Unesite pojam vaše pretrage

Uspješno završena “Mini-škola neformalne edukacije i profesionalne orijentacije“

Mini-skola neformalne edukacije i profesionalne orijentacije, Fondacija Izvor nade

Mini-skola neformalne edukacije i profesionalne orijentacije, Fondacija Izvor nade

Danas je u organizaciji Fondacije “Izvor nade“ organizirana završna svečanost projekta “Mini-škola neformalne edukacije i profesionalne orijentacije“. Na svečanosti su uručene zahvalnice i certifikati te ukratko prezentirani rezultati projekta.

Današnjem događaju prisustvovali su predstavnici škola u kojima je realiziran projekat, Četvrta gimnazija Sarajevo, Gimnazija Dobrinja, Srednjoškolski centar Vogošća, Srednjoškolski centar Hadžići. Pored predstavnika škola, događaju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, Općine Ilidža i Asocijacije srednjoškolaca Bosne i Hercegovine.

Kemal Nedžibović, koordinator projekta, obratio se prisutnima i zahvalio na saradnji koju su navedene institucije pružile. Svoje obraćanje je iskoristio da pošalje poruku mladim ljudima.
“Znanje je jedino bogatstvo koje vam niko ne može uzeti“, poručio je Nedžibović okupljenim srednjoškolcima na završnici projekta.

Vera Bičakčić pristunima se obratila u ime Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo. Bičakčić je čestitala projektnom timu Fondacije “Izvor nade“ na realizaciji projekta te izrazila zadovoljstvo činjenicom da su projekat realizirali mladi.

Haris Gudić, savjetnik načelnika Općine Ilidža, u svom obraćanju naglasio je značaj cjeloživotnog učenja te uputio čestitke na realizaciji projekta.

Podršku realizaciji ovog značajnog projekta dala je i Asocijacija srednjoškolaca Bosne i Hercegovine. Una Aginčić, predstavnica Asocijacije srednjoškolaca Bosne i Hercegovine, zahvalila se Fondaciji na uspješno okončanom projektu te kazala “kako je bilo zadovoljstvo bilo sarađivati s projektnim timom Fondacije na ovom projektu“.

Tarik Agetović, direktor Fondacije “Izvor nade“ poručio je okupljenima da je projekat rezultat rada projektnog tima Fondacije.

“Ovaj projekat realizirali su naši stipendisti i mi im ovom prilikom čestitamo na tome. Uz pomoć Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo, naša Fondacija pružila je sve kapacitete i resurse našim studentima koji su se od početka do kraja projekta ponašali kao pravi lideri i uspješno implementirali sve projektne aktivnosti.

Djelatnost naše Fondacije odvija se i preko stipendiranja srednjoškolaca i studenata. Pozivamo škole na otvorenu saradnju, te imenovanje njihovih najboljih učenika kao sjajnih kandidata za naše raspisane konkurse“, kazao je Agetović.

Projektom su implementirana cjelodnevna predavanja i srednjoškolski projekti, dizajnirani od strane srednjoškolaca, uključujući i angažman na promociji neformalne edukacije i profesionalne orijentacije.

Seminari su uključivali interaktivna predavanja, grupni rad, individualne vježbe i interaktivne omladinske igre na temu: liderstvo, prezentacijske vještine, vještine javnog nastupa, komunikacijske vještine, vještine upravljanja vremenom, pisanje CV-a, biznis vještine, društveni angažman, omladinski aktivizam i projektne aktivnosti.

Nakon seminara učesnici su imati zadatak da kreiraju grupne mini-školske aktivnosti u okviru rada Vijeća učenika njihove škole s ciljem uključivanja što većeg broja učenika u neformalne školske aktivnosti.

Projekat je obuhvatio više od 2.400 mladih Kantona Sarajevo. U realizaciji projekta u pet srednjih škola učestvovalo je 15 volontera i 5 predavača.

[URIS id=3328]

Iz kategorije izdvajamo

Trening vršnjačkih mentora i mentorica

Domski život Fondacije Izvor nade vodi se idejom važnosti podrške, kreiranja zajednice, saradnje i vršnjačkog mentorstva kao resursa za ostvarenje ...

3 Oktobra, 2022

Teen Talks - Vikend povjerenja

PRIJAVI ME Znamo, tempo u kojem živimo postao je prebrz za savladati sve što se od nas očekuje. A znamo li ...

13 Septembra, 2022

Privedena kraju Ljetna škola M.R.E.Ž.A. ‘22

Ponekad se svi nađemo u periodu, kada nam ponestane motivacije. I to je prirodan proces. Onaj, u kojem tražimo svoje ...

9 Augusta, 2022