Unesite pojam vaše pretrage

Stipendisti Fondacije "Izvor nade" u posjeti kompaniji CISCO

Posjeta kompaniji Cisco dec 2019a Fondacija Izvor nade

Stipendisti Fondacije “Izvor nade” posjetili su jučer sarajevski ured svjetski poznate kompanije Cisco a prisutnim stipendistima dobrodošlicu je poželio Rešad Rovčanin, predstavnik ove kompanije u BiH.

Tokom posjete stipendiste je  videolinkom pozdravio i Aleksandar Vulović, predstavnik kompanije u Beogradu, te demonstrirao određena rješenja koja za cilj imaju unapređenje saradnje na daljinu. Uz pomoć Webex platforme i Webex Teams aplikacije, moguće je uzeti učešće u projektu sa bilo koje prostorne ili vremenske distance, bez obzira na profesiju.

Rovčanin je kazao kako je kompanija Cisco osnovana prije 35 godina, i u poređenju sa globalnim IT gigantima, predstavlja relativno malu kompaniju sa 70.000 zaposlenih i 50 milijardi dolara prometa na godišnjem nivou.

“Internet je ključna riječ koja se veže za ovu kompaniju. Prije 35 godina to je bilo prilično neprirodno ali danas je to itekako prirodno i govori o vizionarskim pogledima osnivača kompanije”, kazao je stipendistima tokom posjete Rovčanin.

Pametni uređaji iza kojih stoji Cisco, pronalaze svoje tržište i klijente, prvenstveno u obrazovanju jer omogućavaju da se premoste brojni izazovi koji se pojavljuju u svakodnevnom prenošenju znanja.

Rovčanin, koji za Cisco radi od otvaranja ureda u Sarajevu prije 13 godina,  kazao je da je važno da studenti pored formalnog obrazovanja stiču i ono neformalno te da pokušaju pribaviti industrijske certifikate koji će im olakšati trasiranje puta na tržištu rada.

“Važno je da nezavisna tijela prepoznaju vaše znanje, iskustvo i vještine, te dodijele određene stručne certifikate pomoću kojih ćete biti prepoznati na tržištu rada”, istakao je Rovčanin.

Posjeta kompaniji Cisco dec 2019b Fondacija Izvor nade

Stipendisti su u razgovoru kazali kako se nedovoljno pažnje posvećuje stručnim praksama na fakultetima i univerzitetima te da bi takav pristup trebalo mijenjati. Rovčanin ja naglasio da jedan od načina za premoštavanje ovakvog stanja, jeste i uvođenje tzv. Cisco akademija u sklopu ili uz formalno obrazovanje. Ovakvi pravci obrazovanja obezbjeđuju aktuelne sadržaje te stvarne primjere iz prakse koji mogu približiti studentima i učenicima realne situacije sa kojima će se susretati u radnom okruženju.

Od daleke 1984. godine, pa sve do danas, zahvaljujući brojnim inovacijama, Cisco je postala vodeća kompanija u oblasti IKT infrastrukture. Svojim rješenjima ova kompanija, u pojedinim tržišnim segmentima, pokriva oko 80 posto svjetskog tržišta.

Napominjemo, radi se o projektu poduzetničkih posjeta u kojima stipendisti Fondacije “Izvor nade” imaju priliku upoznati rad kompanija u Bosni i Hercegovini.

Iz kategorije izdvajamo

Trening vršnjačkih mentora i mentorica

Domski život Fondacije Izvor nade vodi se idejom važnosti podrške, kreiranja zajednice, saradnje i vršnjačkog mentorstva kao resursa za ostvarenje ...

3 Oktobra, 2022

Teen Talks - Vikend povjerenja

PRIJAVI ME Znamo, tempo u kojem živimo postao je prebrz za savladati sve što se od nas očekuje. A znamo li ...

13 Septembra, 2022

Privedena kraju Ljetna škola M.R.E.Ž.A. ‘22

Ponekad se svi nađemo u periodu, kada nam ponestane motivacije. I to je prirodan proces. Onaj, u kojem tražimo svoje ...

9 Augusta, 2022