Unesite pojam vaše pretrage

U četvrtoj sedmici Ramazana organizirani iftari za 560 postača

Odzak, iftar u organizaciji Fondacije Izvor nade 2017.

Fondacija “Izvor nade“ u četvrtoj sedmici Ramazana posjetila je džemate u Odžaku, Rotmilji kod Stoca, Kukavicama kod Rogatice i Prači.

Odžak

Aktivisti Fondacije “Izvor nade“ pripremili su iftar za 130 postača džemata u Odžaku. Za najmlađe je pripremljeno i 30 paketića.

Prisutnima se obratio Fahrudin ef. Mujanović, glavni imam MIZ Odžak. On je pohvalio rad Fondacije te posebno istakao značaj rada s mladima iz povratničkih džemata.

Tarik Agetović, direktor Fondacije u svom obraćanju kazao je kako Fondacija ima dobru saradnju s MIZ Odžak te naglasio kako je posjeta ovom džematu rezultat rada s mladima s područja Odžaka, Modriče i Bosanskog Šamca.

“Najveća investicija svakog roditelja je da na hajirli put izvede svoje dijete. Mi se trudimo, u okviru toga, da pomognemo, onoliko koliko možemo. Ove godine htjeli smo da nagradimo djecu koja su učestvovala u halki hadisa sa njihovim koordinatorima Adnanom ef Kavazovićem i Mujom ef. Zahirovićem“, kazao je direktor Agetović.

Naglašeno je kako je ovo osma godina kako Fondacija uspješno realizira akciju iftara po povratničkim mjestima.

[URIS id=3979]


 

Kukavice, Rogatica

Aktivisti Fondacije posjetili su džemat Kukavice u Rogatici i tom prilikom organizirali iftar za 75 postača i uručili 15 paketa za djecu.

U ime domaćina prisutnima se obratio Amel ef. Kozlić koji je izazio dobrodošlicu gostima iz Fondacije “Izvor nade“.

Prisutnima se obratio i aktivista Fondacije, Orhan Hadžagić, koji je istakao neke od najznačanijih aktivnosti Fondacije s posebnim osvrtom na obrazovanje.

Domaćini su se rado prisjetili i iftar koji je Fondacija “Izvor nade“ organizirala prošle godine u istom džematu.

[URIS id=4001]


 

Hrenovica, Prača

Fondacija “Izvor nade“ priredila je iftar za 165 osoba u džematu Hrenovica a među kojima su bile i džematlije iz džemata Prača. Podijeljeno je 50 ramazanskih paketića za najmlađe.

Prisutnima se obratio Elmir ef. Mašić koji je izrazio dobrodošlicu i zahvalio se Fondaciji za priređeni iftar i redovne obilaske u zadnjih nekoliko godina te istakao da se aktivisti Fondacije uvijek odazovu kada se ukaže neka potreba u njihovom džematu.

Iz Fondacije su ponovili da će i ubuduće posjećivati ovo mjesto te su izrazili spremnost da pomognu naročito u oblasti obrazovanja mladih.

[URIS id=4015]


 

Rotimlja, Stolac

Aktivisti Fondacije “Izvor nade“ posljednji iftar u sklopu akcije “Iftari 2017.“ organizirali su 29. noć Ramazana u Rotimlji kod Stoca i tom prilikom priredili iftar za 160 odraslih i tridesetero djece te najmlađih četrdeset obradovali ramazanskim paketićima.

U uvodnom obraćanju Asim ef. Bajrić, imam u mjestu Rotimlja, izrazio je zadovoljstvo i dobrodošlicu prisutnima, posebno gostima koji dolaze ispred Fondacije “Izvor nade“.

Naglasio je kako je ovo nastavak uspješne saradnje između Fondacije, Medžlisa IZ Stolac i džemata Rotimlja koja je do sada artikulisana kroz različite aktivnosti, ljetne škole, pomoć socijalno-ugroženim porodicama, iftare.

Prisutnima se obratio i glavni imam MIZ Stolac, Mersed ef. Šabanović, koji je uputio riječi dobrodošlice te zahvalio Fondaciji na podršci kroz različite aktivnosti koje realizuju na području ovog medžlisa uputivši pri tome dovu Gospodaru da sve ljude koji se nalaze na ovom putu pomogne.

Prisutnima se obratio i Anel ef. Obradović, profesor vjeronauke i honorani imam u Stocu. On je naveo da je Fondacija prije tri godine u mjestu Ošanici, općina Stolac, izgradila kuću i prateće objekte za deveteročlanu porodicu Selman, te je izrazio zahvalnost na podršci i naglasio kako je u toku projekat izgradnja barake za romsku porodicu gdje nedostaju određena sredstva kako bi ova porodica dobila krov nad glavom.

Postačima i gostima obratio se i Tarik Agetović, direktor Fondacije “Izvor nade“. Agetović je kazao kako je ovo već peti ili šesti put kako Fondacija provodi svoje rammazanske aktivnosti na području ovog medžlisa, i to je rezultat lijepe saradnje koju imamo s predstavnicima Medlisa IZ Stolac.

Agetović je iskoristio priliku i pozvao djecu s područja ovog Medžlisa da uzmu aktivnosti u programu “Ljetne škole za djecu iz povratničkih mjesta“ koja će biti organizirana u periodu od 7. do 10. augusta u saradnji s Rijasetom IZ u BiH.

Posebno radost svih prisutnih izazvalo je prisustvo uvaženog genarala Jovana Divjaka, koji je u ime Udruženja “Obrazovanje gradi BiH“ uručio ruksake i školski pribor za 25 osnovaca, učenika od prvog do petog razreda.
U obraćanju prisutnima general Divjak je kazao kako je ponosan što ima priliku prisustvovati ovom skupu i družiti se s onima koji brinu o obrazovanju.

“Mandela je rekao kako je obrazovanje najjače oružje kojim se mijenja svijet. Bosni i Hercegovini treba obrazovanih ljudi. Nažalost u ratu, a i u ovim poratnim godinama, ima ih mnogi koji nas vode a to nisu zaslužili jer nemaju odnosa prema građaninu, ni prema narodima, ni prema onome što je poštenje i obraz. Sretna je okolnost da smo upoznali divnu organizaciju, sa kojom smo večeras ovdje, i da nastavljamo zajednički da vodimo računa da djeci dajemo alat kojim će upravljati u budućnosti“, kazao je general Divjak i poručio prisutnima da je Udruženje do sada u svrhu stipendiranja izdvojilo nekoliko miliona KM.

[URIS id=4023]


 

U četvrtoj sedmici Ramazana, članovi, donatori i prijatelji Fondacije priredili su iftar za 560 postača te uručili pakete za 125 djece. U mjesecu Ramazanu, aktivisti Fondacije podijeli su ukupno podijelili 3143 iftara i 654 dječijih paketića.

Iz kategorije izdvajamo

Održan Trening za vršnjačke mentore/ice

Mentorski tim Fondacije Izvor nade čine mladi ljudi koji svoje slobodne vrijeme posvećuju pružanju podrške svojim vršnjacima u procesima prilagodbe, ...

16 Oktobra, 2021

Otvoren novi dom!

Danas je u prostorijama Fondacije Izvor nade upriličeno svečano otvorenje novoizgrađenog dijela studentskog doma, u sklopu proširenja kapaciteta već postojećeg ...

8 Oktobra, 2021

Podijeljeno 1383 iftara i dječija paketića u devet općina

U Fondaciji Izvor nade osjećamo se zahvalno i ponosno, što 12. godinu za redom, zajedno sa Vama i sa našim ...

13 Maja, 2021