Unesite pojam vaše pretrage

Studenti i rukovodstvo Studentskog doma "Izvor nade" organizirali akciju darivanja krvi

Studenti Studentskog doma Izvor nade darovali krv

Studenti Studentskog doma Izvor nade darovali krv

Studenti i rukovodstvo Studentskog doma “Izvor nade“ danas su upriličili akciju dobrovoljnog darivanja krvi s ciljem da se na kvalitetan način pomogne Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH.

Akcija je održana u prostorijama Studentskog doma “Izvor nade“ a već sutra, 25. oktobra, bit će održana i u Uredu Fondacije “Izvor nade“ u Nedžarićima.

Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH sa svojim timom zadovoljan je današnjim odzivom studenata i uposlenika Fondacije “Izvor nade“ i istoimenog studentskog doma.

Hasib Gabeljić, direktor Studentskog doma “Izvor nade“ kazao je kako je ovo nastavak već ranije uspostavljene saradnje sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Federacije BiH.

“Krv je tekućina bez koje tijelo ne može. Svakodnevo je potrebna brojnim pacijentima u bilo gdje u svijetu, pa tako i u BiH. Željeli smo na ovaj način pomoći bolesnima i povrijeđenima kojima je ova tekućina jedini spas“, izjavio je Gabeljić.

U razgovoru sa studentima naglašeno je da darivanje krvi ne šteti zdravlju ako se provedu svi propisani postupci pri odabiru davalaca krvi.

“Svaka zdrava osoba između 18 i 60 godina starosti može bez opasnosti za svoje zdravlje darovati krv, tri do četiri puta tokom jedne godine.  Zdrav organizam darivaoca krvi vrlo brzo u potpunosti nadoknađuje količinu i sve sastavne dijelove darovane krvi“, kazala je dr. Delila Čengić iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

Ona je dodala da jedna doza krvi nije bitna samo Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH već čitavoj Bosni i Hercegovini.

“Ljudi nisu svjesni da je to jedini lijek koji se ne može proizvesti. To je jedina transplatacija koju čovjek može davati više puta jer krv je u suštini jedna vrsta organa. Jednim darivanjem čovjek može spasiti tri života. Pozivamo sve zdrave osobe da daruju krv i na taj način spase ljudske živote“, naglasila je dr. Čengić koja je iskoristila priliku i zahvalila rukovodstvu Fondacije “Izvor nade“ na organiziranoj akciji darivanja krvi te pozvala i druge organizacije i institucije da naprave slične akcije koje će imati za cilj darivanje krvi i spašavanje ljudskih života.

Definiciju dobrovoljnih davaoca krvi odredilo je Međunarodno udruženje transfuziologa (ISBN), Međunarodni Crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europsko vijeće (Council of Europe), te je prihvaćena u svim zemljama svijeta.
[URIS id=2426]

Iz kategorije izdvajamo

Uspješno okončan projekat Iftari ‘22

U Fondaciji Izvor nade osjećamo se zahvalno i ponosno, što 13. godinu za redom, zajedno sa Vama i našim aktivistima ...

2 Maja, 2022

KONKURS za dodjelu stipendija u akademskoj 2022/2023. godini

FONDACIJA “IZVOR NADE” SARAJEVO Butmirska cesta 18d 71000 Sarajevo raspisuje K O N K U R S za prijem kandidata i dodjelu stipendija u akademskoj ...

29 Aprila, 2022

Mind Games II - Kviz znanja za naše stipendiste

Mind Games je jedan od projekata koji nastoji kroz zabavu i međusobnu suradnju pružiti priliku našim stipendistima da prošire i ...

25 Aprila, 2022