vrijeme budu upoznati sa ovim projektima koji su fantastični“, naglasili su roditelji u razgovoru s Jugom te pohvalili kooordinatore “Bosanske ljetne škole“ Faruka Ćidića, Hasiba Gabeljića i Eldina Nišića.  

Sead Kerić, roditelj djeteta iz Danske, oduševljen je pristupom koji su pokazali u Fondaciji “Izvor nade“.

“Teško je povjerovati da ima neko ko ima i hoće da vodi računa o ovome. Važno je da djeca pričaju svojim vršnjacima o tome šta su, kako im je bilo i šta su sve obišli tokom raspusta“, kazao je Kerić.

Duranović: U Srebrenici sam zapamtio broj 8372.

Said Duranović, jedan je od trojice braće Duranovića koji su raspust proveli u “Bosanskoj ljetnoj školi“.

“Bilo je super  tokom čitavog kampa. Mene su posebno oduševile Terme i paintball. Upoznao sam nove i dobre prijatelje. Bili smo u Srebrenici, u Potočarima. Zbog kiše nismo išli u Jajce i Tunel spasa. Preporučio bih svojim vršnjacima da se obavezno odazovu ovakvom kampu“, kazao je jedanaestogodišnji Said Duranović.

Saidova braća, devetogodišnji Faris i sedmogodišnji Vedad, također su oduševljeni dešavanjima na “Bosanskoj ljetnoj školi“.

“U Srebrenici sam zapamtio broj 8372. U Mostaru smo vidjeli Stari most i skakača koji je htio skočiti u rijeku“, prepričava svoje impresije mladi Faris.

Njihovi roditelji, Aida i Zijo Duranović, već razmišljaju o povratku u domovinu iako decenijama žive u Švicarskoj.

“Ovakve projekte potrebno je predstaviti našoj omladini u dijaspori. Bitno je roditeljima dostaviti pravu informaciju kako bi na vrijeme organizirala posjete svoje djece sličnim kampovima i druženjima“, kazala je Aida Duranović, majka Saida, Farisa i Vedada.

Tarik Agetović i Muhamed Jugo, u ime domaćina, Fondacije “Izvor nade“ i Ureda za vanjske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, djeci su uručili prigodne poklone i medalje za iskazane vještine na sportskim terenima.  Prigodno druženje završeno je zajedničkim fotografisanjem učesnika “Bosanske ljetne škole“, roditelja i djece.

Iz kategorije izdvajamo

Progres gradnje kroz fotografije

U susret budućem izgledu doma. Pratite progres izgradnje.

12 Septembra, 2021

Treća godišnjica smrti prof.dr. Fikreta Hadžića

  Njegova borba na putu dobra, pravde, istine, napretka je trajala do zadnjeg dana njegovog života, i nije posustajao ni u ...

20 Jula, 2021

Ciklus predavanja iz oblasti nauke i inžinjeringa

Nauka i obrazovanje predstavljaju veoma važnu sferu u životu mladih, te im je stoga potrebno posvetiti i više pažnje. Na ...

17 Juna, 2021