Unesite pojam vaše pretrage

Stipendisti Fondacije učestvuju u radu Međunarodne konferencije CMBEBIH 2017.

Ahmed Osmanovic i Sabahudin Cordic, učesnici Međunarodne konferencije CMBEBIH 2017.

Ahmed Osmanovic i Sabahudin Cordic, učesnici Međunarodne konferencije CMBEBIH 2017.

U Sarajevu se od 16. do 19. marta održava Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu (CMBEBIH 2017). Radi se o jednoj od najvećih konferencija ovog tipa u jugoistočnoj Evropi.

Konferencija je prepoznata od strane relevantnih naučnih i tehničkih međunarodnih institucija što samo govori o kvalitetu projekta. Međunarodna federacija za medicinski i biološki inžinjering (IFMBE), kao krovno tijelo nacionalnih društava za medicinski i biološki inžinjering, već drugu godinu za redom daje podršku organizaciji konferencije.

U organizacionom odboru Konferencije ove godine mjesto je pripalo i stipendisti Fondacije “Izvor nade“, Ahmedu Osmanoviću, osnivaču magazina “BurchGene“ kao i bivšem stipendisti, Sabahudinu Ćordiću.

Pored Osmanovića i Ćordića, na Konferenciji svoje ideje tokom Yep startup challengea su predstavili stipendisti Dalibor Đumić i Nermin Đuzić.

“U Organizacioni odbor Konferencije sam došao na poziv profesora i organizatora Konferencije , prof. dr. Almira Badnjevića. U tom periodu smo se bavili promocijom magazina BurchGene, koji smo kolega i ja osnovali. Profesor je izrazio želju da budemo dio projekta te smo rado prihvatili poziv“, kazao je Osmanović i dodao da je bio izazov okupiti stručnjake iz ove oblasti.

“Često čujemo da nam univerziteti nisu dovoljno dobri, da nismo čak ni među prvih hiljadu u svijetu. Cilj konferencije bio je da pokažemo da možemo biti broj jedan u svijetu kada je u pitanju nauka jer smo okupili ‘crem de la crem’ biomedicinskog inžinjeringa“, istakao je Osmanović, koji se na Konferenciji predstavio s tri naučna rada, a posebno vrijedi istaći rad koji je radio u timu s kolegama Adnanom Fojnicom, Dževidom Tarakčijom i Selmom Demirović “Quantification of protein concentration absorbed on gold nanoparticles using Artificial Neural Network“ (Kvantifikacija absorbovane koncetracije proteina na zlatnim nanocesticama koristeći ANN).

U sklopu Konferencije bit će predstavljeni projekti i inovacije mladih naučnika iz oblasti biomedicinskog inžinjeringa, koje bi uz podršku Projekta Yep mogle biri pretvorene u uspješne startupe.

Međunarodnu konferenciju realiziraju članovi Društva za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini (DMBIUBIH).

Iz rukovodstva Fondacije rečeno je kako predstavlja zadovoljstvo činjenica da studenti stipendisti Fondacije izlažu na ovako značajnoj konferenciji te da su odlučili prihvatiti se izazova i učestvovati u organizaciji Konferencije.

Iz kategorije izdvajamo

Održano drugo po redu druženje alumnista

U ugodnom ambijentu studentskog doma „Prof.dr. Fikret Hadžić“ održano je drugo po redu okupljanje i druženje alumnista Fondacije "Izvor nade". Prisutnima ...

26 Septembra, 2020

Fondacija Izvor nade i BRAVO potpisali Memorandum o saradnji

Fondacija "Izvor nade" danas je potpisala memorandum o razumijevanju i saradnji sa organizacijom BRAVO - Bosnian Representative Association for Valuable ...

4 Avgusta, 2020
Prof. dr. Fikret Hadzic, osmrtnica

Dvije godine od smrti prof. dr. Fikreta Hadžića

Prije dvije godine, 20. jula 2018., na bolji svijet preselio je prof. dr. Fikret Hadžić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu ...

20 Jula, 2020