Unesite pojam vaše pretrage

Profil studenta: Kemal Nedžibović

Jako je važno da mladi BiH preuzmu incijativu

413

Kemal Nedžibović, stipendista Fondacije Izvor nade i Internacionalnog Burč Univerziteta, je student na odsjeku za Međunarodne odnose i evropske studije. Proglašen je za Naj tinejdžera Tuzlanskog kantona, najhumanijeg učenika Tuzlanskog kantona. Nakon titule učenika generacije u osnovnoj školi osvojio je i treće mjesto u kategoriji najuspješniji učenik TK.

U proteklih 8 godina aktivista je u nevladinom sektoru, partner pri izradi programa za mlade Vlade Tuzlanskog kantona i učesnik je brojnih internacionalnih projekata i takmičenja, na kojim bilježi zapažena prva mjesta.

Datum i mjesto rođenja: 09. Juli 1995. godine u Tuzli

Zanimanje: Student Međunarodnih odnosa i europskih studija na Internacionalnom Burch Univerzitetu

Koji je vaš hobi: Moj hobi je činjenje dobrih stvari, izrada i implementacija novih ideja i inicijativa za pozitivne promjene u društvu.

Koliko stranih jezika govorite: Aktivno govorim engleski jezik, a poznajem osnove njemačkog i francuskog jezika.

Gdje ste prvo čuli za Fondaciju “Izvor nade”: Moje društvo bila je moja poveznica sa radom Fondacije.

Zašto ste baš odabrali da živite u ovom studentskom domu: Kada sam prvi put kročio u prostorije ovog doma, danas moje druge kuće, nisam krio svoju  radost da postoji mjesto gdje se u ovom globalno teškom vremenu njeguju zaista prave vrijednosti. Teško je bilo pomiriti se s tim da odlazim od svoje kuće u potragu za novim znanjima, u borbu sa novim izazovima a da uz sve to danonoćno neće biti najvažnijih ljudi u mom životu, mojih roditelja.  Veliko ohrabrenje dobio sam postajući član ove zajednice, zajednice koja brine, koja je uvijek tu – čija je podrška bezrezervna i koja  funkcioniše na principu zajedničkog rada. Jednostavno je, za mene ovo nije samo studentski dom – ovo je naša druga ali mnogo veća porodica, koja će isto kao i naši roditelji – biti uz nas i uvijek nas podržati.

Šta biste promijenili u domu: Dom funkcioniše po zaista jako kvalitetnom sistemu.  Infrastruktura je zaista na zavidnom nivou, nivo čistoće je besprijekoran a atmosfera je zaista prijatna – onako domaćinska, pristojna i miroljubiva. Za jednog studenta ovaj dom pruža sve kapacitete, tako da nema ni mjesta  za neke kritike. Ukoliko imamo bilo kakvu ideju za poboljšanje bilo čega u domu stekao sam utisak da je uvijek možemo predložiti ili nešto sugerisati.

Koja vam je ličnost uzor u BiH i zašto: Moji roditelji su oduvijek bili moji uzori. Iako se bavim drugačijim stvarima od profesija moji roditelji, jako često njihove postupke oslikavam na moj život. Baš kao što su oni uspjeli izgraditi jednu jako kvalitetnu, snažnu i funkcionalnu porodicu, tako se i ja trudim da  učestvujem u gradnji ove države.  Zaista bih svima poželio jednu sretnu i stabilnu porodicu, čije formule treba preslikavati u svakodnevnicu.

Koliko imate pravih prijatelja kojima želite isto kao i sebi: Bez obzira da li mi neko bio prijatelj ili ne, trudim se prema njemu zračiti pozitivno.  Jako važno je da u životu mislimo i djelujemo pozitivno, jer su naše misli tokovi našeg života. Mislim da u životu zaista nema ljepšeg osjećaja nego učiniti ili misliti nekom dobro, jer ipak niko nije ostao siromašan zato jer je darovao ili pomogao. Trudim se da moja vodilja budu pozitivne misli, pozitivni stavovi i dobro planirani životni koraci.

