Unesite pojam vaše pretrage

Stipendisti Fondacije "Izvor nade" u posjeti kompaniji CISCO

Posjeta kompaniji Cisco dec 2019a Fondacija Izvor nade

Stipendisti Fondacije “Izvor nade” posjetili su jučer sarajevski ured svjetski poznate kompanije Cisco a prisutnim stipendistima dobrodošlicu je poželio Rešad Rovčanin, predstavnik ove kompanije u BiH.

Tokom posjete stipendiste je  videolinkom pozdravio i Aleksandar Vulović, predstavnik kompanije u Beogradu, te demonstrirao određena rješenja koja za cilj imaju unapređenje saradnje na daljinu. Uz pomoć Webex platforme i Webex Teams aplikacije, moguće je uzeti učešće u projektu sa bilo koje prostorne ili vremenske distance, bez obzira na profesiju.

Rovčanin je kazao kako je kompanija Cisco osnovana prije 35 godina, i u poređenju sa globalnim IT gigantima, predstavlja relativno malu kompaniju sa 70.000 zaposlenih i 50 milijardi dolara prometa na godišnjem nivou.

“Internet je ključna riječ koja se veže za ovu kompaniju. Prije 35 godina to je bilo prilično neprirodno ali danas je to itekako prirodno i govori o vizionarskim pogledima osnivača kompanije”, kazao je stipendistima tokom posjete Rovčanin.

Pametni uređaji iza kojih stoji Cisco, pronalaze svoje tržište i klijente, prvenstveno u obrazovanju jer omogućavaju da se premoste brojni izazovi koji se pojavljuju u svakodnevnom prenošenju znanja.

Rovčanin, koji za Cisco radi od otvaranja ureda u Sarajevu prije 13 godina,  kazao je da je važno da studenti pored formalnog obrazovanja stiču i ono neformalno te da pokušaju pribaviti industrijske certifikate koji će im olakšati trasiranje puta na tržištu rada.

“Važno je da nezavisna tijela prepoznaju vaše znanje, iskustvo i vještine, te dodijele određene stručne certifikate pomoću kojih ćete biti prepoznati na tržištu rada”, istakao je Rovčanin.

Posjeta kompaniji Cisco dec 2019b Fondacija Izvor nade

Stipendisti su u razgovoru kazali kako se nedovoljno pažnje posvećuje stručnim praksama na fakultetima i univerzitetima te da bi takav pristup trebalo mijenjati. Rovčanin ja naglasio da jedan od načina za premoštavanje ovakvog stanja, jeste i uvođenje tzv. Cisco akademija u sklopu ili uz formalno obrazovanje. Ovakvi pravci obrazovanja obezbjeđuju aktuelne sadržaje te stvarne primjere iz prakse koji mogu približiti studentima i učenicima realne situacije sa kojima će se susretati u radnom okruženju.

Od daleke 1984. godine, pa sve do danas, zahvaljujući brojnim inovacijama, Cisco je postala vodeća kompanija u oblasti IKT infrastrukture. Svojim rješenjima ova kompanija, u pojedinim tržišnim segmentima, pokriva oko 80 posto svjetskog tržišta.

Napominjemo, radi se o projektu poduzetničkih posjeta u kojima stipendisti Fondacije “Izvor nade” imaju priliku upoznati rad kompanija u Bosni i Hercegovini.

Iz kategorije izdvajamo

Ceremonija povodom početka nove akademske 2020/2021. godine

Ovu godinu priliku ima 80 stipendista iz 36 gradova. U ugodnoj atmosferi sa stipendistima i poštovanim gostima upriličena je svečanost ...

28 Oktobra, 2020

Održano drugo po redu druženje alumnista

U ugodnom ambijentu studentskog doma „Prof.dr. Fikret Hadžić“ održano je drugo po redu okupljanje i druženje alumnista Fondacije "Izvor nade". Prisutnima ...

26 Septembra, 2020

Fondacija Izvor nade i BRAVO potpisali Memorandum o saradnji

Fondacija "Izvor nade" danas je potpisala memorandum o razumijevanju i saradnji sa organizacijom BRAVO - Bosnian Representative Association for Valuable ...

4 Avgusta, 2020