Unesite pojam vaše pretrage

Stipendisti Fondacije “Izvor nade“ osvojili treće mjesto na “Sarajevo Innovations Festival“

Faruk Ćidić

Faruk Ćidić

Stipendisti Fondacije “Izvor nade“  Faruk Ćidić i Dalibor Đumić, zajedno s timskim kolegom Seadom Bandom, osvojili su treće mjesto na “Sarajevo Innovations Festival“, takmičenju koje je organiziralo Udruženje studenata Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo “STELEKS”.

Oni su, uz mentora prof. dr. Jasmina Kevrića, osvojili nagradu s projektom “Blink-controlled Virtual Keyboard“. Prvo i drugo mjesto osvojili su studenti master programa Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo.

Festival “Sarajevo Innovations Festival“ održan je na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevo od 12. do 13. novembra 2016. godine i okupio je studente elektrotehničkih i srodnih fakulteta iz Bosne i Hercegovine.

Studenti su kroz prezentaciju radova pokrili sva polja elektrotehnike kao što su elektrotehnika, automatika, energija, telekomunikacije i informacijske tehnologije.

Prezentirani radovi su objavljeni u zborniku radova a najbolja tri rada su osvojila vrijedne nagrade i osigurali učešće na IEEE SYPC 2016.

“Svako takmičenje, smotra ili festival iz neke oblasti, na učesnike ostavlja poseban utisak i draž. Razlog leži u činjenici da se tu ne takmiči samo projekat kojima se učesnici predstavljaju, nego rad, trud, odricanje i ono glavno – želja da upravo taj rad pomogne široj društvenoj zajednici, što je upravo naš glavni indikator prilikom odabira nekog projekta za implementaciju“ kazao je Faruk Ćidić, član trećeplasiranog tima i dodao

“’Sarajevo Innovation Festival 2016.’ bila je izuzetna prilika da studenti iz cijele BiH predstave svoje ideje i pretežno su to bili studenti sa drugog ciklusa studija, što za moj tim i mene predstavlja posebno zadovoljstvo jer smo imali priliku da kroz druženje razmijenimo različite ideje, ali i da prenesemo znanja jedni na druge, koje ćemo vjerovatno iskoristiti u nekom od naših budućih projekata.

Ćidić kaže kako će nagrada biti dodatna prilika da svoju ideju predstave eminentnim stručnjacima koji dolaze s različitih kontinenata a specijalizovani su upravo u struci koje se tiče njihov projekt (Elektotehnika, Bioinžinjering i IT).

“Uvezivanje resursa i dugogodišnjeg iskustva tih predavača, profesora i direktora različitih svjetskih kompanija sa jedne strane, i želje da sve to iskoristimo zbog jednog jedinog cilja, vidim kao jedan od najboljih načina pružanja pomoći drugima u okviru nauke. Upravo nas to motiviše da što kvalitetnije učimo, usavršavamo i njegujemo jednu od najljepših stvari na ovom svijetu, a to je pomaganje drugima”, naglasio je Ćidić.

IEEE Student and Young Professional Congress 2016 je platforma za kontinuiranu saradnju, omogućavajući studentima i mladim profesionalcima da kreativno razmišljaju, razvijaju nove ideje i rade sa IEEE globalnom zajednicom  ka ispunjenju svojih snova. Kroz veliki broj tehničkih i netehničkih radionica, industrijskih predavanja od svjetskih stručnjaka, profesionalnog umrežavanja i društvenog događaja, studenti i mladi profesionalci će upoznati nove ljude, prevazići etničke barijere i razvijati kolaborativne veze sa industrijom u BiH i u svijetu.

Kreativnost, imaginacija i tehnolgija nemaju ograničenja. Sa ovim kongresom, IEEE zajedno sa studentima i mladim profesionalcima će pokazati predanost osnaženju i nadahnuću nove generacije inžinjeringa i tehnoloških vođa, koji će odigrati ključnu ulogu u pomaganju BiH.

[URIS id=2531]
 

Iz kategorije izdvajamo

KONKURS za dodjelu stipendija u akademskoj 2023/2024. godini

FONDACIJA “IZVOR NADE” SARAJEVOButmirska cesta 18d71000 SarajevoraspisujeKONKURSza prijem kandidata i dodjelu stipendija u akademskoj 2023/24. godiniFinansijska sredstva osigurava Fondacija “Izvor ...

18 Maja, 2023

Iftari '23 – Dijelimo nadu: Solidarnost i ljubav širom Bosne i Hercegovine, Turske i Sirije

U sklopu akcije "IFTARI '23 – DIJELIMO NADU", Fondacija "Izvor nade" je tokom svetog mjeseca Ramazana posjetila povratnička mjesta širom ...

21 Aprila, 2023

STEM Meetup Vol. 3

Studentski dom “Prof.dr. Fikret Hadžić” ponovo je bio mjesto gdje se slavi i razgovara o nauci. Treću godinu zaredom, okupljamo ...

22 Marta, 2023