Unesite pojam vaše pretrage

Održana serija radionica Amre Pandžo za stipendistice Fondacije "Izvor nade"

Amra Pandzo 2017 Fondacija Izvor nade - serija radionca

Amra Pandzo 2017 Fondacija Izvor nade - serija radionca

Ured Fondacije “Izvor nade” Nedžarići uspješno je okončao seriju radionica sa Amrom Pandžo, mirovnom aktivistkinjom, književnicom i direktoricom Udruženja “Mali koraci“.

Serija radionica ponudila je značajna znanja o izgradnji mira i unapređenju međuljudskih odnosa, osnovama timskog rada, transformaciji sukoba i nenasilnoj komunikaciji.

“Održane su ukupno četiri radionice tokom novembra i decembra, a edukacijama je prisustovalo 25 studentica”, kazala je Merjem Salihagić u povodu završetka navedene serije radionica te u ime Fondacije zahvalila Amri Pandžo na izdvojenom vremenu za stipendistice Fondacije.

Prema riječima organizatora, većina učesnika je navela kako im je vježba “forum teatar” bila novo i vrlo zanimljivo iskustvo s posebnim fokusom na bolje razumijevanje konfliktnih situacija.

Podsjetimo, Pandžo, koja se bavi izgradnjom i promocijom vrijednosti mira, srednjoškolkama i studenticama je u prošloj akademskoj godini poklonila svoje vrijeme i održala predavanje o značaju emocionalne inteligencije.

“Stipendistice Fondacije ‘Izvor nade’ pokazale su izuzetnu posvećenost i razumijevanje mirovne tematike. Gotovo je nevjerovatno da u kontekstu opće dezorjentiranosti i nestabilnosti u BiH, ova grupa mladih djevojaka pokazuje izuzetnu stabilnost u svojim uvjerenjima, spremnost na naporan rad i posvećenost otkrivanju novih znanja. Naučile su osnove mirovnog aktivizma. Očekujem da će njihove aktivnosti u društvenom životu biti veliko osvježenje i da će donijeti upravo ono što sam naziv ove fondacije poručuje – nadu“, kazala je Amra Pandžo po završetku serije radionica.

Za Adilu Tursanović radionica je bila više nego korisna posebno što će joj stečena znanja koristiti u budućem, prosvjetnom, radu.

“Za mene je radionica bila veoma korisna, jer sam se susrela sa sadržajima koji će mi biti od koristi u mom budućem radu i djelovanju. Načini na koji smo rješavali sukobe na radionici, pomogli su mi u tome da shvatim kako na kvalitetan način pristupiti ljudima i riješiti sukob. Na kraju, snaga leži u različitostima, a ne u similarnim stvarima. Kako stvarima, tako i ljudima“, kazala je Tursanović.

“Vrlo bitno što sam naučila od Amre Pandžo jeste kako se ponašati ukoliko imamo određeni problem i kako iz svake situacije izaći mirne savjesti. Naučila sam da se pod nasiljem ne podrazumijeva samo fizički sukob nego da je i sama predrasuda prema drugome čin nasilja te da se toga trebamo čuvati. Maksimalno ću se potruditi da primijenim stečeno znanje. Amru je bilo uživanje slušati, jer svojim pristupom i jednostavnošću može da dospije do svakog od nas. To je osoba od koje se svakog trenutka može nešto novo i lijepo naučiti“, kazala je Selma Hećimović, studentica na Master studiju Elektrotehničkog fakulteta.

Merima Melunović, studentica Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, kaže kako su radionice bile kreativne, sadržajne i zanimljive.

“Učili smo kroz igru i smijeh o pitanjima relevantnim za izgradnju jednog zdravog pogleda na sebe i druge. Radionice su učinile da preispitam sebe i ujedno mi pružile odgovor kako biti bolji. Također su učinile da se mi, učesnice, međusobno upoznamo i zbližimo, slobodno i u opuštenoj atmosferi izrazimo svoje stavove i razmjenimo lična iskustva. Zahvalna sam na prilici koju nam je Fondacija pruzila – biti u drustvu Amre Pandzo, i uciti od nje“, kazala je Melunović.

[URIS id=4486]

Iz kategorije izdvajamo

STEM Meetup Vol. 3

Studentski dom “Prof.dr. Fikret Hadžić” ponovo je bio mjesto gdje se slavi i razgovara o nauci. Treću godinu zaredom, okupljamo ...

22 Marta, 2023

Akcija Iftari 2023 - Dijelimo nadu

Dragi donatori, stipendisti, aktivisti i prijatelji fondacije Izvor nade. Dolazi nam mjesec, dašak milosti, duhovnog uzdizanja i preporoda. Mjesec povratka, kako ...

13 Marta, 2023

Sretan Dan nezavisnosti

Jer postali smo pametni iz prkosa.“Zatvoren u mozak zarobljen u srce. U toj tamnoj jami vječno sanjaš sunce” - Mak ...

1 Marta, 2023