Unesite pojam vaše pretrage

Stipendisti Fondacije "Izvor nade" u posjeti kompaniji CISCO

Posjeta kompaniji Cisco dec 2019a Fondacija Izvor nade

Stipendisti Fondacije “Izvor nade” posjetili su jučer sarajevski ured svjetski poznate kompanije Cisco a prisutnim stipendistima dobrodošlicu je poželio Rešad Rovčanin, predstavnik ove kompanije u BiH.

Tokom posjete stipendiste je  videolinkom pozdravio i Aleksandar Vulović, predstavnik kompanije u Beogradu, te demonstrirao određena rješenja koja za cilj imaju unapređenje saradnje na daljinu. Uz pomoć Webex platforme i Webex Teams aplikacije, moguće je uzeti učešće u projektu sa bilo koje prostorne ili vremenske distance, bez obzira na profesiju.

Rovčanin je kazao kako je kompanija Cisco osnovana prije 35 godina, i u poređenju sa globalnim IT gigantima, predstavlja relativno malu kompaniju sa 70.000 zaposlenih i 50 milijardi dolara prometa na godišnjem nivou.

“Internet je ključna riječ koja se veže za ovu kompaniju. Prije 35 godina to je bilo prilično neprirodno ali danas je to itekako prirodno i govori o vizionarskim pogledima osnivača kompanije”, kazao je stipendistima tokom posjete Rovčanin.

Pametni uređaji iza kojih stoji Cisco, pronalaze svoje tržište i klijente, prvenstveno u obrazovanju jer omogućavaju da se premoste brojni izazovi koji se pojavljuju u svakodnevnom prenošenju znanja.

Rovčanin, koji za Cisco radi od otvaranja ureda u Sarajevu prije 13 godina,  kazao je da je važno da studenti pored formalnog obrazovanja stiču i ono neformalno te da pokušaju pribaviti industrijske certifikate koji će im olakšati trasiranje puta na tržištu rada.

“Važno je da nezavisna tijela prepoznaju vaše znanje, iskustvo i vještine, te dodijele određene stručne certifikate pomoću kojih ćete biti prepoznati na tržištu rada”, istakao je Rovčanin.

Posjeta kompaniji Cisco dec 2019b Fondacija Izvor nade

Stipendisti su u razgovoru kazali kako se nedovoljno pažnje posvećuje stručnim praksama na fakultetima i univerzitetima te da bi takav pristup trebalo mijenjati. Rovčanin ja naglasio da jedan od načina za premoštavanje ovakvog stanja, jeste i uvođenje tzv. Cisco akademija u sklopu ili uz formalno obrazovanje. Ovakvi pravci obrazovanja obezbjeđuju aktuelne sadržaje te stvarne primjere iz prakse koji mogu približiti studentima i učenicima realne situacije sa kojima će se susretati u radnom okruženju.

Od daleke 1984. godine, pa sve do danas, zahvaljujući brojnim inovacijama, Cisco je postala vodeća kompanija u oblasti IKT infrastrukture. Svojim rješenjima ova kompanija, u pojedinim tržišnim segmentima, pokriva oko 80 posto svjetskog tržišta.

Napominjemo, radi se o projektu poduzetničkih posjeta u kojima stipendisti Fondacije “Izvor nade” imaju priliku upoznati rad kompanija u Bosni i Hercegovini.

Iz kategorije izdvajamo

Psiholosko zdravlje - predavanje za stipendiste Fondacije Izvor nade

Najava: Predavanje za stipendiste “Kako očuvati mentalno zdravlje?“

U cilju brige o studentima i zaštiti mentalnog zdravlja mladih Fondacija “Izvor nade“ za stipendiste organizira predavanje na temu “Kako ...

Februar 20, 2020

Obilježimo Dan nezavisnosti BiH kroz takmičenje Game of Mind

Fondacija za unapređenje obrazovanja i kulture "Izvor nade" 27. februara 2020. godine upriličit će kviz takmičenje za stipendiste Fondacije, donatore ...

Februar 15, 2020
Posjeta stipendista Fondacije Izvor nade Udruženju Pomozi.ba

Stipendisti posjetili Udruženje Pomozi.ba i uručili donaciju za pomoć migrantima

Stipendisti Fondacije "Izvor nade" danas su posjetili Udruženje Pomozi.ba i uručili skromnu donaciju u odjeći, obući i novcu namijenjenu za ...

Februar 13, 2020