Unesite pojam vaše pretrage

Nermin Đuzić objavio svoj prvi naučni rad

Nermin Djuzic stipendista Fondacije Izvor nade 2017

Nermin Djuzic stipendista Fondacije Izvor nade 2017

Nermin Đuzić, student druge godine na odsjeku za Genetiku i Bioinžinjering na Internacionalnom Burč Univerzitetu i stipendista naše Fondacije, učestvovao je na međunarodnoj konferenciji “36th Anthropology and Health Conference” (36. Konferencija o antropologiji i zdravlju). Organizovana od strane Instituta za Antropologiju čije je sjedište u Zagrebu, ova konferencija je održana u periodu od 16. do 18. juna u Dubrovniku, a ovogodišnja tema konferencije bila je “Antropologija u službi globalnog zdravlja”.

Činjenica je da se globalno zdravlje danas suočava s mnogim izazovima, koji zahtijevaju globalna rješenja, ali istovremeno imaju antropološku perspektivu fokusirajući se na lokalne kontekste gdje se ljudski rast i razvoj događaju u specifičnim okolnostima unutar određenih (sub)populacija i gdje se zdravlje i bolesti prepoznaju na mnogo različitih načina. Savremene migracije bez sumnje predstavljaju sve važnije i ozbiljnije globalne javno-zdravstvene i antropološke probleme.

Nedugo nakon objave sažetka/abstrakta na 13. Studentskom Biomedicinskom kongresu u Zagrebu, Đuzić je ovaj put održao prezentaciju, te u saradnji s kolegom na Odsjeku za elektrotehniku IBU univerziteta, Daliborom Đumićem, također stipendistom naše Fondacije, objavio kompletan i svoj prvi originalni naučni rad na temu “Automatic Plant Watering System and its Applications for Anthtropological and Medical Purposes“ (Automatski sistem zalijevanja biljaka i njegove primjene u antropološke i medicinske svrhe). Pored toga što je autor ovoga kompletnog naučnog rada, Đuzić je, sa svojim kolegama i profesorima na navedenom odsjeku učestvovao i u koautorstvu sažetka/abstrakta na temu “The effects of propolis on selected clinical isolates of bacteria“ (Efekti propolisa na odabrane kliničke izolate bakterija).

Đuzić, koji nije krio svoje zadovoljstvo ovim uspjehom, kaže kako je mnogo truda uloženo u ovaj rad ali da je stepen zadovoljstva time veći.

“Divan je osjećaj i veliko zadovoljstvo ovu ideju koja se prvi put javila u četvrtom razredu mog srednoškolskog obrazovanja, nakon nekoliko godina krunisati na jedan ovakav način, objavom naučnog rada u popularnom žurnalu. Sve to ne bi bilo moguće da nisam uz sebe imao ogromnu podršku svojih roditelja, kolega i profesora sa Univerziteta, koji su mi dokazali da se mnogo toga značajnog može postići ukoliko uz sebe imamo prave ljude“, kazao je Đuzić.

Ispod možete preuzeti kompletan rad, objavljen u novom broju žurnala “Collegium Antropologicum“, inače indeksiranog u antropološkoj literaturi, te između ostalog, i u PubMed, Medline i Index medicus informativnim online resursima pod pokroviteljstvom Nacionalnog Centra za Biotehnologiju (NCBI).

Preuzmite naučni rad “Automatic Plant Watering System and its Applications for Anthtropological and Medical Purposes“.

Iz kategorije izdvajamo

KONKURS za dodjelu stipendija u akademskoj 2023/2024. godini

FONDACIJA “IZVOR NADE” SARAJEVOButmirska cesta 18d71000 SarajevoraspisujeKONKURSza prijem kandidata i dodjelu stipendija u akademskoj 2023/24. godiniFinansijska sredstva osigurava Fondacija “Izvor ...

18 Maja, 2023

Iftari '23 – Dijelimo nadu: Solidarnost i ljubav širom Bosne i Hercegovine, Turske i Sirije

U sklopu akcije "IFTARI '23 – DIJELIMO NADU", Fondacija "Izvor nade" je tokom svetog mjeseca Ramazana posjetila povratnička mjesta širom ...

21 Aprila, 2023

STEM Meetup Vol. 3

Studentski dom “Prof.dr. Fikret Hadžić” ponovo je bio mjesto gdje se slavi i razgovara o nauci. Treću godinu zaredom, okupljamo ...

22 Marta, 2023