Unesite pojam vaše pretrage

Održana serija radionica Amre Pandžo za stipendistice Fondacije "Izvor nade"

Amra Pandzo 2017 Fondacija Izvor nade - serija radionca

Amra Pandzo 2017 Fondacija Izvor nade - serija radionca

Ured Fondacije “Izvor nade” Nedžarići uspješno je okončao seriju radionica sa Amrom Pandžo, mirovnom aktivistkinjom, književnicom i direktoricom Udruženja “Mali koraci“.

Serija radionica ponudila je značajna znanja o izgradnji mira i unapređenju međuljudskih odnosa, osnovama timskog rada, transformaciji sukoba i nenasilnoj komunikaciji.

“Održane su ukupno četiri radionice tokom novembra i decembra, a edukacijama je prisustovalo 25 studentica”, kazala je Merjem Salihagić u povodu završetka navedene serije radionica te u ime Fondacije zahvalila Amri Pandžo na izdvojenom vremenu za stipendistice Fondacije.

Prema riječima organizatora, većina učesnika je navela kako im je vježba “forum teatar” bila novo i vrlo zanimljivo iskustvo s posebnim fokusom na bolje razumijevanje konfliktnih situacija.

Podsjetimo, Pandžo, koja se bavi izgradnjom i promocijom vrijednosti mira, srednjoškolkama i studenticama je u prošloj akademskoj godini poklonila svoje vrijeme i održala predavanje o značaju emocionalne inteligencije.

“Stipendistice Fondacije ‘Izvor nade’ pokazale su izuzetnu posvećenost i razumijevanje mirovne tematike. Gotovo je nevjerovatno da u kontekstu opće dezorjentiranosti i nestabilnosti u BiH, ova grupa mladih djevojaka pokazuje izuzetnu stabilnost u svojim uvjerenjima, spremnost na naporan rad i posvećenost otkrivanju novih znanja. Naučile su osnove mirovnog aktivizma. Očekujem da će njihove aktivnosti u društvenom životu biti veliko osvježenje i da će donijeti upravo ono što sam naziv ove fondacije poručuje – nadu“, kazala je Amra Pandžo po završetku serije radionica.

Za Adilu Tursanović radionica je bila više nego korisna posebno što će joj stečena znanja koristiti u budućem, prosvjetnom, radu.

“Za mene je radionica bila veoma korisna, jer sam se susrela sa sadržajima koji će mi biti od koristi u mom budućem radu i djelovanju. Načini na koji smo rješavali sukobe na radionici, pomogli su mi u tome da shvatim kako na kvalitetan način pristupiti ljudima i riješiti sukob. Na kraju, snaga leži u različitostima, a ne u similarnim stvarima. Kako stvarima, tako i ljudima“, kazala je Tursanović.

“Vrlo bitno što sam naučila od Amre Pandžo jeste kako se ponašati ukoliko imamo određeni problem i kako iz svake situacije izaći mirne savjesti. Naučila sam da se pod nasiljem ne podrazumijeva samo fizički sukob nego da je i sama predrasuda prema drugome čin nasilja te da se toga trebamo čuvati. Maksimalno ću se potruditi da primijenim stečeno znanje. Amru je bilo uživanje slušati, jer svojim pristupom i jednostavnošću može da dospije do svakog od nas. To je osoba od koje se svakog trenutka može nešto novo i lijepo naučiti“, kazala je Selma Hećimović, studentica na Master studiju Elektrotehničkog fakulteta.

Merima Melunović, studentica Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, kaže kako su radionice bile kreativne, sadržajne i zanimljive.

“Učili smo kroz igru i smijeh o pitanjima relevantnim za izgradnju jednog zdravog pogleda na sebe i druge. Radionice su učinile da preispitam sebe i ujedno mi pružile odgovor kako biti bolji. Također su učinile da se mi, učesnice, međusobno upoznamo i zbližimo, slobodno i u opuštenoj atmosferi izrazimo svoje stavove i razmjenimo lična iskustva. Zahvalna sam na prilici koju nam je Fondacija pruzila – biti u drustvu Amre Pandzo, i uciti od nje“, kazala je Melunović.

[URIS id=4486]

Iz kategorije izdvajamo

Progres gradnje kroz fotografije

U susret budućem izgledu doma. Pratite progres izgradnje.

12 Septembra, 2021

Treća godišnjica smrti prof.dr. Fikreta Hadžića

  Njegova borba na putu dobra, pravde, istine, napretka je trajala do zadnjeg dana njegovog života, i nije posustajao ni u ...

20 Jula, 2021

Ciklus predavanja iz oblasti nauke i inžinjeringa

Nauka i obrazovanje predstavljaju veoma važnu sferu u životu mladih, te im je stoga potrebno posvetiti i više pažnje. Na ...

17 Juna, 2021