Unesite pojam vaše pretrage

Stipendisti Fondacije učestvuju u radu Međunarodne konferencije CMBEBIH 2017.

Ahmed Osmanovic i Sabahudin Cordic, učesnici Međunarodne konferencije CMBEBIH 2017.

Ahmed Osmanovic i Sabahudin Cordic, učesnici Međunarodne konferencije CMBEBIH 2017.

U Sarajevu se od 16. do 19. marta održava Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu (CMBEBIH 2017). Radi se o jednoj od najvećih konferencija ovog tipa u jugoistočnoj Evropi.

Konferencija je prepoznata od strane relevantnih naučnih i tehničkih međunarodnih institucija što samo govori o kvalitetu projekta. Međunarodna federacija za medicinski i biološki inžinjering (IFMBE), kao krovno tijelo nacionalnih društava za medicinski i biološki inžinjering, već drugu godinu za redom daje podršku organizaciji konferencije.

U organizacionom odboru Konferencije ove godine mjesto je pripalo i stipendisti Fondacije “Izvor nade“, Ahmedu Osmanoviću, osnivaču magazina “BurchGene“ kao i bivšem stipendisti, Sabahudinu Ćordiću.

Pored Osmanovića i Ćordića, na Konferenciji svoje ideje tokom Yep startup challengea su predstavili stipendisti Dalibor Đumić i Nermin Đuzić.

“U Organizacioni odbor Konferencije sam došao na poziv profesora i organizatora Konferencije , prof. dr. Almira Badnjevića. U tom periodu smo se bavili promocijom magazina BurchGene, koji smo kolega i ja osnovali. Profesor je izrazio želju da budemo dio projekta te smo rado prihvatili poziv“, kazao je Osmanović i dodao da je bio izazov okupiti stručnjake iz ove oblasti.

“Često čujemo da nam univerziteti nisu dovoljno dobri, da nismo čak ni među prvih hiljadu u svijetu. Cilj konferencije bio je da pokažemo da možemo biti broj jedan u svijetu kada je u pitanju nauka jer smo okupili ‘crem de la crem’ biomedicinskog inžinjeringa“, istakao je Osmanović, koji se na Konferenciji predstavio s tri naučna rada, a posebno vrijedi istaći rad koji je radio u timu s kolegama Adnanom Fojnicom, Dževidom Tarakčijom i Selmom Demirović “Quantification of protein concentration absorbed on gold nanoparticles using Artificial Neural Network“ (Kvantifikacija absorbovane koncetracije proteina na zlatnim nanocesticama koristeći ANN).

U sklopu Konferencije bit će predstavljeni projekti i inovacije mladih naučnika iz oblasti biomedicinskog inžinjeringa, koje bi uz podršku Projekta Yep mogle biri pretvorene u uspješne startupe.

Međunarodnu konferenciju realiziraju članovi Društva za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini (DMBIUBIH).

Iz rukovodstva Fondacije rečeno je kako predstavlja zadovoljstvo činjenica da studenti stipendisti Fondacije izlažu na ovako značajnoj konferenciji te da su odlučili prihvatiti se izazova i učestvovati u organizaciji Konferencije.

Iz kategorije izdvajamo

Progres gradnje kroz fotografije

U susret budućem izgledu doma. Pratite progres izgradnje.

21 Juna, 2021

Ciklus predavanja iz oblasti nauke i inžinjeringa

Nauka i obrazovanje predstavljaju veoma važnu sferu u životu mladih, te im je stoga potrebno posvetiti i više pažnje. Na ...

17 Juna, 2021

Tarik Ibrahimpašić: Pronaći strast

Tarik Ibrahimpašić je alumnista naše Fondacije, trenutno na doktorskom studiju iz oblasti hardverske sigurnosti (Hardware Security) na Tehničkom Univerzitetu u ...

11 Juna, 2021