Unesite pojam vaše pretrage

Ajdin Muharemović: Vrsni matematičar s prosjekom ocjena 9,8 na Prirodno-matematičkom fakultetu Sarajevo

Ajdin Muharemovic, Fondacija Izvor nade

 

Ajdin Muharemović vrsni je matematičar s prosjekom ocjena 9,8 i student Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu. Stipendista je Fondacije “Izvor nade“ koji  svojim angažmanom pokušava pomoći mladima. Ajdin uživa u teoriji izračunljivosti, analizi i optimizaciji algoritama.

U intervjuu za oficijelnu stranicu Fondacije “Izvor nade“ govori o brojevima, značaju matematike i drugim temama.

 

Ko je, za one koji ne znaju, Ajdin Muharemović?

Rođen sam i odrastao u Zenici, gdje sam završio Osnovnu školu Hamza Humo i Međunarodnu srednju školu. Trenutno studiram teorijsku kompjutersku nauku na Odsjeku za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.

 

Svoje vrijeme posvetili ste brojevima. Šta za vas predstavlja matematika?

Moglo bi se reći da matematika predstavlja način na koji shvatamo i objašnjavamo ono što vidimo, na neki način to je jezik kojim se koristi svaka druga nauka kada pokušava objasniti svijet.

 

Kada ste otkrili ljubav prema matematici?

Ljubav prema matematici sam otkrio još u osnovnoj školi kada sam i prvi put shvatio da je to nešto čime bih se volio baviti.

 

Možete li pobliže objasniti koju vrstu matematike studirate?

Ja sam student Odsjeka za matematiku na smjeru koji se zove Teorijska kompjuterska nauka. Kako sam naziv predviđa, mi se, za razliku od ostalih čistih matematičkih smjerova na odsjeku, bavimo i informatikom, konkretno programiranjem. Najviše nas zanima dio u kojem se te dvije oblasti susreću, tako da se pored čiste matematike i programiranja bavimo i teorijom izračunljivosti, analizom i optimizacijom algoritama i sl.

 

Zbog čega, po Vašem mišljenju, učenici obično imaju strah od matematike? Koje biste im savjete uputili u cilju otklanjanja straha od matematike?

Obično učenici imaju strah od matematike jer je matematika rigorozna, i u njoj nisu dozvoljene ni najmanje pogreške ili nejasnoće, što po mnogome ne odgovara načinu na koji smo inače navikli da gledamo na svijet.

 

Student ste s prosjekom ocjena 9,8? Kako opisati uloženi trud u navedeni prosjek?

U pitanju je redovno izvršavanje obaveza, upornost i malo sreće.

 

Gdje sebe vidite nakon završenog studija?

Radeći matematiku, možda u nekoj programerskoj firmi.

 

Stipendista ste Fondacije “Izvor nade”? Kako biste opisali saradnju koju imate s Fondacijom?

Od Fondacije imam akademsku i životnu podršku, kako kroz sam smještaj tako i u mnogome drugom. Kroz volonterske aktivnosti pokušavam opravdati ukazano povjerenje.

Iz kategorije izdvajamo

Tarik Ibrahimpašić: Pronaći strast

Tarik Ibrahimpašić je alumnista naše Fondacije, trenutno na doktorskom studiju iz oblasti hardverske sigurnosti (Hardware Security) na Tehničkom Univerzitetu u ...

11 Juna, 2021

Aldin Kovačević: Konstantna želja za napretkom!

Aldin Kovačević, stipendista i aktivista fondacije Izvor nade, za profesiju, bez dileme, odabrao IT. To mu je strast koju gaji ...

16 Februara, 2021
Halid i Fadil Merdic, stipendisti Fondacije Izvor nade

Braća Halid i Fadil Merdić, stipendisti Fondacije: Poticati sebe i druge na društveni aktivizam

  Braća Halid i Fadil Merdić iz Bihaća za svoj studentski put izabrali su studije u Sarajevu. Halid je trenutno student ...

15 Aprila, 2020