Gdje vidite budućnost mladih u BiH: Budućnost mladih u BiH je ova država. Razumijem da većinom moja generacija misli suprotno i svi žude za prilikom da napuste svoja mjesta odlaskom iz BiH, međutim ja sanjam i trudim se učestvovati u drugačijim planovima. Mladi Bosne i Hercegovine su današnja prilika za bolje sutra, bez ikakvih osporavanja ili odgađanja kazavši da su mladi budućnost države.  Svi u državi trebaju da se trude da rade zajedno na otvaranju novih prilika za napredak, kolektivno cijelog bh. društva ali i jakih pojedinaca. Mislim da su mladi snaga koju danas treba staviti u „pogodon“ , kojoj danas treba dati priliku i kojoj danas treba pružiti podršku, pažnju i vrijeme. Međutim, jako je važno da mladi BiH preuzmu incijativu, da se bore za svoje ciljeve, da stiču novo znanje i kompetencije, da čitaju i istražuju proširivajući svoje vidike.

Zbog čega ste odabrali studija Međunarodnih odnosa na Internacionalnom Burch Univerzitetu? Zbog čega baš Burch? Već pri završetku srednje škole dobio sam tri mogućnosti za stipendiju. Stipendije su bile u Londonu, Dubaiu i u Sarajevu.  Kao i svi studenti za sebe sam želio najbolje, međutim trudio sam se odabrati mogućnost putem koje ću nastaviti rad na projektima, saradnju sa nekim organizacijama i nastaviti aktivizam na rješavanju nekih od problema u BiH. Poziv za stipendiju došao je i od Internacionalnog Burch Univerziteta, koji me na jedan dan ugostio s ciljem upoznavanja kapaciteta koje posjeduju i vizijom na kojoj zaista marljivo rade. Nakon obilaska Burcha, uslijedio je prijemni ispit za stipendiju a zatim i intervju uz pripremljenu dokumentaciju o mom tadašnjem angažmanu. Evo danas student sam i stipendista Burcha, univerziteta koji ohrabruje studente da misle drugačije, proširujući svoje vidike uz kvalitetno formalno obrazovanje i aktivan rad na osnaživanju vlastitih kapaciteta.

Koju ste posljednju knjigu pročitali i kada: Trenutno se bavim izučavanjem akademske literature, jer smatram da je jako važno da idem u korak sa svim što učimo na fakultetu.  Što se tiče slobodne literature posljednja knjiga čije sam stranice zatvorio bila je Snagom vjere do savršenstva duše, koja mi je zaista ulila novu snagu i motivaciju pred ispite.

Da li biste napustili BiH i zašto: I ja ali i svaka druga mlada osoba mora otići iz Bosne i Herzegovine. Jako je važno da odemo izvan naše države ali samo po novo znanje, iskustvo i nove značajne kompetencije koje će po povratku u BiH biti naša snaga za nove promjene. Otići ali nužno se vratiti i svojoj domovini donijeti najbolje – to nam svima treba biti vodilja.

Koje mjesto najviše volite: Voljeni grad moj, Tuzla. Mislim da nam je svima najdraži sokak gdje smo odrasli i mjesto koje nam budi zaista divne emocije i sjećanja.

Da znate da ćete sutra umrijeti šta biste danas uradili: Kao i svakog dana, činio bih dobro.

Gdje vidite sebe za 10 godina: Moj životni motiv usmjeren je ka tome da za 10 godina budem važan segment ovog društva, koji će raditi za dobrobit svih. Volio bih biti kvalitetan ambasador svoje države, izuzetno uspješan predstavnik svog naroda ili izvršni predstavnik neke od europskih institucija.

Šta biste na kraju poručili simpatizerima Fondacije “Izvor Nade”? Čvrsto vjerovanje i zalaganje za istinsku misiju Fondacije učinit će nas boljim ljudima.

Iz kategorije izdvajamo

Tarik Ibrahimpašić: Pronaći strast

Tarik Ibrahimpašić je alumnista naše Fondacije, trenutno na doktorskom studiju iz oblasti hardverske sigurnosti (Hardware Security) na Tehničkom Univerzitetu u ...

11 Juna, 2021

Aldin Kovačević: Konstantna želja za napretkom!

Aldin Kovačević, stipendista i aktivista fondacije Izvor nade, za profesiju, bez dileme, odabrao IT. To mu je strast koju gaji ...

16 Februara, 2021
Halid i Fadil Merdic, stipendisti Fondacije Izvor nade

Braća Halid i Fadil Merdić, stipendisti Fondacije: Poticati sebe i druge na društveni aktivizam

  Braća Halid i Fadil Merdić iz Bihaća za svoj studentski put izabrali su studije u Sarajevu. Halid je trenutno student ...

15 Aprila, 2020